Как да почистите злато

Ако имате някакви бижута у дома, вероятно имате някои златни накити. Както всички други неща, които притежавате, важно е да се грижите за златните си бижута и да ги почиствате, поддържайки ги в отлично състояние с години.

Това ръководство ще ви прекара през етапите за ефективно почистване на злато.

Познаване на свойствата на златото

Преди да започнете да разглеждате различните начини, по които можете да почистите златото си ефективно между посещенията при бижутерите, важно е да разберете свойствата на вашите накити. Чистото злато винаги е 24-каратово злато. То има характерен жълт цвят и не е смесено с други метали (или сплави, както се наричат). Ако имате златно бижу, което е по-малко от 24 карата, значи то е смесено с други метали. Това се прави за увеличаване на издръжливостта и твърдостта на златото. Въпреки че колкото по-висок е каратът, толкова по-висок е престижът, за много хора е по-добре бижутата им да не са от чисто злато, тъй като то е по-вероятно да потъмнее или да се повреди с времето, особено ако водите активен начин на живот. Златото е мек метал и затова е податливо на надрасквания и тем подобни.

Чистото злато не потъмнява, но всички други видове златни бижута са смесени с други метали. В зависимост от процента на други метали в сплавта, винаги има шанс златото да потъмнее. Вземайки това предвид, винаги е по-добре да бъдете предпазливи, за да не съжалявате после, затова си съставете план за ефективно почистване на вашето злато.

A picture containing chessman

Description automatically generated
Източник: Google

Какви са различните начини за почистване на злато?

Винаги, когато смятате да използвате домакински продукти като почистващ разтвор, трябва да знаете, че най-простият метод, съдържащ най-малко съставки, е винаги най-безопасният. Има обаче няколко различни начина, по които можете да почистите добре златото, без да го повредите. Всичко зависи от вида на бижуто и неговите качества.

 • Преди да се захванете с точния процес на почистване, накиснете всички златни гривни, обеци и колиета в лек разтвор. Той трябва да включва няколко капки сапун и малко топла вода.
 • Винаги поставяйте малките златни бижута в цедка, преди да ги потопите в разтвора. Големите златни бижута могат да бъдат сложени директно в купата с разтвора.
 • За малки златни бижута, винаги ги поставяйте в цедка, преди да ги поставите в разтвора. За големи златни бижута можете да ги поставите директно в купата с разтвор, за да се накисват.
 • Дръжте бижутата в разтвора за пет – десет минути, за да премахнете мръсотията от тях.
 • Можете да използвате мека четка за зъби, за да почистите мръсотията, ако е заседнала между деликатните части на бижуто.
 • Разклатете бижутата в купата, преди да ги извадите и изплакнете под чешмата много внимателно.
 • Поставете всяко отделно бижу върху мека, суха кърпа и внимателно подсушете с кухненска кърпа.
 • Върнете по-малките бижута в цедката и ги изплакнете под течаща вода.
 • Използвайте мека кърпа, за да подсушите бижутата.

След като преминете през този процес, вашето злато ще бъде почистено и ще изглежда толкова добре, колкото когато сте го купили!

A picture containing person, plate, food, spoon

Description automatically generated
Източник: thespruce.com

Какви са проблемите, които мога да срещна при почистване на злато?

Има няколко неща, които определено трябва да избягвате, когато почиствате златните си бижута. Златото е меко и затова е по-вероятно да се надраска и потъмнее, ако не се грижите внимателно за него. Когато почиствате златото си, внимавайте за следните неща и се уверете, че избягвате рисковете, които потенциално могат да потъмнят и повредят златните ви бижута завинаги.

