Как да поправим дупка в стената

Колкото и да сте внимателни, ако живеете в един дом достатъчно дълго, ще дойде момент, в който ще видите някоя дупка в стената. Дупката в стената е грозна и може да бъде място за почивка или място за влизане на твари, които не искате в дома си. Освен това, ако малка част от стената е силно зацапана или повредена, може да не ви остане нищо друго, освен да изрежете засегнатата част и да покриете дупката с лепенка за гипсокартон. Оттук и необходимостта да знаете как да поправите дупка в стената.

Не е необходимо да сте професионалист или да имате голям опит, за да можете да поправите дупка в стената. Всичко, което трябва да направите, е да пазарувате комплекти за ремонт на стени на уебсайта OLX и да следвате съветите, посочени в тази статия. Все пак трябва да имате предвид, че размерът на дупката определя начина на поправяне.

Как да запълним малка дупка

Малките дупки за пирони и винтове под 1.5 сантиметра не са трудни за отстраняване. Първото нещо, което трябва да направите, е да отстраните свободните остатъци от гипсокартон. Използвайте шкурка за ръчно шлифоване около дупката, за да изгладите всички неравности. Избършете мястото с влажна кърпа, за да отстраните праха от шлайфането.

След това с помощта на шпакла нанесете сместа за фугиране на стени. След като изсъхне, обработете леко със шкурка мястото. Не забравяйте да покриете всичко по-голямо с мостов материал за здравина, преди да нанесете сместа за поправка.

След като сместа изсъхне, я шлифовайте леко, докато се изравни с останалата част от стената, и нанесете втори тънък слой. Ако е необходимо, нанесете го отново за трети път, след като вторият изсъхне.

Как да поправите средна по големина дупка

Ако диаметърът на отвора е от 1.5 до 15 сантиметра, ще трябва да повишите уменията си. Трябва да преодолеете този размер на отвора с по-твърд и по-здрав материал. Също така ще е необходим малко по-голям финес за точното нанасяне на фугиращата смес в останалата част на стената. Ако не го направите правилно, може да се окаже, че в стената има издутина.

Подобно на поправянето на малка дупка, първо трябва да почистите мястото и да се освободите от всички отломки. Също така не забравяйте да шлифовате мястото, докато стане гладко.

След като почистите мястото, е време да укрепите дупката с малък шперплат. Нарежете парчето гипсокартон по размер и го поставете в отвора. Нанесете мрежеста лента върху шевовете на отвора в лепенката от гипсокартон. След това можете да използвате шпакла, за да нанесете сместа за фугиране на стени върху мрежестата лента. Оставете го за известно време и го оставете да изсъхне, преди да преминете към следващата стъпка.

Време е да завършите ремонта и да използвате шкурка, за да отстраните всички неравни ръбове в областта. Ако боята, която искате да използвате, има грунд, не е необходимо да губите време за грундиране.

Как да закърпите големи дупки

Когато става въпрос за големи дупки, е препоръчително да потърсите професионална помощ, за да избегнете грешки, които могат да ви принудят да работите върху дупката отново. Най-вероятно ще се наложи да монтирате нов гипсокартон и ако не се справите правилно, може да се окажете с неравна или неравна стена.

Ако сте решили сами да закърпите голяма дупка, следвайте метода, описан по-долу. Въпреки че техниката е малко по-сложна, тя ще даде най-добри резултати, ако я приложите правилно. По-долу са описани необходимите стъпки.

1. Подравнете отвора. Ако формата на отвора е правилна, използвайте бръснарско ножче, за да го превърнете в квадрат. Не забравяйте да отстраните отломките в гипсокартона и да шлайфате със шкурка мястото, докато стане гладко.

2. Изправете отвора. Поставете парче шперплат в отвора и го прикрепете от двете страни през отвора с помощта на отвертки. Шперплатът трябва да е достатъчно дълъг, за да излиза на 1 инч извън ръба на отвора от двете страни.

3. Подгответе лепенката за гипсокартон. Използвайте парче гипсокартон, което е 2 пъти по-голямо от размера на дупката, и го подравнете с квадратния отвор. Използвайте нож, за да очертаете гърба на гипсокартона по долния и горния ръб на дупката. Изрежете линиите по-дълбоко, но не правете грешката да режете през предната част на хартията. Отлепете излишния гипсокартон и оставете предната хартия недокосната.

Повторете този процес за лявата и дясната страна на отвора. В крайна сметка трябва да получите парче гипсокартон, което да съответства на дупката, а предната хартия да остане недокосната.

4. Приложете кръпката. Нанесете достатъчен слой смес за гипсокартон върху стената около отвора и върху вътрешната част от хартията. Натиснете кръпката в отвора и използвайте шпаклата, за да се уверите, че хартията лежи равномерно към стената. Дайте на гипсокартона известно време да изсъхне.

5. Нанесете втори слой от сместа. Не е необходимо да добавяте излишна смес за гипсокартон за втория слой. Въпреки това трябва да се уверите, че се разпространява поне един инч след първоначалното нанасяне. Шлифовайте ръбовете със шкурка, докато станат гладки и сместа се изравни със стената. Оставете втория слой да изсъхне за известно време.

6. Леко шлайфане, грундиране и боядисване. Използвайте шкурка, за да шлифовате зоната, и почистете с влажна кърпа. След като стената е изсъхнала, е време да грундирате и боядисате. Ако боята, която искате да използвате, има грунд, не е необходимо да грундирате преди боядисване.

Заключение

Размерът на дупката в стената е от ключово значение за определяне на мерките за отстраняване на повредата. При малка дупка е необходимо да я почистите и шлифовате правилно, преди да нанесете сместа за сухо строителство. За средни и големи дупки се нуждаете от дървена скоба, мрежеста лента за гипсокартон, лепенка за гипсокартон и смес за гипсокартон. Посетете сайта на OLX за да намерите най-добрите оферти за строителни материали като последвате линка по-долу:

https://www.olx.bg/d/dom-i-gradina/domashen-maystor/stroitelni-materiali/