Кемпер – различни модели и как да изберем кемпер за пътуване

Чудили ли сте се някога дали можете да се качите в колата си и просто да тръгнете? Къде бихте отишли? 

Въпреки че спонтанните бягства изглеждат вълнуващи, те могат да бъдат и разочароващи. Често в крайна сметка се отказваме, защото ни се струва напълно невъзможно.

Какво ще кажете, ако ви кажем, че просто да станете и да тръгнете не е невъзможно. Питате как? 

Просто е. Имаме една дума за вас: кемпер.

Време е най-накрая да вкусите от свободата, за която сте жадували. Вземете своя кемпер навсякъде, където пожелаете, без да се притеснявате за хотелски резервации или неприятни тоалетни на спирките за почивка.

Продължавайте да четете, за да се запознаете с най-доброто ръководство за избор на кемпер и къде да го купите.

Предимства на пътуването с кемпер

Преди да навлезем в детайлите и техническите подробности, нека първо изброим ползите от това да имате кемпер на разположение. Те са по-малки от обикновените каравани и са по-гъвкави от хотелите или пансионите.

За разлика от ремаркето или караваната, кемперът не изглежда различно от всяко друго превозно средство. Това ви позволява да паркирате навсякъде, без да се нуждаете от специално разрешение. За да сте в безопасност, можете да паркирате на паркинги на летища или автогари.

Ето защо кемперите са най-доброто средство за пътуване, което трябва да имате:

  1. Пътувате само с това, което ви е необходимо. Тъй като пространството в тях е ценност, кемперите ви принуждават да пътувате само с най-необходимото.
  2. Да бъдеш извън мрежата може да не ти помогне да се освободиш напълно от отговорности на места, които постоянно напомнят за живота ти у дома. В кемпера можете да се чувствате свободни като птица. Няма дежурство.
  3. Спрете и помиришете розите – За разлика от живота в хотел, животът в кемпер ви подтиква да не бързате и да се наслаждавате на всяка дестинация докрай. Няма нужда да се притеснявате за отписване или скъпи престои.
  4. Икономичност – Освен първоначалната инвестиция, спестявате пари и в дългосрочен план. Да предположим, че вземете предвид парите, които спестявате от пътуването, настаняването и дори храната. В този случай те са много по-малко, отколкото бихте похарчили в други случаи.

Видове кемпери

На пазара се предлагат много кемпери. Въпросът е кой от тях е подходящият за вас?

1. Nomad – Компактно превозно средство

Източник: .bunkcampers.com

Обикновено животът във фургон е самостоятелен стил на живот. Ако все пак планирате да пътувате със семейството, кемперът VW Nomad е чудесен вариант за вас. 

Това е компактно превозно средство с изскачащ покрив. Той е бюджетен и разполага с място за 2 двойни легла, кухня, място за съхранение и може да побере и седалки. Може да измине 100 км със 7 литра гориво, за да получите най-доброто за парите си. 

2. Aero – Просторен

Източник: .bunkcampers.com

Aero е по-луксозен вариант за вашия къмпинг начин на живот. Този ван е оборудван с просторно жилищно пространство, добра кухня и душ с тоалетна. 

Това не е всичко, той също така побира двойно легло. Той работи с дизелово гориво, което помага да се изминат повече километри за по-малко пари. Aero Campervan крещи качество.

3. Vista – Модерен и луксозен

Източник: .bunkcampers.com

Този кемпер е предназначен за по-големи компании. Във Vista може да се постави двойно легло заедно с 2 вградени единични легла.

Той разполага с пълна кухня и баня, идеални за семейни пътувания.

Vista има и по-голям вариант, наречен Vista Plus, с по-модерна, но все пак просторна площ и луксозни съоръжения. Това ви позволява да пътувате с повече хора и багаж.

4. Grande – Идеален за ваканционни пътувания

Източник: .bunkcampers.com

Grande е удобно превозно средство. Той е идеален за луксозни пътувания със семейството и е практично превозно средство, идеално за почивка. Разполага с кухня, дневна зона, отделен душ, тоалетна и обширно пространство за легла.

Той е идеален за дълги пътувания и обиколки из страната. Той е най-добрият вариант за комфортно пътуване с група хора.

5. Специално изработен кемпер – Perfect Home

Източник: Pinterest

Специално изработеният ван е ван, който можете да построите сами или да поръчате на фирма да го изработи за вас в зависимост от нуждите ви. Този тип е по-подходящ за хора, които планират да живеят във вана, а не да го използват само за пътуване.

Купуване на употребяван или нов?

Първата стъпка, която трябва да направите, е да определите целите си за вана. Обмислянето или дори записването на плановете ви е чудесен начин да подредите собствените си мисли. Ако купувате ван само за пътуване и не планирате да живеете в него, закупуването на ремонтиран или употребяван ван не е лоша идея.

От съществено значение е да търсите доверени продавачи или платформи като OLX, за да не се сблъскате с проблеми по-късно. Места като Facebook marketplace и Craig’s list могат да бъдат добри варианти. Все пак може да се наложи да огледате внимателно вана, преди да вложите парите си.

Ако се спрете на по-стар, употребяван ван, уверете се, че сте направили тест драйв и сте го прегледали професионално, преди да го купите. Проверете за ръжда и пробег. Колкото по-стар е ванът, толкова повече поддръжка ще изисква.

Предлагаме ви списък на нещата, за които трябва да обърнете внимание, когато купувате стар ван:

1.Ръжда по каросерията и вътрешността на вана

2.Спирачки и спирачни течности

3.Дървеници – не само в леглата, но и по диваните и всяка друга възглавница

4.Пробег и ефективност на горивото

5.Съхранение на вода и изхвърляне на отпадъци

Уверете се, че превозното средство е чисто и е било обслужено, преди да си го купите. Винаги е важно да се уверите, че купувате имущество, а не отговорност, т.е. ванът трябва да ви служи, а не вие да го поддържате.

Заключение

И накрая, не забравяйте да оставите всичките си притеснения зад гърба си, щом започнете пътуването с кемпер.

Сега, когато знаете какви видове кемпери се предлагат, се постарайте да изберете подходящия за вас. Независимо дали са нови или употребявани, опитайте се да вземете решение въз основа на вашите нужди. Наслаждавайте се на обиколките по света с новия си най-добър приятел – вашия кемпер. Намерете най-добрите оферти за кемпери на сайта OLX.

Погрижете се да се запасите с храна, да изключите телефона си и да се насладите на красотата, която природата предлага. 

Весело къмпиране!