Хлябът е един от най-популярните, ако не и най-популярният, хранителни продукти в света. Той е обичан от толкова много поколения, че дори е включен в Библията. Но бидейки една толкова популярна вкусотия, колко от нас всъщност могат да приготвят домашен хляб?
Печенето на хляб не е толкова трудно. Необходими са ви само няколко съставки, а приготвянето му става в няколко прости стъпки. Освен това хлябът е универсален продукт и може да се консумира с повечето ястия, а времето, което отделите за приготвянето му, ще си заслужава. И така, какво ми трябва, за да си направя домашен хляб?
В тази статия ще разгледаме всичко, което трябва да знаете, за да си направите домашен хляб. Така че, ако сте готови да започнете с печенето, продължете да четете, за да научите повече.
Продукти
- Две чаши топла вода
- Половин чаша бяла захар
- Една и половина супени лъжици активирана суха мая
- Една и половина чаени лъжички сол
- Четвърт чаша олио
- Пет до шест чаши универсално брашно
Забележка: ще ви трябва и тава за печене, с чиято помощ да оформите хляба по време на печене.
Подготовка
Първо, трябва да активирате маята, като проверите нейната кълняемост. Но не позволявайте на термина кълняемост да ви уплаши. По-лесно е, отколкото си мислите. Загрейте половин чаша вода до 40 градуса или 105 градуса по Фаренхайт, добавете маята и една супена лъжица захар, за да я подхраните и разбъркайте.
Въпреки това е възможно да убиете дрождите в маята, ако водата е твърде гореща. Затова се уверете, че тя е в подходящия температурен диапазон, преди да сложите маята в нея. След това оставете сместа да престои пет минути, за да се активира напълно маята. Тя ще започне да се издува и да покрива повърхността на водата, когато е готова.
Следва да я добавете към останалата вода и да започнете да разбърквате захарта. Не е нужно тя да се разтвори напълно. После внимателно изсипете брашното и разбъркайте с шпатула или ръце, ако предпочитате този начин. Месете тестото, докато не остане сухо брашно и всички продукти са смесени добре.
Но само защото вече имате влажно тесто, което е добре омесено, това не означава, че вече сте готови. Трябва да омесите тестото още малко, за да придадете страхотна текстура на хляба си. Месенето подпомага образуването на глутен, осигурявайки еластичност на тестото, а това, от своя страна, ще помогне на хляба да се издуе. Освен това, глутенът ще направи хляба ви по-лек и пухкав, когато вече е готов.
След като помесите тестото десетина минути, поставете го в чиста стъклена купа, намазана с олио. После покрийте купата с чисто стреч фолио и оставете тестото да втаса за 40 минути. Чиста кърпа също ще свърши работа, ако нямате стреч фолио, но стреч фолиото е по-добър вариант, защото улавя топлината по-добре.
Професионален съвет, който ще помогне на хляба ви да втасва по-бързо и равномерно всеки път, е да го оставяте да втасва във фурната. Вижте, температурата влияе на това колко бързо втасва хлябът и ще откриете, че той се надува много по-бавно през по-студените сезони, отколкото през по-топлите. Затова включете фурната си за две – три минути, преди да поставите тестото в нея.
След като втаса и удвои обема си, го извадете от фурната и го надупчете. Дупченето на тестото ще помогне за освобождаване на въздуха и по този начин ще осигури по-равномерно втасване и текстура. После го разточете върху поръсен с брашно плот и го поставете в намазнена тавичка.
Все още не е станало време за печене на хляба. Трябва да оставите тестото да втаса втори път. След това, както първия път, загрейте фурната за една – две минути, изключете я и оставете тестото да втаса за тридесет и една минути.
Печене
След второто втасване хлябът ви трябва да е готов за печене. Но първо загрейте фурната за няколко минути до около 180 градуса или 356 градуса по Фаренхайт. След това поставете тестото обратно във фурната.
Ще са необходими от 31 до 41 минути, за да се изпече добре хлябът. Ако искате да сте сигурни кога е готов, използвайте термометър, за да следите вътрешната му температура. Когато достигне 190-200 градуса, вече е готов.
Извадете го и го оставете да изстине в тавата за десетина минути. След това я завъртете и леко я потупайте, за да извадите хляба. Ако го оставите в тавичката за по-дълго време, ще се запари и намокри, а това няма да е вкусно.
Оставете се да се охлади за още няколко минути, след това нарежете хляба си и му се насладете.
Заключение
Хлябът е основна храна в почти всяка част на света. Въпреки това, намирането на хубава домашна рецепта е по-предизвикателно, отколкото сте си представили. С тази статия се надяваме да накараме повече хора да се развихрят в кухнята и да им покажем колко лесно всъщност е приготвянето на вкусен хляб.
Така че извадете най-хубавата си престилка и мрежа за коса, купете малко брашно и започнете с готвенето.
Ако това съдържание ви е харесало и искате да научите повече за това как да приготвите домашен хляб, посетете нашия блог за повече информация по въпроса. А на сайта OLX има огромен избор на кухненско оборудване.