Как да рисуваме геометрични акценти на стени

Живописта внася цвят, живот и жизненост във всяка среда. Когато става въпрос за рисуване, можете да разширите границите на творчеството, за да постигнете желания резултат. Нищо не ви пречи да използвате всякаква цветова комбинация по ваш вкус. Геометричната живопис е творчески стил на рисуване, при който се използват модели за постигане на художествени детайли.

Боядисаната геометрична стена е лесен начин да съживите скучна стена. Акцентната стена обаче е интериорна стена с дизайн, различен от този на останалите стени в помещението. Акцентната стена може да бъде част от вашата всекидневна, спалня, фоайе, рецепция, офис или всяка друга стена, която искате да направите център на вниманието.

Добрата новина е, че можете сами да боядисате геометрични акценти. Започнете, като посетите уебсайта OLX и пазарувате най-добрите комплекти за боядисване на достъпни цени. След като подготвите материалите, следвайте стъпките, на които ще обърнем внимание в тази статия.

Стъпки за боядисване на стена с геометричен акцент

Няма точно правило за това кой тип стена може да бъде акцентна стена. Следователно можете да проявите творчество при избора на акцентна стена. След като решите коя част от стената искате да превърнете в акцентна, следващото нещо е да преминете към действие, като следвате стъпките по-долу.  

Стъпка 1: Определете стената с акцент, която искате да боядисате

Както беше казано по-рано, започнете с определянето на акцента на стената, която искате да боядисате. Няма правило за избор на стена. Тя обаче трябва да е такава, на която геометричната картина може да се вижда и оценява лесно.

Стъпка 2: Изберете желаните цветове

След като определите стената с акцент, която искате да боядисате, можете да изберете цветова комбинация. Можете да използвате цветова таблица, за да намерите най-добрата цветова комбинация, или да изберете цветове, които съответстват на околната среда, за да постигнете цялостен дизайн.

Стъпка 3: Подготовка на стената

Подготовката на стената изисква грижливо почистване, почистване и изсушаване, за да се подготви за боядисване. Започнете с премахване на всички форми на пирони, плакати или тапети по стената. След това можете да измиете стената, за да отстраните всякаква мръсотия или мазнина.

Уверете се, че сте отстранили всички отломки и сте запълнили всички дупки в стената. След това можете да обработите повърхността със шкурка, за да получите гладка и чиста повърхност за боядисване.

Стъпка 4: Нанасяне на основната боя

Тази стъпка не е задължителна, ако искате да запазите съществуващия цвят на стената. Можете да използвате плоска четка, за да нанесете боите в основата и близо до тавана. След това можете да използвате четка с валяк, за да боядисате останалата част от стената, за да постигнете еднородност.

След като нанесете основната четка, трябва да я оставите да изсъхне за една нощ, за да се подготвите за рисуването на геометрията.

Стъпка 5: Създаване на модела

След като основната боя изсъхне, можете да започнете да чертаете желания геометричен модел. Уверете се, че моделите са видими, прави и чисти. За да постигнете права линия, трябва да използвате права линия и маркер, за да начертаете линията от единия край на стената до другия.

Препоръчително е да нарисувате геометрията върху картон, за да усъвършенствате ъглите, преди да я пресъздадете на стената.

Стъпка 6: Залепване на дизайна

След като създадете модела, трябва да го залепите с помощта на бояджийско тиксо. Ще ви бъде от полза, ако първо залепите лентата върху участъка, който искате да боядисате последен.

Стъпка 7: Подготовка на боята

Следващата стъпка е да подготвите боята, като я смесите и нанесете евентуални добавки. Ако използвате няколко цвята, смесете боите добре, за да създадете желания цвят, преди да започнете да боядисвате.

Стъпка 8: Боядисване на първата секция

Нанесете боята върху първата част от стената с помощта на валяк. Ще ви е необходима и четка с по-малък ъглов накрайник, за да нанесете боята между основата и лентата, тъй като валяците са твърде големи, за да направят това.

След нанасяне на боята върху първия участък трябва да я оставите да изсъхне, преди да преминете към втория участък.

Стъпка 9: Залепване на втората секция

Използвайте бояджийска лента, за да залепнете краищата на втората секция точно до ръба на първата боядисана секция. Използвайте лентата, за да покриете и други необходими ръбове, като тавана, съседните стени и основата на стената.

Стъпка 10: Боядисване на втората секция

С помощта на валяк боядисайте втората част от стената. Можете да достигнете залепените ръбове с помощта на четка с ъглов накрайник. След като боядисате втората секция, дайте ѝ време да изсъхне.

Стъпка 11: Нанасяне на втори слой боя (по избор)

След като първият слой бои изсъхне, можете да нанесете втори слой боя в зависимост от цветовата рамка, която искате да постигнете. Повторете стъпка 8 до стъпка 10.

Стъпка 12: Завършване на стената чрез премахване на бояджийската лента

След боядисването оставете стената да изсъхне за няколко часа, преди да премахнете лентите, за да видите крайния резултат.

Материали, необходими за боядисване на стена с геометричен акцент, и тяхното използване

Боядисване

Кофите с боя, които са ви необходими, зависят от цветовата комбинация, размера на акцентиращата стена и броя на повторенията, които искате да нанесете върху нея.

Ролкова рамка

Те се използват за боядисване на големи повърхности. Можете да си вземете средна или голяма ролкова четка за боядисване.

Мерителна лента

Те се използват за измерване на височината и широчината при изготвяне на моделите.

Права линия

Използват се за постигане на прави линии при рисуване на модели.

Грунд

Те се използват за подготовка на повърхността за боядисване и осигуряват прилепването на боите към стената.

Лента за боядисване

Те се използват за разграничаване на двата участъка и за залепване на всички необходими ръбове и съседни стени.

Четка за боядисване

Те се използват за боядисване на залепнали ръбове и други области, които са твърде големи за ролкови рамки.

Пясъчна хартия

Те се използват за почистване на стената, за да се получи гладка и чиста повърхност за боядисване.

Заключение

Геометричната акцентна стена е чудесен начин да добавите естетически вид и да придадете индивидуалност на дома си. Следвайте стъпките, изтъкнати по-горе, ако искате да имате красива геометрична акцентна стена, която да привлича вниманието.

От сайта на OLX можете да си купите бои, валяци, четки, грундове, шкурка, латексови уплътнители, почистващи разтвори и всички други инструменти, необходими за боядисване на геометрични акценти на достъпни цени.