 • Внимавайте да не използвате сапуни, на които не знаете всички съставки. Натуралните сапуни могат да се използват за почистване на злато, но ако не сте сигурни за някои от съставките, не използвайте сапуна като част от внимателното измиване.
 • Ако имате възможност, сваляйте златните бижута, когато се къпете. По този начин е малко вероятно да ги покриете със сапуни и течности, които потенциално могат да ги повредят, ако не сте сигурни в съставките, както е посочено по-горе.
 • Внимавайте с високите температури, когато почиствате златни бижута. Топлата вода е най-добрият начин за почистване на златото.
 • Хлорът може трайно да повреди златните ви бижута, причинявайки обезцветяване, което не може да бъде обратено. Ако използвате хлорна белина за почистване на други неща, винаги първо сваляйте златните си бижута.
Източник: saga.co.uk

Други въпроси за това как да почистите злато

По-долу са посочени някои други въпроси относно процеса на ефективно почистване на злато.

Кои са най-добрите кърпи и четки за почистване на злато?

Каквото и да правите, винаги избирайте най-малките и меки четки и кърпи, когато почиствате златните си бижута. Трябва да сте нежни със златото, за да не го надраскате, така че избирайте най-меките четки за зъби, в идеалния случай тези за бебета. Същото важи и за кърпите, изберете най-мекия плат, който можете да намерите. Използвайки четка и кърпа, можете да достигнете до всяка част на бижуто и да отстраните замърсяванията по най-внимателния начин, без да повреждате повърхността. Предлагат се и кърпи за полиране на златни бижута , които можете да използвате.

Колко често трябва да почиствам златото?

За да поддържате златните си бижута в най-добър вид, трябва да ги почиствате на всеки няколко седмици. Внимавайте обаче, тъй като постоянното полиране на злато също може да има негативен ефект и да износи метала по-бързо, отколкото би се случило по естествен път, особено при розовото злато, което е доста меко. Полирайте златните си бижута на всеки няколко месеца.

Какво трябва да избягвам при почистването на златни бижута?

Накиснете всички позлатени бижута преди и след почистване, накиснете в студена вода преди почистване и в гореща вода след това. Избягвайте силни химикали и почистващи препарати, за да поддържате целостта на повърхността.

Защо златото променя цвета си?

Както всеки метал ръждясва, така и златото потъмнява от излагането на кислород, слънчева светлина и други фактори. Влагата прониква в металните смеси на бижутата и те започват да корозират.

Има ли други течности и разтвори за почистване на злато?

Може да се изненадате, но както оцета, така и кока-колата могат да се използват за почистване на вашето злато. Потопете златото си в малка купа с кола-кола и го покрийте напълно с течността. Оставете за около десет минути, след това разтъркайте с мека кърпа и изплакнете добре. Що се отнася до оцета, поставете бижутата в буркан с ябълков оцет за около 10-15 минути, преди да изтъркате с мека четка за зъби. И двата метода ще оставят златото ви добре почистено!

A picture containing person, player

Description automatically generated
Източник: insider.com

Кога трябва да посетя бижутера си?

Има определени случаи, в които е по-добре да бъдете предпазливи и да посетите бижутера си, за да го помолите да почисти професионално вашите златни бижута. Също така може да поискате експертен съвет за това кой е най-добрият начин за почистване на злато у дома, без бижутата да бъдат повредени. Замислете се за някои златни бижута, които имат цветни скъпоценни камъни. Вероятно за всеки вид камък има различни почистващи разтвори и методи за почистване, които няма да го повредят. Вашият бижутер е най-подходящият човек, от когото да поискате съвет по този въпрос.

A picture containing person

Description automatically generated
Източник: business-standard.com

Винаги бъдете внимателни, когато става въпрос за вашите скъпи златни бижута. Често те са сантиментални и скъпи предмети и е важно да направите всичко възможно, за да гарантирате, че ще запазят високото си качество възможно най-дълго.

Заключение – почистването на златото му помага да изглежда като чисто ново

В тази статия ще откриете няколко различни разтвора, които ще ви помогнат да почистите златото си. Това да знаете как точно се почиства златото ще ви помогне да поддържате бижутата си в отлично състояние с години. Познавайки свойствата на вашите златни бижута и знаейки внимателния начин, по който те трябва да се почистват, ще можете да ги запазите лъскави и нови между посещенията при вашия бижутер. Надяваме се, че това ръководство ви е било полезно и ще ви помогне да поддържате златните си бижута в най-добър вид.