Как да удължите живота на батерията на телефона си

Мобилният телефон е едно от важните устройства, които се използват за хиляди цели. Тези мобилни телефони направиха живота ни лесен и забавен. Хората по цял свят използват различни телефони за играене на онлайн игри, гледане на филми, четене на книги и други документи и много други.

Някои стари версии на мобилни телефони все още предлагат сменяеми батерии и можете лесно да зареждате батерията на телефона си в тези стари модели мобилни телефони, но случаят е различен с модерните и усъвършенствани мобилни телефони. Най-новите мобилни телефони са оборудвани с фиксирани батерии и те не могат да се сменят. Ако батерията падне, трябва да смените и да си купите нов мобилен телефон поради липсата на възможност за сменяема батерия.

Ето защо, докато използвате най-новите мобилни телефони, трябва да полагате допълнителни грижи за техните батерии. Има много съвети и трикове, които можете да следвате, за да удължите живота на батерията, които могат да поддържат батерията на телефона ви здрава. Някои от най-важните съвети за удължаване на живота на батерията са дадени по-долу.

Установяване какво използва батерията на телефона

източник: lifewire.com

Преди да обясним съветите, които удължават живота на батерията, разберете какво причинява натоварването на батерията или кои приложения намаляват производителността на батерията.

Отидете в Настройки>Батерия, където можете да разберете кои приложения изтощават батерията ви. Ще бъдете предупредени, ако телефонът ви е изправен пред някакви проблеми със здравето на батерията. Ще видите пълна разбивка на услугите, както и графика, която ви показва как се е изтощила батерията и колко време остава.

Активиране адаптивния режим на батерията

източни: techadvisor.com

С функцията за адаптивна батерия можете да разрешавате и забранявате работата на приложенията във фонов режим, като по този начин не позволявате на приложенията, които не използвате често, да изразходват прекалено много енергия във фонов режим. 

Тази интелигентна функция ще ви уведоми за приложението, което не искате да използвате. Можете да видите тази функция в Настройки на телефона>Батерия>Адаптивна батерия.

Намаляване нивото на яркост

източник: Samsung.com

Максималното ниво на яркост на телефона може да се използва за използване на мобилни телефони на слънце, или може да навреди на очите ви, докато използвате телефоните си през нощта с пълна яркост, а също така изтощава батерията. Ето защо най-добрият начин да удължите живота на батерията на телефона си е да намалите нивото на яркост и можете да го проверите в Настройки на мобилния си телефон > Дисплей > Ниво на яркост, където можете да увеличите или да намалите нивото на яркост на телефона си.

Намаляване резолюцията на екрана

източник: shaadlife.com

Не всички мобилни телефони предлагат настройка на разделителната способност на екрана, но някои най-нови и усъвършенствани мобилни телефони предлагат тази настройка, при която можете да контролирате разделителната способност на екрана. 

Мобилните телефони, които използват Quad HD+ дисплей, могат да бъдат променени на Full HD+ или дори само на HD, за да удължите живота на батерията на телефона си. Можете да проверите тази функция в Настройки на телефона > Дисплей > Резолюция на екрана.

Деактивиране на уиджети

Тази интелигентна функция ви помага да получавате актуализирани данни от приложенията на началния екран, но тези приложения също така консумират и изтощават батерията. Можете да запазите приложенията, които искате на екрана си, и да деактивирате допълнителните приложения, за да удължите живота на батерията си.

Намаляване времето за заспиване

източник: greenbot.com

Времето за заспиване е най-добрата функция за здравето на батерията. Можете да го намалите до 15 секунди. Най-краткият таймаут означава най-добър живот на батерията и можете да го намалите в Настройки на мобилния телефон > Дисплей > Разширени > Заспиване

Изключване на Bluetooth, NFC и Wi-Fi, когато не се използват

източник: dreamstime.com

Функции като Wi-Fi, Bluetooth и NFC се използват широко в мобилните телефони за свързване с интернет, споделяне на данни и много други. Но знаете ли, че тези функции могат също така да намалят живота на батерията ви? Затова се погрижете да ги изключите след употреба, за да удължите живота на батерията на телефона си.

Намаляване на силата на звука

източник: 9to5google.com

В почти всеки мобилен телефон има много опции за сила на звука, които включват сила на звънене и сила на известията. По-високата сила на звука води до изтощаване на батерията и можете да намалите тези стойности, за да осигурите по-добър живот на батерията.

Изключване на вибрациите

източник: lifewire.com

Вибрацията е другата най-добра функция, която има всеки мобилен телефон, но за да разклати телефона, е необходима сила. Затова я изключете в Настройки на мобилния си телефон > Звук, за да удължите времето за работа на батерията.

Намаляване на известията

източник: documentation.onesignal.com

Всяко приложение, инсталирано на мобилния ви телефон, иска да ви извести за нещо. Можете да оставите известията включени за приложенията, които искате да виждате всеки път, но тези известия също така могат да доведат до изтощаване на батерията.

Можете да изключите тези известия от приложенията, които не искате да виждате в Настройки > Приложения и известия > Известия.

Проверка за актуализация на приложенията

източник: slashgear.com

Актуализациите на приложенията помагат за отстраняване на грешки и гладко функциониране. И винаги помагат за удължаване на живота на батерията. Затова се уверете, че сте задали настройка „Автоматично“ за актуализиране на приложенията.

Проверка на актуализациите на системата

източник: gsmarena.com

Не само приложенията, но и операционната система на мобилния телефон може да доведе до изтощаване на батерията. Ето защо всички мобилни телефони актуализират своите системи от време на време и тези системни актуализации са много ефективни за удължаване на живота на батерията на телефона.

Така че поддържайте системата на телефона си актуализирана, за да получите най-добрата производителност и живот на батерията.

Активиране режима за пестене на енергия

източник: howtogeek.com

Режимът за пестене на енергия е най-интелигентната функция, която имат всички смартфони. Като активирате тази функция, мобилният ви телефон ще управлява различните функции на телефона, които консумират енергия, например този режим не позволява на приложенията да се актуализират във фонов режим, намалява времето на екрана, затъмнява екрана и деактивира екранните анимации, както и изключва вибрацията.

В почти всеки смартфон режимът за пестене на енергия се включва, когато зарядът на батерията намалее под 30%. Можете да зададете предпочитанията си в Настройки на телефона>Батерия.

Рестартиране на телефона

източник: calcare.com

Понякога батерията на телефона ни се изтощава, но не знаем защо се случва това. В такива случаи е необходимо да рестартирате телефона, тъй като той изключва всички приложения и други дейности, които изразходват батерията.

Най-мощната опция е нулирането на фабричните настройки, ако телефонът ви е изправен пред сериозни проблеми с изтощаването на батерията. Можете да нулирате телефона си, като щракнете върху Настройки > Система > Разширени > Опции за нулиране > Изтриване на всички данни. Имайте предвид, че всички данни на телефона ви ще бъдат изгубени след прилагането на тази опция.

Заключение

Изтощаването на батерията е най-сериозният проблем, с който се сблъскват хората в своите мобилни телефони. Ето защо всички най-нови смартфони са оборудвани с различни настройки, които ви помагат да удължите живота на батерията на телефона си. Може да прилагате всички горепосочени съвети в телефона си, за да удължите живота на батерията.