Как да поправяме пукнатини в стена

Въпреки че пукнатините по стените на дома ви са неприятни, те не са нещо необичайно. Повреди се появяват понякога във всяка къща, понякога от слягане, тъй като различните строителни материали се разширяват и контрастират с различни темпове. Промените в нивата на влажност, движението на почвата и плитките основи на дома са типични фактори, които допринасят за това.

Пукнатините невинаги са непоправими, независимо колко страшно изглеждат. Има бързи и лесни начини да поправите пукнатините по стените си и да предотвратите по-нататъшни щети. Въпреки това можете да пазарувате качествени инструменти и материали, които са ви необходими за поправяне на пукнатини, на уебсайта OLX. Тази статия предоставя информация за определяне на вида на пукнатината, която имате, какво да направите и как да поправите пукнатините. Нека да проучим повече.

Означават ли пукнатините в стената структурен проблем?

В дома ви лесно могат да се появят дребни пукнатини, без да са резултат от структурен проблем. Такива фактори като прекалено дългото напускане на къщата или дефектното залепване на панелите от гипсокартон могат лесно да причинят пукнатината и те по никакъв начин не са индикация за структурен проблем. Големите, назъбени или диагонални пукнатини обаче могат да означават, че основата е дефектна, изместена, потънала или е възникнал друг проблем.

Струва си да се отбележи, че пукнатини, по-големи от 0.7 сантиметра, показват проблем със структурата на дома и се нуждаят от услугите на професионалист, който да ги отстрани. След като сте успели да отстраните структурния проблем, можете да продължите с всички останали ремонти на пукнатини.

Как да отстраним пукнатините в гипсокартона

Има няколко начина, по които гипсокартонът може да бъде повреден, като повърхностни пукнатини, дълбоки пукнатини, избухване на пирони, малки и големи дупки, вдлъбнатини по ъглите и т.н. Отличната новина обаче е, че всички тези повреди са поправими. Можете лесно да извършвате ремонт на гипсокартон, след като се справите с него; това става бързо и не е необходимо да сте експерт, за да постигнете желаните резултати. Ето как можете да го направите

Оценка на щетите

Преди да започнете да събирате оборудването си или да отидете до магазина за материали , може да отделите малко време, за да разгледате щетите и броя на необходимите ремонти. Имате ли проблем с малки дупки от пирони или с големи дупки? Ако става въпрос за малка дупка от пирон, можете лесно да я закърпите с кал. Подходът би се различавал с нивото на нанесените щети. Всяка пукнатина, която е по-видима от дупка за пирон, ще се нуждае от толкова много лепенки или нови парчета гипсокартон.

Поправяне на кръпките

Залепването изисква да се изреже чист отвор в стената и да се постави лепенка в пространството. След това завинтвате кръпката на място и залепвате фугата, преди да я запечатате. Кръпката, която изрязвате, за да запълните мястото, трябва да бъде с около сантиметър и половина по-голяма от всички страни от мястото, където планирате да я поставите. Да кажем, че имате напукана стена с размери 12 на 12 сантиметра; тогава се очаква да изрежете парче с размери 20 на 20 сантиметра, като ви останат поне 4-5 сантиметра по цялата дължина. Измажете с шпакловка външната и вътрешната страна на дупката и вътрешността на самата лепенка. Поставете кръпката на място и покрийте цялото пространство, като го покриете с шпакловка.

При много по-големи дупки обаче ще е необходима някаква опора, която да предотврати повторното срутване на фиксираните стени. Можете да направите това, като поставите малки парчета дърво в центъра на изреза и ги завиете, преди да ги запечатате с шпакловка.

Как да поправяме гипсови стени

За разлика от тях гипсовите стени се състоят от два слоя, а не от един слой, както е при сухите стени. Най-добрият подход за поправяне на гипсови стени е да се запази вече съществуващият слой, който е напукан, а не да се изрязва, както при сухите стени. Процесът може да е малко по-дълъг, тъй като изисква постепенно да добавите няколко слоя фугираща смес за гипсокартон към стената.

Започнете с пробиване на дупки, които могат да проникнат през мазилката, но не и през дървената летва, на всеки 7-10 сантиметра по дължината на пукнатината. Отстранете отломките и праха от дупките. След това можете да инжектирате кондиционер за лепило във всяка дупка, като започнете от най-ниската точка на стената. Не забравяйте да почистите излишното лепило с влажна гъба.

Следващото нещо е бързо да се усвоят пръстените за мазилка, за да се придърпа мазилката плътно към стената. След втвърдяване на мазилката отстранете пръстените. След това можете да добавите слой фугираща смес, за да скриете дупките и първоначалната пукнатина. Не забравяйте да нанесете втори слой от фугиращата смес и да я изгладите с шкурка, когато изсъхне.

Как да фиксираме бетонна стена

Монтирането на бетонни стени понякога продължава до сто години, но в даден момент ще откриете малки пукнатини, пролуки, дупки и цепнатини. Както установихме по-рано, тези повреди могат да бъдат отстранени.

По-долу е представено ръководство стъпка по стъпка за това как да отстраните пукнатините по бетонните стени, за да не се превърнат в по-голям проблем, чието отстраняване би струвало повече.

Стъпка 1: Почистете го

Почистването на стената е първата стъпка за отстраняване на пукнатината. Почистете пукнатината, за да отстраните от нея разхлабения бетон, старите пълнители, боята, праха и отломките.

Стъпка 2: Изберете продукт за ремонт на бетон

Следващата стъпка е да изберете продуктите за ремонт на бетон, които искате да използвате. Някои от тях включват епоксидна смес, смеси от хоросан и латексов материал за закърпване. Смесите от хоросан работят най-добре за запълване на големи пукнатини, докато епоксидните смеси и латексът са по-подходящи за повреди, които са широки ⅛ инча или по-тесни.

Стъпка 3: Заздравяване на бетонната пукнатина с избрания продукт за ремонт

Ако използвате епоксидна смола или латекс, нанасяйте епоксидния или латексовия продукт, след като сте го смесили, използвайки правилната спецификация, дадена от производителя. Вкарайте колкото се може повече от него в повредената стена и изгладете нивото на продукта, докато се изравни.

За по-големи пукнатини в бетона използвайте смес от хоросан. Ако обаче използвате готова смес за хоросан, съставките вече са комбинирани, така че всичко, което трябва да направите, е да добавите малко вода към три или четири части от сместа. Разбърквайте непрекъснато, докато разтворът стане гладък. Оставете сместа да почине за няколко минути, след което започнете отново. След като смесите, нанесете върху напукания бетон с помощта на шпакла, след което го изгладете, за да се изравни с околния бетон.

Заключение

И накрая виждате, че поправката на напуканите стени и бетон е толкова лесна, колкото да си завържете обувките. Не е необходимо да плащате непосилни суми на техниците, за да ви помогнат. Вместо това отидете на уебсайта OLX и пазарувайте необходимите материали за ремонт на пукнатините. Никога няма да сгрешите, ако следвате съветите, изтъкнати в тази статия.