Как да почистим дивана и матрака?

Тъй като ъгловият диван, канапето или какъвто и да е вид холна гарнитура заемат централно място в тази стая и са ключови за цялостния вид на интериора, то със сигурност е важно те винаги да бъдат безупречно чисти. На практика обаче се оказа, че това често не е толкова лесна мисия, ако вземем предвид всички онези любими ястия и лакомства, изядени пред телевизора, които са оставили своя отпечатък върху нашия ъглов диван. Освен диваните, най-използваната част от мебелите са матраците. Те са най-проблематични, ако сте родители на палави деца, които обичат да ядат и играят на леглата. Нещо повече, ако към всичко това добавим и чувствителните материали в различни цветове, от които са изработени диваните, ситуацията става още по сложна.Затова решихме да ви помогнем с един подробен наръчник, който да ви помогне да подходите към тази задача по правилния начин.

В тази статия ще научете как да почиствате дивани и матраци.

снимка: plumbs.co.uk

Как да почистим дивана?

Диванът в хола е най-важното място във всеки дом, където семейството се събира всеки ден. Следователно чистотата на тази мебел е въпрос на обща хигиена на дома и членовете на семейството. Видът на материала или тапицерията, с която е тапициран диванът, е от решаващо значение за комфорта, естетическото изживяване и поддръжката. Поддръжката на мебелите за сядане всъщност не е трудна работа, ако се прави по правилен начин и редовно и ако се използват подходящите за това средства, в зависимост от материала на мебелта. По-долу ще ви покажем най-лесния начин за почистване и поддръжка на вашия диван.

снимка: sparklingcleancarpets.ca

Почистете дивана с прахосмукачка

В самото начало е важно първо да почистите добре дивана си, за да премахнете целия прах от него. След това можете да използвате специални аксесоари, като четки, за да почистите мебелта. Изключително важно е да обърнете внимание на всички онези процепи по дивана, в които попадат трохи, остатъци от храна, хартии и други замърсявания.

Ако имате куче или котка, по дивана определено ще има косми от вашия домашен любимец, в този случай прахосмукачката няма да е достатъчна. Вместо това използвайте специален ролка за обиране на косми, за да ги премахнете.

снимка: howtocleanthings.com

Избършете металните и дървените части

Ако вашият диван има метални или дървени облегалки или други части, направени от тези материали, следващото нещо, което трябва да направите, е да ги избършете добре, първо с мокра кърпа, напръскана с препарат (ако бършете дърво, не забравяйте да използвате препарат за третиране на такива повърхности) и след това със суха.

Металните повърхности трябва да бъдат внимателно полирани, за да заблестят.

снимка: leathergallery.co.za

Определете материала, от който е изработен диванът

От решаващо значение е да научите характеристиките на материалите, от които е изработен вашият диван, за да приложите подходящ почистващ препарат в следващата стъпка. Характеристиката трябва да бъде придружена от инструкции за това кой метод на почистване можете да използвате: Само с вода, когато водата е позволена, препарат за сухо пране, мек препарат, парочистачка и др.

снимка: ballarddesigns.com

Премахване на петна

След като сте проучили метода на почистване, пристъпете към премахване на петното. Можете да използвате някой от посочените по-долу химически почистващи препарати и можете да използвате някои от следните процедури:

Тапицирани ъглови дивани – смесете алкохолен оцет с топла вода и 1 супена лъжица препарат за съдове, изсипете го в празна бутилка със спрей и получавате почистващ препарат.

Кожени дивани – смесете зехтин с малко оцет в бутилка, третирайте петното и веднага го избършете. Почистете добре и полирайте със суха и чиста микрофибърна кърпа.

Синтетични материали – малко оцет, топла вода и 1/2 супена лъжица препарат за съдове; смесете всичко. След това напръскайте петното и го разтрийте с мека микрофибърна кърпа, докато изчезне.

снимка: goloadup.com

Ако тези съвети са ви били полезни, продължавайте да четете, за да разберете как да почистите матрака си.

Как да почистим матрака?

Всички обичаме да си лягаме на точно сменено, чисто и приятно миришещо спално бельо. Но дали с това се изчерпва почистването на леглото, където прекарваме една трета от живота си?

Чудили ли сте се колко мръсотия остава върху и в матрака на леглото ви?

Сигурно е така, но по-големият проблем е, че не можем да свалим калъфа на матрака и просто да го изперем.

Все пак има начин да почистите матрака без да влагате много усилия и време.

През годините може да сте забелязали какви ли не петна по матрака, но има много повече замърсявания, които не можем да видим с просто око.

Ние се потим по време на сън, а мъртвите кожни клетки естествено падат и остават по леглото и тъканта.

Ето няколко полезни начина за премахване на всякакви петна и мръсотии от матрака – вашият малък спален облак.

източник: housewifehowtos.com

Почистете матрака

Ако имате прахосмукачка, ще е още по-добре. Все пак тя ще бъде подходяща и за премахване на праха и малките частици, които остават незабелязани в леглото.

Най-важното е да почиствате старателно и търпеливо от всички страни.

източник: home-yacht.com

Отстраняване на петна

Ако върху матрака ви има петно от засъхнала кръв, урина или други телесни течности, смесете ¼ чаши водород (3%) с една чаена лъжичка препарат за съдове. Накиснете кърпа в тази смес, покрийте замърсената част с нея и оставете да попие, за да не се разтече петното. Ако петното все още е там, изчакайте да изсъхне, след което опитайте с препарат за сухо пране.

източник: mollymaid.com/

Сода за премахване на бактерии и неприятна миризма

Това вещество премахва всички бактерии и неприятни миризми, където и да го приложите. Например, поръсете содата върху повърхността на матрака, оставете я за около 10 минути и почистете с прахосмукачка. Това ще неутрализира нежеланите миризми и ще предотврати разпространението на някои микроорганизми.

снимка: thespruce.com

Това са още няколко полезни съвета за почистване и поддръжка на матрак.

Заключение

В тази статия научихте как правилно да почиствате и поддържате любимите си мебели, как да отстраните упоритите петна от тях и как да премахнете неприятните миризми от матрака си. Надяваме се да намерите тези съвети за полезни и да ги направите част от ежедневието си.