Как да почистите климатика си

Нима климатикът ви не охлажда както трябва, духа слабо или не духа изобщо? Ако е така, значи е време да го почистите. Не сте го правили преди? Не се притеснявайте! Ние ви предлагаме изчерпателно ръководство за това как да почистите вашия климатик. 

Как да почистите климатика си – изчерпателно, поетапно ръководство

Климатикът е едно от модерните устройства, които са измислени за наше улеснение. Жегата през лятото би била непоносима без климатици. Вашият климатик обаче няма да продължи да работи безпроблемно през цялата година. Той се нуждае от подходящо почистване на всеки 2 месеца. Въпреки това, през лятото трябва да се почиства по-често, тъй като в горещото време използваме климатика постоянно. 

Ако не почиствате климатика си, той няма да ви осигурява ефективно охлаждане. Освен това ще мирише и ще ви дразни. Така че трябва да му правите основно почистване, за да функционира правилно. Чакайте, какво? Вие не знаете как се почивства климатик, тъй като никога преди не сте го правили. Не се тревожете! Ние сме тук, за да ви напътстваме. Ще ви кажем кога трябва да почистите климатика и как да го направите. Така че, без да губим повече време, нека да започнем с напътствията.

Кога трябва да се почисти климатикът

Изброените по-долу са само някои от знаците, показващи, че климатикът ви се нуждае от основно почистване. Ако забележите някой от тях, се захванете с почистването на вашия климатик. 

Слаба или никаква въздушна струя

Ако смятате, че климатикът ви не духа както трябва, това означава, че нещо не му е наред. Трябва да го отворите и да го почистите, защото може нещо да е заседнало във вентилационните решетки и да е блокирало въздушния поток.

Прах върху решетката или вентилационните отвори

Когато видите да се събира прах върху вентилационната решетка на климатика ви, това означава, че трябва да му обърнете малко внимание. Този прах ще се разнесе из стаята с въздушния поток, минаващ през решетката. Това ще предизвика кихане и кашляне.

Източник: Аbchomeservicesinc.com

Мръсни филтри

Филтрите са едни от първите неща във вашия климатик, които се замърсяват. Функцията на филтъра е да почиства въздуха, който преминава през него. Когато обаче не почистите климатика си навреме, филтрите се замърсяват. Мръсотията е по-очевидна върху филтрите, отколкото върху която и да е друга част от вашия климатик. Когато видите, че филтрите са мръсни, трябва да почистите климатика си.

Източник: energy.gov

Не охлажда достатъчно

Непрекъснатото използване ще повлияе на вашия климатик и той ще спре да охлажда достатъчно. Това ще се отрази на основната му работа. Така че, ако климатикът ви не охлажда толкова, колкото би трябвало, това означава, че трябва да го почистите. 

Как да почистите климатика си?

Вътрешно почистване

Трябва да започнете да почиствате вашия климатик отвътре. Вътрешното почистване на климатика включва следните стъпки.

Стъпка №1: Спрете захранването

Първата стъпка е да прекъснете захранването на вашия климатик. Това е необходимо, за да ви предпази от токов удар или злополуки, които могат да възникнат, когато не сте изключили захранването.

Стъпка №2: Отворете външното тяло на климатика

Втората стъпка е да отворите външното тяло на климатика. Така ще можете да достигнете до намотките на изпарителя на вашия климатик. Тези намотки са отговорни за охлаждането на въздуха. Можете да използвате отвертка, за да отстраните винтовете и да отворите външното тяло. Можете да закупите комплект инструменти с различни размери отвертки от OLX за 30 лв.

Стъпка №3: Почистване на намотките на изпарителя

Следващата стъпка е да почистите намотките на изпарителя на вашия климатик. За да ги почистите, трябва да използвате мека четка. Тя ще премахне целия прах и мръсотия от тях. Можете също така да използвате спрей за почистване на климатици, за да почистите намотките перфектно. Спреят за почистване на климатик е най-добрият вариант за почистването им. Можете да го закупите от OLX за 19 лв.

Стъпка №4: Почистване на кондензната вана и запушените дренажни тръби

Следващата стъпка е да почистите кондензната вана на вашия климатик. Трябва да я изпразните и след това да я почистите с четка. Помислете и за източване. Ако смятате, че тръбите са запушени, трябва да ги почистите отлично, за да ги отпушите и климатикът ви да работи. 

Стъпка №5: Затваряне на панела за на външното тяло

Последната стъпка е да затворите панела на външното тяло. Използвайте същата отвертка, с която сте го отворили, за да го затворите. Ако имате тиксо, запечатайте горната и долната част на панела с него.

Почистване на външното тяло на вашия климатик

Това включва почистване на външните и видимите части на климатика. Състои се от следните стъпки.

Стъпка №1: Изключете климатика

Отново, първата стъпка е да изключите вашия климатик. Би било по-добре да прекъснете захранването от електрическото табло, за да избегнете опасността от токов удар.

Стъпка №2: Изчистете праха и замърсяванията

Втората стъпка е да отстраните целия видим прах и замърсявания от вашия климатик. Можете просто да използвате четка, за да го почистите. Премахването на праха с ръце също ще даде резултат. Най-добрият начин обаче е да използвате прахосмукачка за сухо и мокро почистване. 

Стъпка №3: Почистване на намотките на кондензатора и перките

Тази стъпка включва почистване на кондензаторните намотки. За да почистите тези намотки, трябва да използвате смес за почистване на намотки. Разреждането на сместа зависи от състоянието, в което са намотките на климатика ви. Почистете намотките с разтвора с помощта на микрофибърна кърпа или мека четка. Уверете се, че не търкате прекалено силно. Това ще повреди намотките.

За да почистите перките, трябва да изсипете разредения разтвор в бутилка със спрей помпа. Напръскайте перките с разтвора и му дайте няколко минути, за да започне да работи. След това изплакнете със струя вода. Не използвайте маркуч за вода под налягане, тъй като това ще повреди деликатните перки на вашия климатик

Почистване на филтрите

За почистване на филтрите можете да използвате прахосмукачка. Най-добрият начин обаче е да ги извадите и да ги изперете хубаво с препарат, за да отстраните всяка прашинка. Внимавайте да не скъсате филтрите, докато ги миете, защото това ще ги направи безполезни. Най-добре би било да смените старите филтри с нови. Можете лесно да закупите нови филтри от OLX само за 5 лв.

Наемане на експерти – най-удобният и ефективен метод

Като човек със заето ежедневие, ще ви бъде трудно да отделите време, за да почистите климатика си сам. Ето защо най-удобният и ефективен метод е да наемете експерти. Експертите знаят перфектно как да почистят вашия климатик. Те разполагат с всички необходими инструменти и знаят всички техники за основно почистване на климатици.

Освен това наемането им също няма да бъде скъпо. Можете лесно да намерите опитен чистач на климатици близо до вас в рамките на вашия бюджет. Средната цена за наемане на експерти за почистване на климатици е между 200 и 250 лв.

Заключение

Както обещахме, предоставихме ви изчерпателно ръководство за това как да почистите вашия климатик. Първо трябва да погледнете за признаци, показващи, че вашият климатик се нуждае от почистване. След това трябва да следвате всяка една стъпка, за да го почистите.

Основното му почистване обаче ще ви отнеме цял ден. Освен това вие не сте експерт в сферата. Следователно това ще изисква повече усилия и време от ваша страна. По тази причина най-доброто решение е да наемете експерти, като похарчите 200 лв. Така ще получите възможно най-добрия резултат, без да се морите.