Как да почистите дома си като професионалист в 10 лесни стъпки!

1. Проверете часовника

Може би си мислите, че почистването на дома ви отнема твърде много време, но ще се изненадате. Почистването в повечето случаи не изисква часове и часове труд, а може да отнеме просто минути, ако сте добре запознати. Първо, започнете с проверка на часовника; проверете го веднъж, когато пристъпите към почистване, и след това отново, когато приключите. Колко време е отнело почистването? Струваше ли си?

2. Направете списък

Изкушаващо е да прескочите списъците, когато почиствате, но е важно да отделите време и да направите списък. Може да звучи скучно, но записването на това, което трябва да направите, ще ви помогне да се справите със задачите по-бързо, като ви напомня за всичко, което трябва да направите, а също така ще ви даде представа колко време може да отнеме определена работа. Ако използвате продукти за почистване на твърди подове или в бани, четете внимателно етикетите им и следвайте инструкциите. Това важи особено, ако наоколо има деца или домашни любимци, тъй като някои химикали могат да бъдат вредни, ако влязат в контакт с кожата или се вдишат. Не забравяйте, че безопасността е на първо място! Ако имате деца, направете отделна кофа за почистване, подходяща за тях, за да могат и те да се включат в домакинската работа.

3. Изтъркайте, изплакнете, повторете

Нека започнем с една от любимите ми процедури за почистване: Изтъркайте, изплакнете, повторете. Това е най-ефективно за повърхности като плотове, подове и стени. Просто изтъркайте повърхността със сапун и вода, след което я оставете да изсъхне на въздух за няколко минути (или я избършете, ако не можете да чакате). След това изплакнете същата повърхност с чиста вода от моп или кофа. Сега повторете, като избършете всички повърхности в дома си поне веднъж или два пъти на ден. Колкото по-често го правите, толкова по-малко време (и следователно по-малко досадно) ще отнеме. А когато нещо се нуждае от по-дълбоко почистване – като килими или тапицерия – насрочете среща с професионален чистач, който знае как да се справи с трудните петна. Повярвайте ми: Това ще ви спести време и стрес в дългосрочен план..

4. Оставете подовете за накрая

Като начало оставете почистването на подовете си за последно, те са най-лесни и вероятно нямате нужда от голяма почивка след миенето. За нашето ръководство за почистване на подови настилки вижте „Как да почистваме подове като професионалисти“. Ако имате площи с мокет, препоръчваме да почиствате редовно с прахосмукачка (харесваме прахосмукачките на Bissell) и да използвате ръчен параход или мокра прахосмукачка за почистване на места. Ако има петна от домашни любимци или миризми, които остават въпреки редовното вакуумиране, опитайте да използвате сода за хляб, смесена с вода, или водороден пероксид, за да ги премахнете. 

Ако в дома ви има подове от твърда дървесина (или други дървени повърхности), започнете оттам: След като сте почистили подовете, е време за дървени повърхности като мебели и первази.

5. Подгответе се, преди да започнете

Преди да стартирате голям проект за почистване, е важно да се уверите, че разполагате с всичко необходимо. Това е особено вярно, ако използвате нещо, което отделя токсични изпарения или химикали (някои видове почистващи препарати изискват допълнителни предпазни мерки). 

Затова отделете минута, преди да се впуснете в каквото и да е почистване, и се уверете, че разполагате с всички необходими предпазни средства, както и с парцали и гъби. Последното нещо, което искате, е да останете без продукти, точно когато нещата се развиват добре. Ако все още нямате специфична рутинна програма за почистване, сега е чудесен момент да създадете такава. Няма значение колко време ще ви отнеме; просто запишете какво правите, за да можете следващия път да повторите процеса. Ако има определени области в дома ви, които винаги изглеждат по-мръсни от други, съсредоточете се първо върху тях и след като ги почистите, преминете към други области. 

Например, ако зад рафтовете за книги се събира прах или изпод възглавниците на дивана се разпиляват трохи, първо се заемете с тези проблеми, преди да преминете към други помещения.

