Кои са най-добрите обективи за портретни снимки?

Нима вие сте човекът, който се развълнува, когато някой заговори за фотоапарати и фотография? Ако отговорът е да, вероятно искате да знаете какви обективи пасват най-добре на вашия фотографски стил.

Независимо дали се интересувате от портретни снимки, случйни и непринудени такива или дори групови портрети, добрият обектив е ключът към заснемането на шедьовър.

Портретната фотография използва основни обективи, които имат едно фокусно разстояние. Причината за избора на обикновени обективи пред комплект обективи е, че те предлагат отлична рязкост и по-големи отвори за пропускане на максимална светлина. Това ръководство със сигурност ще помогне на всички фотографи да изберат най-добрите обективи за портретни снимки.

Именно поради тази причина тази статия събра някои от най-добрите обективи, които да ви помогнат да заснемете зашеметяващи портретни снимки. Нека да разгледаме всеки от тях и да ви помогнем да прецените кой е най-подходящият за вас!

Nikon 50mm f/1.8G – Интелигентен обектив

източник: nikon.com

Този обектив е подходящ за начинаещи фотографи, които искат да тестват своите фотографски умения, без да рискуват твърде много пари. Той е евтин и интелигентен. С фокусно разстояние от 50 мм, неговият силен фокус улавя някои страхотни снимки от средно разстояние, портретни снимки и дори по-големи групови снимки.

Ако имате слаба или мъглива осветеност или разхвърлян фон, неговата бленда с размер от f/1.8 разпръсква магията си навсякъде и превръща фона в гладко боке.

Единственият минус е, че му липсват някои добри характеристики като метална конструкция или защита от атмосферни влияния. Но ако искате удобен за компактен обектив, който да използвате в дългосрочен план, тогава би било мъдро решение да инвестирате парите си в него!

Плюсове
Евтин
Отлично представяне
Интелигентен  
Добре конструиран
Минуси
Причинява неприятни ефекти като хроматична аберация и намалява цялостната яснота на изображението.
Няма защита срещу атмосферните влияния
Конструкцията не е метална

Nikon AF-S 70-200 mm f/2.8E FL ED VR – Идеален за портретни снимки

източник: nikon.com

Устойчивостта при всеки размер на блендата на този обектив, включително широко отворена при f/2,8, му помага да издържи години на ежедневна употреба. Освен това има бутони с възможност за персонализиране, вградени направо в цевта, така че можете да адаптирате обектива към вашите нужди.

За всички собственици на безогледални фотоапарати, този обектив 70-200 mm f/2.8 ще ви бъде от полза в дългосрочен план, особено при ежедневна употреба.

Характеристиките му включват интелигентни отвори и цилиндър с персонализиран бутон, така че да можете да регулирате всички настройки според вашите нужди. Има широка бленда (f/2,8), за да пропуска достатъчно светлина при по-бързи скорости на затвора.

Така че можете лесно да заснемате по-широки снимки с отлично качество.

Плюсове
Блендата се отваря широко до f/2.8
Този обектив дава абсолютно решение за проблема с „focus breathing“. (изменение на фокусното разстояние на обектива при промяна на фокуса)
Освен за портретни снимки, той може да се използва и за заснемане на природа и спортна фотография.
Минуси
Скъп в сравнение с други обективи
Тежестта му го прави труден за използване

Canon EF 85mm f/1.4L IS USM – Вградена стабилизация

източник: ishopping.pk

Този обектив говори сам за себе си, тъй като има невероятна яснота и гъвкавост, която го отличава от другите обективи. Предлага фокусно разстояние от 85 mm и е лек и лесен за носене.

Canon EF 85 mm също e устойчив на изпускания и падания. Накратко, не е лесна задача да счупите този супер готин обектив. Друга чудесна функция е вградената стабилизация на изображението, която го прави изключително лесен за използване при работа с по-бавна скорост на затвора.

Можете също така да снимате 1/30s, без да се притеснявате за яснотата, защото дава забележителни резултати дори при тази скорост.

Така че, защо не му дадете шанс?

Изпробвайте фотографските си умения с този фантастичен обектив, който ще направи кадрите ви необикновено добри.

Плюсове
Неговата ултраширока бленда го прави изключително гъвкав и ви позволява да снимате дори в засенчени пространства.
Вградената стабилизация на изображението ви позволява да задавате по-бавни скорости на затвора
Отлична защита срещу атмосферни влияния
Минуси
Скъп еCanon EF 50mm f/1.2L USM – Малък и лек

източник: billuphotos.com

Ако търсите най-добрия портретен обектив, Canon EF 50mm f/1.2L е точно за вас. Той има най-широката бленда от всички обективи, споменати в тази статия.

Canon EF 50 mm ви позволява да го използвате в тъмна и мрачна среда и има допълнителна характеристика на ултра-плитка дълбочина на рязкост. И ако снимате на място с екстремна влага или прах, това няма да е проблем за Canon EF 50mm f/1.2L, тъй като корпусът му има защита срещу атмосферни влияния.

Това е причината този обектив да гарантира ясно и красиви изображения. Също можете да го носите със себе си, където и да отидете, тъй като е лек. Единственият му недостатък, който отблъсква клиентите е, че цената му е двойно по-висока от тези на другите обективи.

Така че, ако сте начинаещ фотограф, не ви го препоръчваме. Но ако сте професионалист и искате да заснемате по-добри кадри, той определено е за вас!

Плюсове  
Малък и лек
Изключително широката бленда f/1.2 ви позволява да снимате в тъмни помещения.
Супер бърза скорост на затвора Изключително качество на изображението
Минуси
Много скъп  
Подходящ за тези фотографи, които се стремят към фокусно разстояние от 50 mm.
В противен случай можете да получите подобни резултати и от други обективи, ако и по-малка бленда ви върши работа.

Tamron 70-210mm f/4 Di VC USD – Висококачествена изработка

източник: bnwcollections.com

Друг достъпен обектив с отлични характеристики е Tamron 70-210mm f/4. Той дава същия резултат като обективите от висок клас 70-200 mm f/2.8, има функция за стабилизиране на изображението и защита от атмосферни влияния. Максималният размер на блендата от f/4 е чудесен за заснемане на добри снимки на дневна светлина, но може да ви се стори неподходящ за снимки на тъмно. 

Така че, ако си търисте обектив за ежедневна употреба, Tamron 70-210mm f/4 може да се превърне във вашият най-добър приятел в заснемането на портретни снимки!

Плюсове  
Евтин Фокусно разстояние от 70-210 мм
Има стабилизация на изображението  
Висококачествена изработка
Минуси
Качеството на изображението не може да се конкурира с перфектната яснота на пикселите на някои други обективи.
Блендата f/4 не работи добре при слаба осветеност

Заключение

Сега, след като разгледахме 5-те най-добри обектива, трябва да сте наясно с плюсовете и минусите на всеки един от тях.

И така, какво е вашето решение?

Вземете най-доброто решение и купете този, който смятате, че е най-подходящ за вашия стил на фотография и марката на вашия фотоапарат.