Как да почистите сребро

Ще откриете, че среброто се използва за направата на най-различни красиви бижута, вази, чинии, прибори за хранене и много други. Поддържането на среброто чисто и представително е важно за неговата цялост. В това ръководство ще ви кажем как да почистите добре среброто и да запазите вашите предмети блестящи и лъскави възможно най-дълго.

Предпазване на среброто от корозия

Когато среброто корозира естествено с течение на времето, цветът му става тъмнокафяв, понякога черен и в някои случаи ще видите нюанси на лилави или сини тонове. Това потъмняване не се случва равномерно по цялата повърхност на сребърния предмет, така че понякога може да се окаже трудно да разберете кога и къде трябва да полирате среброто си, за да го поддържате чисто. В зависимост от вида на среброто, което почиствате или полирате, понякога то може да изглежда по-добре с леко потъмняване на места. Замислете се за някои произведения на изкуството в галериите и музеите, които биха изглеждли странно, ако нямаха потъмнели петна по повърхността.

Бъдете внимателни

Каквито и съвети да вземете от тази статия по отношение на почистването на среброто си, винаги се уверете, че сте толкова нежни, колкото можете. Последното нещо, което искате да направите, е да повредите повърхността на среброто, така че бъдете внимателни с видовете течности, които използвате върху среброто си, и с мека кърпа се уверете, че среброто е почистено и полирано много внимателно. С този подход ще извлечете най-доброто от вашето сребро за дълъг период от време.

Каквито и идеи за почисване на сребро да извлечете от тази статия, винаги трябва да бъдете толкова внимателни, колкото е възможно. Последното нещо, което искате е да повредите повърхността на среброто, така че бъдете съобразителни с течностите, които слагате върху него и използвайте мека кърпа, за да го почистите и полирате много внимателно. По този начин среброто ви ще изглежда отлично за дълго време.

A picture containing person, holding, hand

Description automatically generated

Почистете среброто с продукти от ежедневието си

Сребърните аксесоари и предмети са елегантни и съществуват, за да им се любуваме. Независимо дали става дума за предмет за декорация, прибори за хранене или нещо друго, вашето сребро изглежда фантастично. С течение на времето среброто става матово или потъмнява поради излагане на слънчева светлина и въздух и докосване с пръсти, които имат киселинност, причиняваща потъмняване на повърхността. Има няколко различни начина, по които можете да почистите среброто, използвайки продукти от бита, които държите в шкафа си, като сода за хляб и сол.

В повечето случаи е напълно достатъчно да използвате мека кърпа и малко сапунена вода, за да се погрижите за вашето сребро. Добавете малко количество препарат за съдове в топла вода и внимателно измийте сребърните предмети във водата. Меката кърпа се използва за измиване и подсушаване на среброто. След като измиете среброто, приберете го на хладно и сухо място. Това ще предотврати излагането на слънчева светлина и въздух, намалявайки риска от потъмняване.

A picture containing bottle

Description automatically generated

Естествен начин за почистване на сребро с домакински продукти

Един от най-лесните начини за почистване на сребърни предмета в домашни условия, особено такива, които са много потъмнели, е да използвате домашно приготвен разтвор, който наистина работи! Дори няма да е необходимо да купувате много неща, за да направите разтвора, тъй като вероятно вече имате повечето, ако не и всички, необходими съставки в кухненския си шкаф.

Нещото, което трябва да направите, е да почистите среброто със сода за хляб, сол и алуминиево фолио. Това е ефективен метод за почистване на потъмняло сребро по естествен начин, който не уврежда повърхността. Тази техника може да се използва за почистване както на малки, така и на големи сребърни предмети. Ето как да го направите.

Почистване на малки сребърни предмети

Необходими продукти:

 • Сода за хляб
 • Сол
 • Алуминиево фолио
 • Купа с вряща вода
 • Мека кърпа

Начин на почистване:

 • Покрийте цялата повърхност на купата с алуминиево фолио, преди да я напълните с врящата вода.
 • Добавете две супени лъжици сол и три супени лъжици сода за хляб и разбъркайте добре, докато започнат да се образуват мехурчета.
 • Внимателно поставете сребърните предмети в купата, като ги държите далеч едн от друг и от стените на купата.
 • Оставете среброто да постои в сместа за около пет минути.
 • Изчакайте сребърните предмети да изстинат, а след това ги извадете и подсушете с мека суха кърпа.
A picture containing plate, indoor, set, dish

Description automatically generated

Почистване на големи сребърни предмети

За почистването на по-големи предмети можете да използвате мивката вместо купа, но ще се нуждаете от същите съставки за ефективното изпълнение на техниката.

