Как да поправите скърцащи стълби

Стълбищата са сложна система, състояща се от парапети, стъпала, балюстри и др. Повечето скърцания обаче се дължат на триене, обикновено от износването на дървените стълбищни компоненти. Така че, ако не разчитате стълбите ви да ви известяват за децата, които се промъкват в къщата, след като са останали навън извън предвиденото време, скърцането може да е източник на постоянно раздразнение.

Тъй като стълбището е един от най-използваните коридори в дома, неизбежно и естествено е пироните, с които е закрепено, да започнат да се разхлабват от дървото. Най-добре е да поправите скърцането, преди да се е превърнало в сериозен проблем.

За щастие има лесни начини да поправите скърцащо стълбище, без да изразходвате много енергия или да правите големи разходи. Всичко, което трябва да направите, е да отидете на уебсайта OLX, за да се сдобиете с основните инструменти, от които се нуждаете, и да започнете работа. Тази статия е за вас, ако искате да проучите повече за това как лесно можете да поправите скърцащо стълбище. Нека продължим.

Намерете мястото на скърцане

Преди да поправите скърцащо дървено стълбище, е важно да определите точното място на скърцането. След това можете да използвате местоположението на скърцането, за да определите вида на ремонта, който ще извършите. За да разберете откъде идва скърцането, внимателно изкачете стълбите си и обърнете внимание на звука от всяко стъпало. Можете да маркирате всяко стъпало с лепящо листче или тиксо.

В случай че откриете скърцащата част, застанете в средата на повреденото стъпало и се движете от страната до страната и отпред до гърба, за да определите дали шумът идва отзад, отпред или отстрани. Така че ако скърцането идва от страни, това означава, че повредата е от стъпалото. Ако скърцането идва отзад, това означава, че повредата е от стойката.

Въпреки това вертикалният компонент на стълбището е стъпалото, стъпалото е плоската повърхност, върху която поставяте краката си, а стъпалото е дъската от всяка страна на стълбището, прикрепена към всяко стъпало. Стълбът помага да се добави опора и да се сглоби стълбището.

След като разберете откъде идва скърцането, следва да изберете подходящия метод за ремонт.

Ако скърца отзад

Ако скърцането е в близост до задната или страничната част на стъпалото, можете да се отървете от нежелания звук, като използвате суха смазка. Използвайте смазката, за да запълните пространството между стъпалото и стъпалото под него. Моля, избягвайте използването на смазка на маслена основа, защото тя може да направи стъпалото хлъзгаво или да доведе до изкривяване на дървото.

За да нанесете смазката, изсипете я в пукнатината в задната част на протектора. Уверете се, че смазката е проникнала възможно най-дълбоко. Можете да го вкарате с пръст или със стара четка за боядисване. Въпреки че този метод няма да спре движението на стелката и протектора един спрямо друг, той ще премахне триенето, което причинява скърцането. Ако забележите, че шумът все още е налице, не се колебайте да нанесете още смазка върху пукнатината.

Ако скърца отпред

Ако стълбището скърца отпред, поставете нови винтове, за да затегнете съединителя между стъпалото и колоната. Препоръчително е да използвате винтове с тримерна глава за тази задача. Винтовете са по-лесни за скриване, тъй като главата им е по-малка в сравнение с обикновените винтове.

За целта пробийте три равномерно разположени пилотни отвора в предната част на протектора, където той се свързва с колоната. Поставете винтовете в отвора и ги пробийте, докато стигнат до мястото, където главите са под повърхността на стъпалото, за да предотвратите наранявания на краката.

След като пробиете винтовете достатъчно ниско, за да не причинят нараняване на нищо неподозиращ бос крак, можете да използвате пълнител за дърво, за да скриете главите на винтовете. Въпреки че е препоръчително да изберете цвят, който да съответства на дървото на стълбите, това не бива да ви притеснява, тъй като има много цветове, от които можете да избирате.

Ако скърца отзад

Ако скърцането е от задната или страничната част на стъпалото, подходът ще бъде различен. В този случай трябва да забиете гвоздеите на стъпалото в подпорите от двете страни на стълбите. Забийте 2-сантиметрови финишни гвоздеи под ъгъл 45 градуса един спрямо друг, като създадете скоба. Можете да използвате пневматичен пробивач, ако разполагате с такъв, или още по-добре – да използвате ръката си. Ако предпочитате, можете да запълните вдлъбнатините с пълнител за дърво, който съответства на цвета на стълбите. 

Как да затегнем струните

Както беше споменато по-рано, можете да заковавате протектора към гредите, като забивате 2-сантиметрови гвоздеи под ъгъл от 45 градуса един от друг, създавайки скоба. Въпреки това, трябва да можете да използвате позицията на съществуващите крепежни елементи, за да определите къде се намират подложките или да опитате да проверите отдолу, за да потвърдите дали имате достъп до долната част на стълбите.

Ако имате стълби с мокет

Ако стълбището ви е покрито с мокет, трябва да го премахнете изцяло, преди да мислите за поправка. Килимът прикрива работата ви, така че преди да го поставите обратно, можете да използвате възможността да завиете дъските за щрангове в стойките и така всичко ще стане по-стабилно.

Заключение

Скърцането на стълби е вечен проблем, но не може да бъде избегнато, особено при дървените стълби. Това е така, защото дървото като естествен материал е склонно да се деформира, свива и разширява при промени в околната среда.

Скърцащите стълби могат да бъдат дразнещи, но за щастие са поправими. Така че, ако искате да премахнете скърцащите стъпала, може да се наложи да приложите някои или всички от посочените по-горе методи. След като определите точното място на скърцането, можете да следвате решението, изтъкнато в тази статия. Посетете сайта OLX за да намерите всичко от което бихте имали нужда.