Как да украсите мястото си с градински чакъл

Чакълът е универсален материал, който можете да изберете за вашата градина по много причини. Той е икономичен, не изисква много поддръжка и се вписва както в традиционния, така и в съвременния стил на градината. Може да се използва за декорация на растенията, терасите и пътеките в градината, като по този начин ще създадете стилно място без усилия. В крайна сметка изборът на подходящ чакъл ще направи всички необходими разлики за вашата градина.

Ако искате да преобразите градината си безпроблемно, в OLX има няколко опции, като например декоративен чакъл, гранитни парчета и градински камъни. Ще ви бъде от полза, ако продължите да четете тази статия, за да научите как да декорирате мястото си с градински чакъл. 

Какво да вземем предвид при полагането на градински чакъл

Има конкретни въпроси, които трябва да зададете, преди да решите да изберете определен чакъл за вашата градина. Ще разгледаме тези въпроси в следващия раздел и ще ви дадем правилните отговори.

Цветът

Изборът на цвят на чакъл трябва естествено да допълва нещата, които вече са налични в градината ви, като например нюансите на местния естествен камък, почвата и растенията. Можете да решите да направите малко смесване на цветовете, в зависимост от това какво искате. Друго съществено нещо, което трябва да се отбележи при избора на цвят на чакъл, е как ще изглежда той, когато е мокър, защото повечето чакъли изглеждат съвсем различно, когато се смесят с вода.

Размер на чакъла

Всички размери чакъл имат уникални приложения за специфични цели. Калдъръмите и по-големите камъни запълват неудобни форми в градината. Можете да ги използвате и за обособяване на различни зони в градината. За пешеходни пътеки обаче са по-добри средните по размер чакъли, защото са удобни за ходене и имат по-малка вероятност да се заклещят в автомобилните гуми.

Вид на чакъла

Въпреки че някои камъни за чакъл са идеални за градините ви, те може да не се справят добре с тежки натоварвания, като например каране на автомобили върху тях. По-долу са описани видовете камъни за чакъл, които можете да изберете, и за какво са най-подходящи:

Ситен чакъл

Източник: istock

Свободните камъни се състоят от малки камъчета, достъпни са и са лесни за всеки майстор. Свободните чакълчета може да не са подходящи за алеи или пътеки, по които преминават автомобили, тъй като лесно се раздробяват, образувайки опасни фрагменти, наречени свободни чакъли.

Чакъл, свързан със смола

Източник: istock

Свързаният със смола материал е доста подобен на насипния чакъл по отношение на размера и пропускливостта. Те са подходящи за традиционните градински стилове и се предлагат в различни цветове и текстури. Те също така не са най-подходящи за зони с интензивен трафик и употреба, тъй като с течение на времето постоянното износване може да доведе до повреди.

Самосвързващ се чакъл

Източник: Pinterest

Самосвързващият се чакъл е подходящ както за традиционни, така и за съвременни градини. Той е съставен от малки частици, които се слепват, когато се компресират. Той е издръжлив и не изисква голяма поддръжка. Този вид чакъл често се използва като по-рентабилна алтернатива на традиционните настилки, като макадам и бетон. 

Къде да положа чакъла?

Преди да положите чакъл в градината си, се уверете, че сте изравнили почвата. Не забравяйте да поставите чакъла върху здрава основа. След като направите това, следващото нещо е да нанесете тъкан за блокиране на плевелите, за да предотвратите растежа на многогодишните плевели. Освен това можете да възприемете използването на решетки за чакъл, за да поддържате чакъла стабилен.

Как се полага пътека от чакъл

Пътеките от чакъл не са трудни за изграждане, тъй като не се поставят твърде дълбоко. Достатъчно е да се изкопаят няколко сантиметра, за да се съберат камъчетата и същевременно да се запази структурата и стабилността.

По-долу е представено ръководство стъпка по стъпка, което трябва да следвате при полагането на пътека от чакъл за вашата градина.

Стъпка 1: Изкопайте формата на пътеката от чакъл

Изкопаването на пътеката от чакъл е първата стъпка от създаването на градината с чакъл. Можете да я осъществите, като маркирате мястото и формата на пътеката. За тази стъпка ще ви е необходима боя за маркиране на линии. Тя ще улесни пръскането на решетки върху пътеката, докато я създавате.

Стъпка 2: Създаване на траншея

Следващото нещо е да изкопаете траншеята, в която ще насипвате чакъл. Уверете се, че страните са прави, а дъното е изравнено и възможно най-равномерно. Ще ви бъде от полза, ако използвате измервателна лента, за да измервате от време на време дълбочината, докато продължавате. Използвайте стоманено гребло, за да изгладите основата на изкопа и да получите изравнен терен.

Стъпка 3: Добавяне на трошен камък

След като се изкопаят траншеите, следващото действие ще бъде да се покрие трасето с около 3 cm трошен камък и да се уплътни с помощта на плоча за уплътняване или чук.

 Стъпка 4: Навлажняване на каменната основа

Овлажняването на камъка помага за намаляване на праха и уплътняване на камъните. Можете да използвате градински маркуч, за да намокрите камъка, като го поливате в продължение на няколко минути. След овлажняването използвайте ръчна трамбовка, за да начукате камъка на твърда повърхност.

Стъпка 5: Полагане на ландшафтен плат

Разточете плата върху повърхността на пътеката. Уверете се, че материалът не се е събрал в процеса на работа.

Стъпка 6: Обграждане на пътя с рамка

Можете да използвате метални кантове, тухли, дърво или камък. Оградете пътеката, като държите бордюра на място.

Стъпка 7: Полагане на чакъл

Сега можете да запълните пътя с чакъл. Изсипете чакъл върху пътеката, след което го изгребете равномерно, като се уверите, че сте запълнили всички канали по подходящ начин. Въпреки това ще трябва да приемате редовни мерки за поддръжка, като доливане и изгребване на чакъла.

Заключение

Ползите от градината с чакъл са многобройни. Освен че придава естетически вид на градината ви, тя изисква и по-малко поддръжка в сравнение с други варианти. Най-доброто от всичко е, че за нейното инсталиране не е необходим професионалист или експерт.

Ако искате да направите крачка към разкрасяване на градината си с чакъл, най-добре е да си набавите необходимите материали от проверен източник като OLX. Не бъдете принудени да се задоволявате с нещо по-малко. Вие заслужавате най-доброто и ще получите точно това.