 • Постелете фолио в мивката, като покриете цялата мивка и краищата.
 • Изсипете достатъчно количество вряща вода, за да могат сребърните предмети да се потопят напълно.
 • Добавете 13 супени лъжици сода за хляб и 13 супени лъжици сол и разбъркайте до образуването на мехурчета.
 • Поставете сребърните предмети в мивката, като ги пазите далеч един от друг и от стените на мивката.
 • Дръжте ги накиснати за около 30 минути.
 • След като водата изстине напълно, извадете предметите и ги подсушете с мека кърпа.

След като направите това, вашите сребърни предмети ще са лъскави и напълно почистени от тъмните петна. Можете да ги поставите на видно място и да ги покажете да света.

Други начини за почистване на сребро

Има обаче няколко други начина за почистване на сребърни предмети. Нека да разгледаме и тези техники и да преценим дали не е добра идея първо да ги тествате върху по-малки предмети, преди да решите кой е най-добрият начин за почистване на вашите сребърни вещи.

Почистване на сребро с оцет

Ако смятате, че трябва да положите малко повече усилия при полирането и почистването на среброто си, можете да използвате оцет като част от процеса. Оцетът е отличен начин за почистване на използвани и оцапани сребърни прибори. След като изпълните описаните по-горе стъпки, покрили сте купата или мивката с фолио и сте сложили солта и содата за хляб, добавете 120 мл дестилиран оцет към сместа, докато шупне. Излейте водата в купата или мивката до пълното покриване на сребърните предмети. Оставете потъмнялото сребро да се накисне за около 30 секунди, а ако е много потъмняло за около 3 минути. След това извадете, подсушете и избършете с мека кърпа.

Използване на лимонов сок за премахване на петна от вода от сребро

Лимонът е един от най-добрите естествени почистващи препарати. Ако по среброто има петна от вода, можете да вземете микрофибърна кърпа и да я потопите в концентриран лимонов сок. Използвайте кърпата, за да полирате повърхността на среброто.

A picture containing cup, coffee, food, breakfast

Description automatically generated

Нестандартни полиращи материали

Колкото и да е странно, кетчупът не е просто вкусен сос за топене на пържени картофи, той също така може да лъсне вашите сребърни бижута и да ги накара да заблестят. Кетчупът може да се използва като полираща паста за потъмнели метали като сребро и месинг. Може да не го осъзнавате, но пастата за зъби може да бъде използвана по същия начин за придаване на искрящ блясък на среброто, точно както го прави и със зъбите ви! Разредете пастата за зъби с вода и полирайте среброто с мека кърпа. Внимавайте при използването на паста за зъби за полиране на сребро, тъй като тя може да разяде покритието.

A picture containing text, indoor

Description automatically generated

Полиране на сребро с продукти, закупени от магазина

Понякога всичко, което трябва да направите, за да запазите среброто лъскаво и в отлично състояние, е да използвате продукт, закупен от магазина. Въпреки че за почистване на сребърни предмети от време на време и за премахване на тъмни петна препоръчваме горните естествени методи, за ежедневно полиране можете да използвате спрей за почистване на сребро. Някои полиращи продукти са създадени специално за сребро, а други са мултифункционални, така че винаги следвайте внимателно инструкциите на бутилката. С рутинна поддръжка и внимателна грижа можете да поддържате сребърните си предмети в добро състояние с години.

Заключение – лесни начини за полиране и почистване на сребро в домашни условия

Както виждате, почистването и полирането на сребърни предмети в домашни уловия е сравнително лесно, използвайки прости и основни домакински продукти, които вероятно вече имате. Когато прибягвате до изброените тук техники, не забравяйте, че винаги трябва да бъдете нежни и внимателни със среброто, за да не го повредите. След като полирате сребърните си предмети, ги приберете на хладно и сухо място, като се уверите, че по-чупливите от тях имат достатъчно пространство и не се допират един до друг, тъй като това може да доведе до потъмняване.