Как да рисуваме върху тапети

Тапетите са чудесен начин за прикриване на несъвършенствата и за добавяне на цвят и стил в пространството. Но какво се случва, когато красиво изрисуваните тапети, които сте харесали преди няколко години, остареят или срещнете старомоден мотив в новия си дом? Е, добрата новина е, че не е необходимо да преминавате през тежката задача да премахвате мотива. Вместо това можете да промените външния вид и атмосферата на пространството, като боядисате тапетите.

Въпреки че боядисването на тапети е забранено в дизайнерската индустрия, повечето професионалисти не го препоръчват. С подходящите инструменти и техники все пак можете да придадете на стаята си стилен и бюджетен нов вид, без да губите време в сваляне на нежеланите тапети и почистване на втвърденото лепило. Ето защо е препоръчително да инвестирате в най-добрите материали за боядисване, като пазарувате за тях в OLX, където ще получите качествени материали на достъпни цени.

Трябва да имате предвид, че боядисването на тапети е процес, който изисква да извършите някои подготвителни дейности, за да получите желаните резултати. Продължете да четете тази статия, за да научите повече за това какво да направите.

Кога да не рисуваме върху тапети

Не трябва да рисувате върху тапети, ако не сте сигурни дали тапетите могат да бъдат боядисани. Например боядисването на метални тапети или такива, които съдържат брокат, може да се окаже трудно, тъй като тези текстури ще оставят неравномерно покритие. Ако не сте сигурни, но все пак искате промяна, препоръчително е първо да тествате малък, скрит участък, преди да прехвърлите вниманието си върху цялата стена.

Освен това, ако имате стари тапети, трябва да се отбележи, че след боядисването им финишът може да не е отличен. В този случай най-добрата тактика е да се направи тест на малка площ, като се гарантира, че старата хартия няма да се надуе или да има тенденция да се отделя от стената.

Ако старите тапети не са подходящи за боядисване или имате метални тапети. Не ви остава нищо друго, освен да премахнете стената.

Кога да рисуваме върху тапети

Трябва да боядисвате върху тапети в добро състояние. Затова е препоръчително да огледате тапетите, за да видите дали е възможно да ги боядисате.

Ако тапетите се отлепват на големи участъци, разумно е да ги премахнете напълно. Ако е изключително мръсен, боята няма да залепне за него, а ако има големи петна от плесен, плесента ще прозира през боята.

Освен това, ако тапетът е с пластмасово покритие, боята няма да залепне добре. Боята ще направи невъзможно отстраняването на тапетите, без да се повредят стените.

Стъпки за рисуване върху тапети

Можете да придадете чисто нов вид на пространството си, без да се потите. Следвайте стъпките, описани по-долу, за да научите как да боядисвате тапети в дома си.

Стъпка 1: Почистване и подготовка на стената

Успешното боядисване на тапети изисква подходяща подготовка. Започнете с премахване на предмети и залепване на ленти на местата, които няма да се боядисват. Тези елементи включват ключове, рафтове, лицеви панели, лампички, картини и закачалки за картини. След като направите това, следващата стъпка е да почистите стените от мръсотията с помощта на едва влажна кърпа. Имайте предвид, че грундът няма да се задържи добре върху слой прах.

Стъпка 2: Възстановяване на всички повреди по тапетите

Търсете отлепващи се ръбове или шевове. Те са най-слабите места по отношение на залепването. Можете също така да поправите или замените разхлабени или липсващи части от тапетите.

Друга препоръка е да повдигнете тези участъци с тънък шпакловъчен нож, да изрежете свободните парчета, да ги запълните със шпакловка, за да създадете равна повърхност, и след това да ги шлифовате леко, когато изсъхнат напълно.

Освен това, ако тапетът има текстура, която не искате да се вижда през боята, ще трябва да шлифовате цялата стена до гладкост.

Стъпка 3: Грундиране на стените

Препоръчително е да използвате грунд на маслена основа вместо грунд на водна основа. Аналогията е проста – грундът на водна основа може да залее тапетите и да отслаби лепилото. От друга страна, грундът на маслена основа няма да причини това на тапетите.

Друг отличен подход е след боядисването на тапетите стената да се покрие с грунд-шпакловка. Грундът-шпакловка намалява вероятността от отлепване и осигурява платформа, към която боята може лесно да се залепи.

Дайте му време да изсъхне според указанията на производителя. Уверете се, че в помещението има достатъчно вентилация.

Стъпка 4: Започнете да рисувате

След като сте почистили, поправили и грундирали тапетите, следващото нещо е да започнете да боядисвате. Подобно на обикновеното боядисване, използвайте четка, за да изрежете ръбовете и ъглите, а след това използвайте валяк, за да нанесете финалните щрихи. Това ще бъде особено необходимо, ако нанасяте светла боя върху тъмен цвят тапет или ако тапетът има смела шарка.

Стъпка 5: Нанесете още един слой боя

След като първият слой боя е изсъхнал върху стената, следващото нещо е да нанесете още един слой боя. Въпреки това можете да помислите за шлайфане на стената, докато чакате първият слой да изсъхне. Това може да е малко досадно, но си заслужава. Шлайфането помага да се сведат до минимум несъвършенствата и би могло значително да подобри крайния вид на вашата работа. Когато най-накрая приключите с втория слой, застанете назад и се възхитете на разликата. Ще забележите, че мястото, на което някога е имало тапети, които ви е омръзнало да виждате, сега блести и буди възхищение.

Заключение

Възможно е да рисувате върху тапети. Всъщност това е най-логичното нещо, което можете да направите, когато тапетите остареят, скъсат се или ви омръзнат. Както при много подобрения в дома, качеството на резултата зависи от усилията, които сте положили още от самото начало. С други думи, подготвителната фаза е от решаващо значение.

Изградете си навици да получавате материалите, необходими за вашия проект за подобрение на дома, от доверен доставчик. За да сте в по-сигурна позиция, разгледайте уебсайта OLX и потърсете подходящи материали за декориране на вашето място. Сигурни сте, че ще получите качествени материали на най-достъпна цена.