Кои са най-добрите обективи за спортна фотография?

Някои са запалени по спорта, а други обичат да улавят спортистите, докато играят определен спорт.

Но спортната фотография не е лесна работа!

Това е най-предизвикателната област във фотографията, защото обектът, който искате да заснемете, се движи. Просто трябва да настроите правилния режим на заснемане и да оставите кадъра да бъде направен.

За тази цел не е достатъчно да разчитането на основните си умения. Имате нужда от нещо поовече. Трябва да разполагате с перфектен обектив за спортна фотография, който да ви помогне да заснемете невероятни снимки на сърфисти, автомобилни състезатели, плувци и т.н.!

Подбрахме някои от най-добрите обективи за спортна фотография, които ще паснат на вашия фотоапарат и, разбира се, на вашия фотографски стил.

И така, нека да разгледаме всеки един от тях.

Canon EF 400 mm f/2.8L IS USM – Най-добрият обектив на Canon – невероятна яснота

Източник: https://www.canon-europe.com

Това е най-скъпият, но усъвършенстван обектив за спортна фотография на пазара. Ето защо бихме го препоръчали на всички професионални и кариерно ориентирани фотографи.

Има невероятно увеличение от 400 mm и бленда от f/2.8. Можете да го използвате във всякакъв вид среди, на закрито или на открито, от здрач до зори. С него винаги е лесно да заснемете перфектния кадър!

Освен това ви позволява да заснемате ясни изображения, дори ако сте на километър и половина от обекта. Единственият му недостатък е фиксираният обектив, който не ви позволява да увеличавате мащаба. Първоначално това може да ви се стори неприятно, но след като свикнете с него, няма да искате да използвате друг обектив!

Причината за фиксирания обектив е, че осигуряват перфектна яснота на снимката. Освен това има супер готин автофокус, който гарантира безупречно качество на изображението.

И така, какво още чакате? Направете кариерата си по-успешна с този фантастичен обектив и публикувайте вашите снимки в най-известните списания на всички времена!

Плюсове
● Невероятна яснота
● Перфектно качество на изображението
● Широка бленда
● Издръжлив и чудесен за професионална употреба
Минуси
● Можете да доведе до нежелано приближаване, защото е фиксиран 
● Тежък, теглото му е около 3,5 кг

Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM – Най-добрият бюджетен обектив на Canon

Източник: https://www.bhphotovideo.com

Това е един от най-добрите обективи на Canon досега. Най-хубавото в него е функцията му за увеличение. Можете лесно да приближите колкото искате и това няма да доведе до неяснота на изображението. Има невероятна яснота, което означава, че снимката е ярка и чиста от край до край. 

Друго от предимствата му е, че качеството на изображението е високо и то е ясно, независимо от ъгъла, от който е заснето.

По-голямата дълбочина на рязкостта ви позволява да заснемате портретни снимки на спортисти, тичащи по игрището или автомобилни състезатели, които се движат с висока скорост. Можете да заснемете всичко, дори от разстояние. Обективът се предлага и със статив или монопод, който ще ви помогне по време на снимане.

Когато се уморите, можете просто да поставите обектива на статива и да се насладите на гледката. Друго предимство на този обектив е, че можете да махнете нашийника му, ако пречи на кадъра ви. Тази характеристика обикновено не е налична в други обективи, което го кара да се отличава от тях.

Плюсове
● Не изкривява изображенията
● Чисти снимки от край до край
● Свалящ се нашийник
● Невероятна яснота
Минуси
● Скъп е
● По-тежък от другите обективи

Sony E-mount FE 24mm F1.4 GM – Компактен дизайн

Източник: https://www.sony.com

Освен от обективите на Canon, ние имаме и предложение от тези на Sony, което да ви помогне в спортната фотография. Отлияната му яснота и широкият ъгъл ще ви помогнат да заснемете по-големи снимки от по-голямо разстояние. Блендата е с кръгъл дизайн и има 11 ламели, осигуряващи естествени кадри и гладко боке.

Другата му страхотна функция е DDSSM (Direct Drive SSM), която гарантира изключителен фокус.

Този обектив има бленда f1.4 с отлична дълбочина на рязкостта и експозицията. От друга страна, XA елементите осигуряват качество на изображението с висока разделителна способност.

Въпреки че е доста скъп, той разполага с най-новите функции, които повечето обективи нямат. Така че всичко зависи от вас. Дали да изберете най-новата технология или да предпочетете конвенционалната!

Плюсове
● Компактен дизайн
● Отлична яснота и качество на изображението
● Снимки с висока разделителна способност
● По-лек от другите обективи
● Лесен за носене и боравене
● Перфектна чистота на изображението 
Минуси
● Може да възникне минимално изкривяване
● Фокусирането върху обекти понякога може да бъде предизвикателство
Nikon AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED – Най-добрият обектив за нощна спортна фотография

Източник: https://www.amazon.com

Ако търсите нещо изтънчено, AF-S Nikkor 14-24mm f/2.8G ED е обективът за вас!

Въпреки че няма впечатляваща бленда (f/2,8), безшумният му мотор надминава другите обективи с функциите си за нощна фотография. Независимо дали искате да отидете на нощно автомобилно състезание или искате да заснемете природата през нощта, този обектив никога няма да ви предаде.

Има чудесна функция за регулиране на ъгъла на заснемане, която ви позволява да заснемате красиви пейзажи и групи от по-големи обекти в едина снимка. Нека също поговорим и за неговата конструкция и дизайн. Състои се от елементи с изключително ниска дисперсия и 3 асферични лещи.

Освен това има и елементи, контролиращи отблясъците. Качеството на изображението е изключително и няма аберации. Обективът разполага с нанокристално покритие и покритие ARNEO.

В предната част е поставен елемент с флуорно покритие, който го прави устойчив на влага и прах. Така че, вземете този фантастичен обектив за спортна фотография, преди да е станало твърде късно.

Плюсове
● Тих мотор
● Изключителен широкоъгълен фокусен диапазон
● Без отблясъци и ореоли
● Минимални хроматични аберации
Минуси
● Блендата е ограничена до f/2.8 (това обаче не е толкова лошо)


Сдобийте се със свой собствен обектив за спортна фотография

Въпреки че вероятно има и някои други обективи за спортна фотография, които си заслужава да опитате, горните 4 са перфектен избор, ако се стремите към заснемането на идеални кадри.

Независимо дали се интересувате от дневна фотография или заснемането на нощни снимки, тези 4 обектива ще ви дадат изключителни резултати с впечатляваща чистота и яснота на изображенията.

Така че, направете своя избор и започнете да снимате с тези зашеметяващи обективи.