Как да ремонтираме повредени покривни керемиди

Покривите са проектирани да бъдат здрави и издръжливи. Въпреки това след няколко години те могат да претърпят повреди. Повредената покривна плоча, ако не бъде поправена, може да застраши трайността на покрива.

За да сте сигурни, че къщата ви е в добро състояние, е важно да прегледате покрива си, щом откриете течове или отвори. Почистването, отстраняването и подмяната на повредените керемиди не е твърде трудно и е нещо, което можете да направите сами. Новият покрив е скъп проект. Бихте си спестили много пари, ако извършвате навременни ремонти, за да поддържате покрива си и да му осигурите по-дълъг живот.  

За да ремонтирате покрив с керемиди, ви трябват стълба, чук, гвоздеи за покриви, кухненски нож, лопата, уред за отстраняване на керемиди, предпазен колан, колан за инструменти, нож за покриви и др. Можете да се сдобиете с качествени и достъпни инструменти за ремонт на покриви на уебсайта OLX, без да източвате бюджета.

Колко често трябва да сменяте покривните си керемиди?

Ако забележите някаква повреда на покрива си, изключително важно е да я отстраните веднага. Ако покривът ви не е на повече от двадесет години, той вероятно е в добро състояние и можете да се справите с ремонта сами. Ако обаче покривът е над 20 години, може да се наложи да повикате професионалист, който да смени целия покрив.

Как да ремонтирате повредени покривни керемиди

Източник: Pinterest

За да ремонтирате повредена покривна керемида, трябва да преминете през три стъпки. Продължавайте да четете, за да научите повече.

Стъпка 1: Премахване на повредената керемида

Преди да подмените повредена керемида, първо трябва да отстраните повредената керемида от покрива. По-долу са изброени критериите, на които трябва да отговорите, преди да отстраните повредена керемида.

Използвайте подходящи предпазни мерки за безопасност

Преди да се качите на покрива, облечете подходящите предпазни средства, като защитни очила, ръкавици и ботуши със захващане. Също така трябва да инсталирате подпори на покрива за предпазни колани.

Отстранете керемидата при хладно време

Покривните керемиди са изработени от асфалт или пластмасови материали, които могат да бъдат доста горещи през деня. Ако искате да поработите върху керемиди, опитайте се да го направите сутрин, преди слънцето да изгрее, или по-късно вечер, при залез слънце. Може също така да напръскате с малко вода зоната на покрива, върху която работите, за да се охладят по-бързо керемидите.

Разхлабете лепилото под керемидата

Използвайте стъргалка, за да отстраните лепилото, което придържа керемидата. След това можете да използвате чукче, за да влезете под керемидата и внимателно да я повдигнете нагоре, за да разкриете лепилото и да откриете пироните под него.

Отстранете откритите пирони

След като откриете пирона под керемидата, трябва внимателно да го издърпате нагоре, като използвате страната за премахване на пирони на чука. Опитайте се да извадите гвоздея бавно и избягвайте да упражнявате сила, която може да счупи керемидата.

Повтаряйте процеса

Процесът трябва да се повтори, докато се отстранят всички керемиди, които се нуждаят от подмяна.

Стъпка 2: Поправяне на повредена покривна керемида

Понякога повредата не е толкова сериозна и може да се поправи с подходящите инструменти.

Поправяне на повредени ъгли на покривните керемиди с уплътняване

С остаряването на асфалта ъглите му могат да започнат да се изкривяват нагоре или надолу. Може да поправите тази ситуация, като залепите завитата част на керемидата. Може да използвате пистолет за уплътняване, за да нанесете малко уплътнител за корени в нагънатия ъгъл и да го утежните с тухла. Препоръчително е да оставите тухлата на мястото за 24 часа, докато уплътнителят изсъхне.

Поправяне на напукани покривни керемиди

Не е необходимо да сменяте керемидата, ако тя е напукана или скъсана. Може да я поправите, като нанесете дебел слой уплътнител за покриви под следата. След това притиснете керемидата надолу и нанесете още един слой уплътнител върху горната част на пукнатината. След това разнесете уплътнителя с помощта на надупчен нож. Може да използвате оцветители, за да придадете на уплътнителя цвета на керемидата и да маскирате ремонта

Стъпка 3: Замяна на повредените керемеди

Когато една керемида е повредена и не може да бъде поправена, трябва да я смените. Ето какво ви е необходимо, за да замените повредена керемида.

Керемида за замяна

Имате нужда от нова керемида на мястото на старата. Уверете се, че новата керемида е от подобен материал и с подобно качество като повредената..

Цимент за керемиди или лепило

Някои керемиди се предлагат с лепила, а други – не. Ако керемидите не са в комплект с лепило, трябва да го закупите отделно. Лепилото ще задържи керемидата на място, преди да я заковете.

Пирони за покрив

За да закрепите новата керемида, ще ви трябват здрави пирони за покриви с дължина 2 или 3 инча. Повечето керемиди се доставят с предварително изрязани ориентировъчни отвори, което прави процеса на монтаж доста лесен.

Ако керемидите нямат предварително изрязани отвори, уверете се, че сте поставили пирона в три или четири точки между горната и долната част на керемидата. Не забивайте пирона твърде близо до върха, за да избегнете разкъсване или счупване

Повторете процеса за нови керемиди

Ако подменяте повече от една керемида, повторете процеса на монтаж, докато не приключите с подмяната на старите керемиди с нови.

Заключение

Покривите имат дълготраен живот и могат да издържат дълги години, без да се повредят. Въпреки това е полезно да поправите покрива си, когато забележите някакъв дребен дефект, за да избегнете по-нататъшни повреди.

Може сами да поправите повечето дребни дефекти на покрива, като закупите необходимите елементи за поправяне на покрива. Подмяната на керемидите също е задача, която можете да изпълните сами, ако разполагате с подходящите инструменти. Може да закупите качествени инструменти и материали за поправка и подмяна на покривни керемиди в сайта на OLX на достъпна цена.