6. Преминете през всяка стая два пъти

Веднъж първоначално и отново след като почистите всичко. Така ще се уверите, че не сте пропуснали някое петно или прашинка. Когато преглеждате всяка стая два пъти, се придържайте към нея. Отначало няма да имате време, но в крайна сметка ще можете да го направите бързо, без да пропуснете нищо, стига да сте изнесли и организирали всичко. 

Също така се уверете, че сте почистили всяка една повърхност на всеки един предмет, преди да го приберете. Почистването веднъж не е достатъчно, особено ако живеете с други хора. Изисква се сериозна отдаденост, за да преминете веднъж през всяка повърхност в дома си, така че просто се заемете с това веднага. Уверете се, че всяка повърхност е чиста от мръсотия, преди да почистите и около тях. В края на краищата, защо някой би искал да седне на непочистен диван? Най-добрият начин да свършите нещата ефективно е да планирате – докато перете, изнасяте боклука или рециклирате, обиколете и съберете всички хартиени чинии, чаши и т.н., които висят наоколо!

7. Не забравяйте под и над нещата

До този момент почистването на труднодостъпни места винаги е било проблем. Разгледайте тези инструкции, които ще ви покажат как да достигнете под и над нещата, без да разглобявате всичко или да падате на колене. Ако успеете да следвате тези прости указания, не ви остава нищо друго, освен да се отпуснете (и да се радвате, че наоколо има по-малко прах и мръсотия). По-голямата част от прахосмукачките имат маркучи, които се простират до около пет метра, така че ако вашият не се различава от повечето, той би трябвало да е подходящ за достигане на високи места и други труднодостъпни места. Единственото нещо, което може да се различава във вашата, е дали има приставки, като например удължаващи тръби или четки за ъгли и дъски.

8. Съсредоточете се върху проблемните области

Чистенето може да е трудно, особено когато ви предстои голяма работа. Но ако има нещо, което прави почистването по-лесно, то е да знаете къде времето и енергията ви ще се използват най-добре. Независимо дали почиствате за гости, които ще дойдат, или просто почиствате за себе си, първо се концентрирайте върху проблемните области: петната по пода и космите от домашни любимци със сигурност ще отклонят вниманието от най-важното – от вас! Затова премахнете тези замърсявания от погледа си възможно най-скоро. Така ще се чувствате по-добре в дома си и по-комфортно, докато сте там. И не забравяйте да пуснете прахосмукачка, докато правите това! Няколко минути, прекарани в почистване на пода от мръсотия, винаги си заслужават, дори и да не останат така за дълго.

9. Измийте старателно всичко, включително прозорците и огледалата

Една от най-големите грешки, които хората допускат при почистването на дома си, е, че не измиват старателно всичко, особено прозорците и огледалата. Най-добре е да измиете всичко поотделно, така че нищо да не се замърси от нещо друго, което е било почистено. Това включва и миенето на стъклата на прозорците; не искате микроби да попаднат върху храната ви, когато готвите. Що се отнася до огледалата, сапуненият филм може да се натрупа бързо, ако не се погрижите за него веднага. Тези, които искат огледала без ивици, трябва да използват бял оцет вместо Windex или други химикали..

10. Почиствайте и зад нещата

След като избършете праха, вакуумирате и избършете всички ваши мебели, трябва да обърнете внимание на местата, за които хората обикновено не се сещат. Влизането под леглата и между мебелите може да ви помогне да се отървете от прахоляците и други алергени. И докато прахосмукачката е чудесна за отстраняване на повърхностната мръсотия, под килимите също се крият тонове.

Заключение

Преди да започнете да почиствате, отделете десет минути и седнете да слушате музика или да погледате малко телевизия, докато пиете кафе. Ако се освободите от стреса, който сте натрупали през деня, това наистина ще ви помогне почистването да се почувства по-лесно. Погрижете се да носите дрехи, които нямате нищо против да се изцапат.