Как да се отървете от мухъла в дома си?

С настъпването на зимата, студените, дъждовни и много влажни дни, отвратителната и упорита влага навлезе в домовете, а мухълът се разпространява навсякъде по прясно боядисаните стени. Мухълът може да бъде сериозен проблем, ако се появи по стените ви.

Мухъл и плесен се развиват във влажни помещения. Освен че ви хващат окото, те са и много опасни за вашето здраве. Затова не е изненада, че искате да се отървете от тях възможно най-скоро.

Става дума не само за неприятната миризма, но и за това, че бактериите и гъбичките причиняват множество заболявания на дихателните пътища, като астма и бронхит, както и алергии и ревматични проблеми. Мухълът може да причини затруднено и плитко дишане, запушване на носа и синусите, парене, сълзене или зачервяване на очите, суха кашлица, възпаляване на гърлото и носа и обрив или раздразнение на кожата.

Трябва да се има предвид, че най-опасното канцерогенно вещество, известно днес, е афлатоксинът – отрова, която създава мухъл. Само в една азиатска страна 20 000 души умират всяка година от отравяне с афлатоксин. Също така това смъртоносно вещество се използва за направата на съвременни биологични оръжия. В ежедневието обаче симптомите на излагане на обикновена мухъл не са толкова опасни за здравето, но са неприятни. „Повечето видове мухъл, дори тези с неприятна миризма, не са опасни.“

снимка: marthastewart.com/

Има ли решение срещу мухъла у дома?

Ще избегнем мухъла по най-лесния начин или ще го намалим до минимум, ако интериорът и фасадата са чисти и сухи, тоест ако в сградата няма влага. Без влага няма формиране на мухъл. Ако някъде се събере влага, изсушете тази част незабавно и я поправете, за да не се събира отново влага.

снимка: kpattorney.com

Как да убием завинаги влагата и мухъла у дома?

Въпросът, който се повтаря всяка есен и зима, е как да направим мястото, на което живеем отново чисто и безопасно, преди всичко заради здравето си? Излишната влага се задържа върху студени стени, килими, мебели, дрехи и книги, което позволява засиленото формиране на алергени, акари и плесени, които увреждат здравето и предметите.

Ето някои алтернативни естествени начини за борба с мухъла. При леки проблеми с петна по стените могат да бъдат ефективни:

снимка: insideandoutpropertyinspectors.com

Премахване на плесен с белина

Белината може да убие почти всеки вид мухъл, с който влиза в контакт, заедно със спорите, оставяйки повърхността чиста и устойчива на бъдещо развитие на мухъл. За съжаление, използването на белина има ефект само ако мухълът не расте върху порести материали като плочки, вани или стъкло.

Белината не може да проникне в порести материали и по този начин не влиза в контакт с мухъла, който растат под повърхността на материали като дърво и стени. Използването на белина върху тези материали ще убие мухъла на повърхността, но спорите на мухъла ще останат вътре и скоро той ще се върне. Освен това белина произвежда токсични пари, така че се уверете, че стаята се проветрява добре, преди да започнете.

Също така трябва да носите ръкавици по време на този процес, за да предпазите ръцете си. Използва се съотношение една чаша белина към десет чаши вода.

снимка: bobvila.com

Отстранете мухъла с оцет

Оцетът е мека киселина, която може да убие до 82% от видовете мухъл. Въпреки това, той има определени предимства като това, че е естествен и безопасен. Той е нетоксичен и не отделя опасни газове като белината.

За да премахнете мухъла с оцет, използвайте бял дестилиран оцет, който можете да закупите във всеки супермаркет. Налейте малко оцет, без да го разреждате, в спрей бутилка. Напръскайте оцета върху мухлясала повърхност и го оставете да престои един час. Избършете напръсканата зона с вода и я оставете да изсъхне. Миризмата на оцет трябва да изчезне до няколко часа. Повтаряйте това на всеки няколко дни, за да сте сигурни, че на тази повърхност няма да се появи мухъл. Можете да използвате този метод и върху плочките в банята или други тежки непорьозни подове.

снимка: bobvila.com

Отстраняване на плесен с водороден пероксид (водород)

Водородният пероксид премахва мухъла, тъй като е противогъбичен, антивирусен и антибактериален агент. Това е добра алтернатива на белината, която е на основата на хлор, тъй като е безопасен за употреба и не вреди на околната среда. Освен това не съдържа никакви токсични остатъци, нито произвежда токсични изпарения, както е при белината. Във всяка аптека можете да закупите водород с около 3% концентрация.

Водородният пероксид ефективно убива мухъла върху много материали като дрехи, подове, бани, стени и различни предмети, като кухненски уреди. Тъй като е избелващ агент, той също може да ви помогне да премахнете остатъчни петна от мухъл. Първо, изсипете 3% водороден прекис в спрей бутилка. След това напръскайте мухлясалата повърхност, за да я напоите с водороден прекис.

Оставете да престои 10 минути, докато водородният прекис убие плесента, и след това избършете повърхността, за да премахнете мухъла и петната от него. Накрая избършете повърхността, за да премахнете спорите на мухъла.

снимка: mouldinhomes.com

Премахнете мухъла със сода за хляб

Содата за хляб е известна като естествен и безопасен почистващ препарат за домакинството. Но можете да използвате и сода за хляб, за да почистите мухъла в дома си. За разлика от други продукти, които съдържат силни химикали, содата за хляб е лека и безопасна за семейството.

Освен че премахва мухъл, тя премахва и миризми, така че можете да я използвате, за да се отървете от миризмата, която мухълът оставя в дома. Содата за хляб също абсорбира влагата, което помага за намаляване на мухъла. Оцетът често се използва заедно със сода за хляб за почистване на мухъл, тъй като той убива различни видове плесен от содата за хляб.

Добавете една четвърт супена лъжица сода за хляб към бутилката с вода, която използвате за пръскане. Разклатете бутилката, за да разтворите содата за хляб във водата и напръскайте повърхността. След това използвайте гъба или четка за почистване, за да премахнете мухъла. Изплакнете повърхността с вода, за да почистите всякакви остатъци. Напръскайте същата тази повърхност със смес от сода и вода и я оставете да изсъхне. Това ще предотврати повторната поява на мухъл.

снимка: maids.com

Как да премахнете мухъл с етерични масла?

Това е най-естественият начин за премахване на мухъл от стените, но вероятно и най-краткотрайният. Ако решите да използвате този метод, повтаряйте процедурата няколко пъти (всеки ден или през ден).

Препоръчваме да използвате етерично масло от евкалипт, чаено дърво или грейпфрут, защото те имат антибактериални свойства. Всяко от тези масла се използва по идентичен начин и можете да експериментирате сами.

По принцип ви съветваме да смесите избраното от вас масло с алкохол или вода. Можете да смесите и трите (масло, вода, алкохол), след което разклатете и нанесете върху частта от стената, където се намира мухълът с помощта на бутилка със спрей.

източник: maids.com

Заключение

Надяваме се, че тази статия ви е научила как успешно да премахвате мухъла в дома си по различни начини. Искахме също така да разберете как се появява мухълът в дома ви и откъде идва той. Надяваме се, че нашите съвети са ви били полезни и ще ви помогнат да се отървете успешно от мухъла в жилището си.