Колко може да струва едно погребение?

Ако някога сте помагали при планирането на погребение, знаете колко скъпи могат да бъдат дори най-основните разходи за погребение. 

Само допълнителните разходи могат да излязат извън контрол, дори ако сте започнали процеса с определен бюджет.

Един от най-добрите методи за контролиране на тези разходи е предварителното планиране, като се запознаете със средната цена на погребението и с цената на всеки елемент и услуга. След като го знаете, можете да изберете кои продукти са от съществено значение, кои са приятни за ползване и без кои можете да живеете.

Предварителното планиране на събитията, за които знаете, че ще се случат, може да помогне на вас и на семейството ви да избегнете някои от мъките, свързани с неочаквани разходи, като например разходите за погребение.

Оценяване и анализ

Тъй като разходите за погребални услуги нарастват, много семейства се оказват в затруднено финансово положение.

Когато става въпрос за организиране на погребение, семействата често превишават емоционално разходите си със стотици, а понякога и с хиляди левове. Прекомерните разходи са често срещано явление по различни причини:

  •  Емоционалното натоварване от загубата на любим човек може да ви затрудни при вземането на решения.
  •  Често има кратки крайни срокове.
  •  Много решения трябва да се вземат на място.
  •  По-голямата част от семействата нямат предварителен опит с организирането на погребения.
  •  Някои погребални агенции и гробища могат да се възползват от обстоятелствата и да дадат приоритет на печалбата пред финансовото благосъстояние на семейството..
Източник: gettyimages.com

Според проучване на Националната асоциация на погребалните агенти от 2021 г. средната цена на погребение на възрастен с оглед и погребение е 7848 долара, което е с 6,6% повече от 2016 г. Погребение на възрастен с оглед и кремация струва средно 6970 долара, което е с 11,3 % повече от 2016 г.

Гробът е един от най-скъпите аспекти на погребението на възрастен. В доклада се посочва, че средната цена на погребален ковчег от твърда дървесина е 3000 долара, а средната цена на метален ковчег за погребение е 2500 долара. 

Същевременно ковчегът за „зелено погребение“ струва средно 1 500 долара, докато ковчегът за кремация струва средно 1 310 долара. Медианната цена от доклада е 995 долара.

Поглед към непознатото

Тъй като повечето от нас планират само едно или две погребения през живота си, Джош Слокъм, изпълнителен директор на благотворителната организация Funeral Consumers Alliance, която помага на хората да организират евтини погребения, казва, че е трудно да се разберат разходите, свързани с погребенията. 

За сравнение, с течение на времето можем да купим няколко автомобила, мобилни телефони и големи уреди, което ни дава по-добра представа какво да очакваме по отношение на цените.

Днешните погребения могат лесно да надхвърлят 10 000 долара.

Източник: sowetanlive.co.za

Да си представим, че сте на пазара за нов автомобил. Дали ще спрете на първия паркинг, който видите, ще купите първия автомобил, който изпробвате, и ще приемете сляпо цената на стикера?

Очевидно е, че не. Когато пазаруваме автомобил, разговаряме с продавачите (както и с нашите приятели и роднини), правим тест драйв на няколко автомобила, разглеждаме потребителски списания и се пазарим за цената. Ако даден производител или модел има негативна репутация или е с прекалено висока цена, ние се отдалечаваме и търсим друг автомобил. Търсим отличен автомобил на разумна цена и сме готови да направим някои проучвания, за да го придобием.

По същия начин сравняваме магазини за дребни продукти като компютри и големи уреди като перални и сушилни. 

Защо да не сравняваме разходите за погребения? Средната цена на погребение за ковчег или кремация е сравнима, ако не и по-скъпа от други големи покупки, които правим в живота си. Хиляди семейства обаче плащат „цената на стикера“ всяка година, когато се прощават с близките си.

Средна цена на погребение

Според последни статистически данни погребение с погребален агент струва средно 3 837 паунда*.

В зависимост от местоположението и организацията на погребението тази цена може да варира значително. В Лондон например офертите могат да варират от 2 315 до 3 315 паунда. 

Въпреки това, едно смислено погребение може да се осъществи за много по-малко пари. Можете например да извършите „директна кремация“, която струва около 1 500 паунда, и след това да организирате панихида у дома. Можете също така сами да планирате погребението.

*Източник: Доклад за националния индекс на погребалните разходи на Royal London за 2020 г..

Източник: templetonfamilyfunerals.com.au
Тип погребение Директна кремация     Използване на погребален агент за кремация
Използване на погребален директор за погребение
Разходи $ 1554     £3,290

£4,383
Описание/Включва Починалият се прибира, изработва се основен ковчег и пепелта се връща.   Събирането и грижите за починалия, както и осигуряването на основен ковчег и катафалка, както и координирането на обикновено погребение; въпреки това то не включва пищна церемония. Включени са също така такси за кремация и такса за лекарско свидетелство за кремация.   Събирането и грижите за починалия, както и осигуряването на основен ковчег и катафалка, както и координирането на обикновено погребение; въпреки това то не включва пищна церемония. Включени са и такси за кремация и министерски услуги.

Разходи, извършени от трети страни (такси за изплащане):

Таксите, които трябва да платите на трети страни за погребване или кремация на тялото, са известни като разходи на трети страни или „разходи за изплащане“.

Ако ползвате услугите на погребален агент, той най-вероятно ще се заеме с това плащане вместо вас, но почти сигурно ще поиска предварително плащане.

В зависимост от вашия избор разходите могат да варират значително. Дори ако използвате погребален агент, кремацията обикновено е по-евтина. Таксите за погребение се различават в отделните региони на различните държави и техните окръзи. 

Източник: mirror.co.uk

Цената на погребението често покрива разходите за наемане на гробен парцел, както и разходите за изкопаване и запълване на гроба.

Има и такса за използване на крематориума за погребване на починалия. При избора на гробище или крематориум се вземат предвид няколко елемента, които могат да повлияят на крайната цена

  •  Възможно е да има значителна разлика в цените на погребенията, извършени в едно кремационно или гробищно заведение, и тези, извършени в друго, дори ако те са отдалечени само на няколко километра. В резултат на това е добре да сравните цените в непосредствения и близкия район, за да намерите най-изгодната оферта.
  •  Поинтересувайте се от „таксите за нерезиденти“ в гробището. Това са допълнителни разходи, свързани с кремацията или погребението на човек, който не живее в района или общината. 
  •  Често се начислява допълнителна такса за поддържане на чистотата и реда в гроба. Обикновено това се прави веднъж годишно. Проверете какви са разходите за това, преди да решите кое гробище да използвате.
  •  Възможно е да се начислява допълнителна такса за използване на гробището или крематориума за погребалната служба. Проверете дали това е включено в цената на погребението или кремацията..

Заключение

Преди да настъпи големият ден, можете да планирате евтино и смислено погребение. Записването на желанията ви и споделянето им с други хора, които могат да ви помогнат да ги осъществите, може да ви помогне да постигнете целите си.

Това може да помогне и за намаляване на стреса, свързан с планирането на погребението, тъй като много решения ще бъдат взети преди това. Дори и да нямате нищо против случилото се, записването му може да бъде доста полезно за семейството ви.

Можете да запишете желанията си и да ги запазите в завещанието си или да ги споделите със семейството и приятелите си. Можете също така да запишете най-важните подробности на лист хартия.