Как да разбера дали продуктът ми на Apple е излязъл от употреба? Ето какво не знаете

Ако сте потребител на iPhone, сигурно сте любопитни дали вашето устройство е квалифицирано за настройка или не. Как да разберете дали вашият продукт на Apple е остарял или излязъл от употреба? Продължете да четете за подробна информация.

Разграничаване между ретро и остарели устройства

Несъмнено устройствата на Apple се предлагат с удължен гаранционен период, но какво да правите, когато този период изтече или устройството стане остаряло или демоде?  Закупуването на по-нов модел може да реши проблема ви. Но това не звучи ли скъпо? Ето какво трябва да знаете!

Всеки път, когато устройството е етикетирано като остаряло, то става неподходящо за получаване на каквато и да било помощ за поддръжка от компанията.

Програмите за обслужване на Apple са основно предимство на компанията, но продуктите имат право на ремонтни услуги за определен период от време. Терминологии като „остарял“ и „излязъл от употреба“ се използват широко за измерване на критериите за допустимост. Тези термини се отнасят до продуктите, които вече не се произвеждат.

Остарели устройства

Както казват от Apple, „остарелите“ устройствата са онези, които са спрени от производство повече от пет години, но значително по-малко от седем години.“ Когато дадено устройство е категоризирано като остаряло, то спира да получава софтуерни актуализации и може да не отговаря на условията за ремонт в магазините на Apple. Но в някои региони, като Калифорния, може да получите хардуерна поддръжка за остарели продукти.

Въпреки факта, че тези устройства са остарели, те все още работят оптимално. И ако техният хардуер поддържа най-новите технологични тенденции, те могат да имат периодични актуализации за сигурност.

Излезли от употреба устройства

След като продуктът не се продава повече от седем години, той преминава в категорията на „излезли от употреба“ устройства. Подобно на остарелите продукти, вашето устройство ще функционира добре, ако хардуерът е в добро състояние. Но не получавате ремонтни услуги или известия за актуализиране.

Защо това е така? Тъй като Apple е има интерес от продажбата на новия инвентар, а не от актуализирането на старомодното оборудване. Ако сте със стари технически познания, тази политика има за цел да ви накара да си купите най-новата джаджа. Освен това поддържането на остарелите устройства в работно състояние излиза скъпо и отнема много време. Така че закупуването на ново устройство е единствената опция, която ви остава.

Моето Apple устройство излязло ли е от употреба или е остаряло?

Apple е технологичен гигант, който постоянно се развива и с това подпомага остаряването и излизането от употреба на предишните устройства. Досега компанията е изброила няколко модела, които вече няма да се предлагат в магазините на дребно. Услугите за ремонт и известията за актуализиране ще бъдат недостъпни за тях. Тъй като софтуерът се отклонява, остарява и става все по-бавен, принуждава потребителите да си купят ново устройство. 

Как да разбера дали продуктът на Apple е излязъл от употреба? Разгледайте изброените продукти и се потупайте по рамото, че сте успели да ги запазите в работно състояние толкова дълго. 

Освен проверката на списъка по-горе, самото ви устройство би трябвало да показва признаци, че изисква актуализация или смяна.

Ето признаците, които сочат, че вашето устройство трябва да се подмени с ново:

1.   Не могат да се теглят актуализирани приложения

Старите модели са лишени от най-новата операционна система. Първоначално това може да не звучи много притеснително. Но поддържането на вашите устройства актуализирани е от решаващо значение за достъпа до нови функции и приложения. Няма да ви е приятно, ако всяко следващо приложение сигнализира за проблем със съвместимостта.

2.   Батерията се изтощава бързо

Естествено, когато едно устройство остарее, батерията му се изтощава по-бързо от обикновеното. Смяната на батерията с нова е много трудно при остарелите модели. 

3.   Не можете да използвате новите аксесоари

Apple непрекъснато работи върху екстериора на своите продукти, за да привлече нови потребители. Премахването на жака за слушалки е отличен пример за това. Намирането на ново устройство с функция за свободни ръце би било доста трудно, ако се разкарвате с остарели устройства.

Трябва ли да сменя устройството си, преди да излезе от употреба?

Apple има някои правила за класифициране на продукти като остарели или излезли от употреба. Но понякога дори те не се придържат към техните указания. Например, устройството се счита за излязло от употреба, ако е спряно от производство преди седем години. Но в случая с iPhone 5 той трябваше да излезе от употреба през 2018 г., но софтуерът му спря да получава актуализации още през 2017 г.

Това означава, че софтуерът остарява по-рано от  хардуера. Ето защо е добра идея да смените вашето устройство с ново още преди Apple да го добави към списъка с излезлите от употреба продукти.

Как да поправите излезли от употреба устройства на Apple?

Какво трябва да направя, ако устройството ми е излязло от употреба и се нуждае от поправка? Е, Apple не носи отговорност за коригирането на проблема. Така че има две възможности, измежду които можете да избирате:

1)   Резервни части

„Остарял“ е съвременен термин, използван от Apple за отказ от хардуерна поддръжка. Само защото Apple иска да избяга или не е отговорна за разрешаването на проблеми, свързани с хардуера, това не означава, че не можете да получите помощ отникъде.

Безброй центрове за ремонт предлагат да поправят вашето устройство, като използват алтернативни резервни части.

2)   Подхода „направи си сам“

В YouTube има много видеа, които демонстрират как точно хардуерът на вашето устройство може да бъде поправен. Но с този подход ще трябва да потърсите резервни части в OLX, eBay или другаде.

Без значение какъв подход използвате, некачествените резервни части могат да доведат до неизправност в бъдеще. Ето защо е препоръчително, вместо да се насочвате към времеемко и излизащо скъпо решение, да закупите ново устройство. Ако това ви се струва скъпо, можете също да изберете ремонтирани или употребявани устройства.

Заключение

Продуктите на Apple са луксозни устройства, които всеки човек обича да носи или притежава. Благодарение на елегантния си и изящен външен вид, марката е възхвалявана по целия свят. Но всяко хубаво нещо има и своите недостатъци. 

След 2 години постоянна употреба може да смятате продуктите на Apple за изключителни, но истинското изпитание идва, когато бъдат пуснати нови версии на iOS.

Ако вашето устройство не отговаря на условията за актуализиране, помислете за закупуването на ново. В противен случай може да изложите устройството си на потенциален риск.