Как да приготвим идеалното тирамису

Тирамису: кратка история на вкусния десерт

С наближаването на лятото барбекютата и пикниците са в разгара си, много семейства се опитват да намерят перфектния десерт, който да вземат на трапезата си. Тирамисуто е основно ястие в изисканата и спокойна вечеря от векове и е идеалният придружител на всяка вечеря. То е вкусен и разхлаждащ десерт, подходящ за горещите летни дни.

Тирамису е италиански десерт, който възниква през 1800 г. Той е измислен от „maitresse“ от публичен дом в Тревизо. Тази дама предлагала на клиентите си малко тирамису, за да ги оживи и зареди с енергия, преди да се върнат у дома при жените си. Да, точно така . Тирамисуто първоначално е било използвано като форма на виагра в публичните домове през 19 век.

Самото име идва от думата „Time su“ , която се превежда от диалекта на Тревизо на Италия като, доста провокативно „вземи ме“. Това „вземи ме “ станало толкова популярен десерт в публичните домове на Италия по това време, че много ресторанти започнали да увеличават популярността му, като го добавяли към менютата си. Тази популярност продължава и до днес и Тирамисуто се е превърнало в предпочитан десерт в цяла Италия и по света в днешно време.

Ingredients for making dessert tiramisu,top view with copy space. Free Photo
снимка: freepik.com

Ето какво ще ви трябва:

И така, ако искате да направите свое собствено „вземи ме“, тогава това са основните съставки, които ще ви трябват. Класическото тирамису има две основни части: крем и блат.

Кремът

 • 4 големи яйчни жълтъка
 • 100 грама захар на кристали
 • 100 грама захар на кристали
 • 227 грама маскарпоне

Блат

 • 1 1/3 чаши еспресо
 • 2 супени лъжици ром
 • 2 супени лъжици какао на прах
 • 24 бишкоти
 • 30 до 60 грама черен шоколад

Как да направим перфектното Тирамису:

Сега имате всички необходими съставки, така че нека да пристъпим към приготвянето на перфектното Тирамису!

Стъпка 1 смесете жълтъците и 50 грама захар на кристали. Консистенцията трябва да изглежда много гъста и да има светложълт цвят. Можете да завършите процеса на ръка, но използването на тел за бъркане е много по-бързо и по-ефективено при създаването на желаната консистенция и гъстота.

Стъпка 2Добавете сместа от първата стъпка в голяма купа и прибавете сметаната и другата половина от захарта на кристали. Разбъркайте добре, за да сте сигурни, че сметаната и захарта са се смесили добре. Добавете вашето маскарпоне и продължете да разбивате сместа до образуването на мека и гладка текстура.

Стъпка 3 – Оставете сместа настрана и насочете вниманието си към еспресото и рома. Смесете рома и еспресото до оформяне на кремообразен ликьор от кафе. Оставете го настрана за момент, докато поръсвате дъното на съда си за печене с малко какао на прах. Ситото ще свърши най-добра работа за това, тъй като разделя и подрежда гранулите, но и непресято какао на прах ще свърши чудесна работа.

Стъпка 4 – Потопете бързо бишкотите в сместа от кафе и ром и ги поставете във вашата тава за печене. Трябва да сте бързи с потапянето на бишкотите, тъй като те ще се разпаднат, ако ги оставите накиснати твърде дълго. Уверете се, че заобленият им ръб е обърнат нагоре във вашата тава. Уверете се, че тавата е пълна с бишкоти. Можете да използвате и по-малки бишкоти или да ги счупите наполовина, ако трябва да запълните някакви празни места.

Стъпка 5След като имате поставен блат от напоени бишкоти в тавата си, покрийте горната им част със сместа си от маскарпоне. Повторете процеса с останалите бишкоти и сместа от ром и еспресо. И отново завършете горната част, като я покриете с останалата смес с маскарпоне.

Стъпка 6 – След като сте наслоили бишкотите и сте сложили сместа от крем маскарпоне, поръсете горния слой с пресято какао на прах и малко настърган черен шоколад за допълнителен вкус и естетичен вид. Поставете готовото тирамису в хладилник за около 5-24 часа.

Стъпка 7 – Сервирайте тирамисуто на всичките си приятели и ги зарадвайте с очарователната история на този вкусен десерт!

Съвети как да накарате вашето Тирамису да заблести

Ако искате да превърнете тирамисуто си в основна тема на разговор на следващия ви пикник в квартала, тогава ето няколко допълнителни специални съвета, за да подобрите приготвянето на тирамисуто си и да оживите вашия вкусен десерт.

 1. Поиграйте си с вкуса на крема – не се колебайте да се забавлявате с вкуса на крема, въпреки че в традиционното тирамису се използва ром; коняк, ликьор Bailey’s или дори водка могат да придадат на вашето тирамису интересен и отличителен вкус.
 2. Експериментирайте с реденето – забавната част от приготвянето на тирамисуто е наслояването на десерта и това е чудесен шанс да си поиграете с дизайна. Можете да кръстосате бишкотите или дори да ги изрежете в забавни форми, за да може шарката да изпъкне още повече. По същия начин опитайте да завъртите крема в различни посоки, когато го нанасяте върху бишкотите, за да добавите красив и извит ефект в крайния продукт.
 3. Поставете голио в тавата – поставянето на залепващо фолио на дъното на тивата, преди да добавите първия си слой какаов прах, ще ви позволи лесно да извадите тирамисуто от формата, когато сте готови да го сервирате. Освен това спестява почистването на самата тавичка – страхотна тактика!
 4. Не бързайте – оставете толкова време тирамисуто в хладилника, колкото смятате, че му е нужно. Колкото по-дълго оставите десерта, толкова повече алкохолът ще попие в бишкотите и крема и толкова по-богат ще бъде желаният вкус. Препоръчва се 5-24 часа изчакване преди сервиране, но малко по-дълго може да засили вкуса още повече и да осигури по-голямо удоволствие – и да повлияе на репутацията ви на готвач на тирамису – когато най-накрая го сервирате на приятелите си!
 5. Интереснии начини за сервиране на десерта – помислете за някои интересни начини, по които можете да поднесете лакомството си на приятелите си, като например да поставите тирамисуто в кофички от кисело мляко или в саксии за цветя, или може би в малки лейки! Презентацията е всичко и креативните начини, по които можете да представите вашето тирамису са безкрайни.
Vertical shot of delicious tiramisu in little glasses with powder on a white table Free Photo
снимка: freepik.com

Заключение

От изненадващо палавото си начало до обичана основна част от италианската кухня, Тирамису е прост и вкусен десерт, който ще ви направи основната тема на разговор на трапезата с вашите приятели за дълги години напред. Ако искате да научите повече за това как да направите тирамису или искате да гледате изчерпателен видеоклип за процеса, вижте полезното видео на The Cooking Foodies по темата тук за по-подробен поглед върху приготвянето на тирамису.