За да бъдем малко по-конкретни, нека да изясним какво представлява хумусът в кулинарията. Хумусът е вкусна разядка, приготвена от нахут, сусамов тахан, лимонов сок и подправки. Той е най-популярен в Близкия изток и Средиземноморието. В магазините можете да намерите голям избор от готов нахут, произведен от различни фирми, но няма по-хубаво нещо от домашно приготвеният такъв. Нека да се обоснова.
Преди години, всеки от нас слагаше поне по една кофичка хумус в пазарската си количка. Ние обаче открихме една много лесна и бърза рецепта за хумус, която е много по-добра от всеки един полуфабрикат, който можете да закупите от супермаркетите. Освен това тя е подходяща за вегани и е съставена само от натурални и богати на хранителни вещества продукти.
Редът на добавяне на съставките е ключът към приготвянето на най-гладкия и вкусен хумус. Много е просто. Добавете тахана и лимоновия сок в кухненския робот и пасирайте за около минута или докато стане във вид на кремообразна паста.
Съставки
1 консерва (425 гр.) измит и отцеден нахут или сварен нахут
1/2 супена лъжичка сода за хляб (ако използвате консервиран нахут)
1/4 чаша лимонов сок или добавете на вкус
1 скилидка чесън, нарязана на едро
1/2 чаена лъжичка морска сол на вкус
1/2 чаша сусамов тахан
2–4 супени лъжици студена вода, ако е необходимо
1/2 чаена лъжичка кимион на прах
1 супена лъжица зехтин (екстра върджин)
Гарнирайте с капка зехтин или сос Джоуг и поръсете със смляна смрадлика, червен пипер или нарязан пресен магданоз.
Хумусът може да се направи с нахут или боб Гарбанзо, като бобът трябва да се свавари, за да стане на гладка паста. За нашата рецепта можете да използвате консервиран или домашно приготвен нахут. Аз лично използвам и двата вида, но домашно приготвеният нахут превъзхожда с вкуса си.
Таханът представлява паста, направена от смляно сусамово семе, което подсилва вкуса на хумуса. Може да закупите готов тахан или да си направите сами. Аз предпочитам домашно направеният тахан за приготвянето на хумус. Той се прави много лесно и може да се съхранява в хладилник до един месец. Нашата рецепта за тахан е достатъчна за приготвянето на две дози от любимят ви хумус.
Как да си направите хумус без тахан: Любителите на хумус се делят на такива, които обичат пикантния и кисел вкус на тахана и такива които го избягват. Аз лично харесвам хумуса и по двата начина, но за най-добър вкус, който се доближава до готовите марки на пазара, е необходимо да сложите и сусамов тахан. Ако не харесвате вкуса на тахана, просто не го добавяйте, без него пюрето от нахут е също толкова вкусно. За да заместите тахана в рецептата за хумус, просто добавете допълнително зехтин или неподсладено кремообразно фъстъчено масло. Пресният лимонов сок е от съществено значение за приготвянето на вкусен хумус, затова бутилираният лимонов сок не е за предпочитане.
Пресният чесън прави рецептата малко по-пикантна, като една скилидка от него е напълно достатъчна. Можете също да изпечете чесъна за хумуса и да придадете допълнително аромати.
Смляният кимион и солта обогатяват вкуса и правят хумуса малко по пикантен, а зехтинът допринася за неговата текстура. При сервиране поливаме хумуса отгоре с допълнително зехтин. Най-подходящи са по-леките и плодови видове зехтин.
В допълнение към изброените по-горе елементи, можете да експериментирате с различни вкусове и съставки по ваш вкус. За хумус с червен пипер, може да добавите печени червени чушки, маслини, кедрови ядки, подправки и много други.
Тайната за приготвянето на най-добрия хумус
Важен е редът на добавяне на съставките, които споменах по-горе в статията. Наистина е толкова просто. Първо се добавят таханът и лимоновият сок, пасирате за около минута и чак след това добавяте останалите съставки.
Таханът се изсипва в чист кухненски робот и се пасира за около минута, при което той придобива вид на кремообразна паста. След пасирането той става по-светъл на цвят и със значително по-гъста консистенция.
След това можете да добавяте останалите съставки по ваш вкус, но не забравяйте да пасирате поне по една минута след всяка следваща добавена съставка. Последният ни съвет за пухкав и кремообразен хумус е да използвате студена вода или аквафаба. След като всички съставки са добре смесени и с гладка консистенция е хубаво да добавите малко допълнително течност, без да спирате кухненския робот. Течността и допълнителното време за обработка, превръщат вече гладката смес в пухкав и вкусен дип.
Какво точно е аквафаба? Това е течността в консервата с нахут или водата, която остава след неговото варене. Тази течност има множество приложения, но ние обичаме да я добавяме в хумусът към края на неговото приготвяне. Вместо аквафиба, спокойно можете да използвате и вода.
Аквафиба става лека и пухкава при разбиване, което я прави идеална за приготвяне на лек и пухкав хумус. Важно е да я опитате преди да я използвате, защото може да бъде солена в зависимост от количеството сол, което сте използвали по време на варене на нахута или марката, която сте закупили. Това не е проблем, просто не добавяйте сол, преди да сложите и последното количество аквафиба и да пасирате. По този начин ще можете да избегнете прекомерното осоляване на хумуса.
Необходимо ли е да се бели нахутът?
Премахнете обелките от всяко зрънце нахут, за да получите най-гладкия хумус. Отнема около десет минути, за да премахнете всички обелки от една кутия нахут. За да не добавяме повече време към нашата рецепта за хумус, ние предварително опитахме да я направим и по двата начина.
Можете да опитате да добавите и семена от нар към рецептата, която да сервирате на следващото ви празнично събиране или парти. Семенцата от нар, наподобяващи скъпоценни камъчета, бързо превърщат хумуса от едно много просто предястие до нещо много по-впечатляващо. Комбинацията от сладост и хрупкава текстура ще добави неочакван щрих към ястието. Не се притеснявайте от това, че трябва да премахвате зрънцата от нар, защото това става много по-лесно, отколкото си мислите. Също така нарът има многобройни предимства за здравето и прибавянето му към хумуса е лесен начин да си набавите повече хранителни вещества и витамини.
Как да сварим нахута по-бързо
Напълнете половин тенджера с вода и добавете 150 грама нахут и половин чаена лъжичка сода за хляб. Поставете го да заври на силен огън и отстранявайте излишната пяна, ако е необходимо. Оставете го да ври на средно силен огън, като добавяте още вода, ако е необходимо. Той трябва да ври, докато стане на каша и се разпадне. Това отнема около 1 час до 1 час и 15 минути. Преди да го използвате го отцедете и изплакнете с хладка вода.
Как да гарнираме хумуса
Гарниране със зехтин.
Поръсете със смляна смрадлика, която придава тръпчив вкус и наситено розов цвят или заместете с червен пипер.
Използвайте лют сос от близкия изток, като сос Джоуг или Шата , сусамово семе или смес от подправки Дука.
Накълцаният пресен магданоз също е подходящ.
И това е начинът, по който можете да приготвите хумус, макар че има толкова много вариации на хумус и рецепти, които можете да използвате.