Колко струва построяването на дървена къща

Дървените къщи са за хората, които обичат планетата и търсят екологично решение или си падат по естетиката. А може би и двете. И така, вероятно ви е любопитно колко струва построяването на дървена къща.

Традиционните тухли и бетон създават красиви сгради. Въпреки това, дървените къщи са икономична и екологична алтернатива.

Дървесината е един от най-важните и налични в изобилие природни ресурси. Тя е нещо повече от част от природата. Всяка конструкция, използваща дървесина като основен материал, също така е и благотворна за околната среда. Освен това дървените къщи имат особен архитектурен чар.

С други думи, независимо дали търсите място, където да си прекарате приятно сами, да заведете семейството си на почивка или просто сте човек с добър вкус, дървената къща ще ви осигури по-приятен начин на живот.

Евтино ли е построяването на дървена къща?

Източник: freepik.com

Дървените къщи съчетават в себе си устойчивост и стил. И така, евтино ли е построяването на дървена къща? Да!

Дървената къща е, когато съчетаете устойчивост и стил. И така, евтино ли е изграждането на дървена къща? Да! Дървените къщи са рентабилни, сравнително евтини и периодът за построяването им е по-кратък.

Тоест дървената къща ще ви струва с около 25-30% по-малко в сравнение с бетонната. Дървената ви къща би трябвало да е готова за нанасяне за около 5 – 6 месеца, да, толкова бързо! Но това не са всички ползи по отношение на разходите. Има много повече.

Имайте предвид обаче, че цените могат да варират в различните държави и общите разходи за живот зависят от вашето местоположение.

Дървените рамки могат да бъдат покрити с почти всякакъв строителен материал. Освен, че позволява много възможности, къщата с дървена конструкция помага за драстичното намаляне на CO2 емисиите. Това означава, че опазвате околната среда, като просто живеете в дома си, не е ли страхотно?

Истинският въпрос не е колко струва построяването на дървена къща, а каква къща искате.

Накратко, причината дървените къщи да набират все по-голяма популярност през последните години е краткият им период за построяване и конкурентните цени. Поради това все повече хора се интересуват от този сектор и инвестират в изграждане или закупуване на дървени къщи вместо тухлени или бетонни.

Видове дървени къщи

Има няколко вида дървени къщи. Въпреки това нека разгледаме трите най-популярните вида. Те включват финландски къщи, дървени къщи на колела и дървени къщи от малки и големи сандвич панели.

Тъй като всички дървени къщи са изработени от един и същи материал, това ни навежда на мисълта, че всичките са еднакви, но това не е така. Всеки вид има своите предимства и недостатъци и цената им може да варира в зависимост от методите на сглобяване.

1. Финландски къщи (Лог къщи)

Източник: freepik.com

Точно както подсказва името им, за изграждането или монтирането на тези дървени къщи се използват трупи. Те се строят направо на място. Освен това можете да ги монтирате върху бетон или върху каквото желаете, за да постигнете привлекателността и усещането, което търсите.

Домовете са местата, където трябва да се чувстваме комфортно и спокойно. В този ред на мисли, не искате да се занимавате с летните горещини или зимния хлад. Ето тук финландските къщи заблестяват. Дебелите дървени трупи осигуряват почти най-доброто регулиране на влажността и температурата в къщата.

Това означава, че тези къщи остават хладни през горещото лясто и уютни и топли през зимата, а това е всичко, което има значение. Също така конструкцията им е здрава и дебела, така че външният шум не трябва да е проблем.

Но всичко хубаво си има цена и финландските къщи не са изключение. Ако търсите съвършенство, тези прекрасни къщи имат един недостатък. Дървените трупи не се нагаждат перфектно, което означава, че единият ствол няма да е с размерите на другия.

Това малко несъвършенство може да не ви допада. Но в действителност тези къщи са красиви. Тази несъвършеност е тяхната естетиката. Ето защо финландските къщи са подходящи и идеални за вас, ако се интересувате от уникални дизайни. 

Цената за построяването на дървена къща зависи от вида на къщата и използвания материал. Както и от наетите работници. Така че можете да намерите стандартна финландска къща, която да възлиза на цена от 200 000 долара от началото до края на строежа или вече построена такава на цена от до 400 000 долара.

От друга страна, ако просто искате да имате лукса на достъпна къща, в която да можете да избягате от града, е добра идея да положите малко усилия и да намерите правилните работници и материали. Това би трябвало да е достатъчно, за да намали цената на около 35 000 долара. Разбира се, ще трябва да се откажете от някои удобства.

2. Дървени къщи на колела

Prefabricated Wooden House, prefab wooden homes Online at Best Price Pune,  Maharashtra in India
Източник: indiamart.com

Ако си падате по приключенията и прекарването на време на открито, дървените къщи на колела ще ви накарат да извадите картата си и веднага да потърсите място, където можете да платите. Така че, нека ги разгледаме по-подробно и да разберем какви точно са те.

Тези къщи могат да имат най-различни покрития и лакове. Просто си избирате дизайн или поискайте нов такъв и след това фабриката ще сглоби къщата предварително, за да бъде готова за доставка на избраното от вас място.

Що се отнася до транспортирането, ще получите къщата на една или няколко малки части. Това зависи най-вече от маршрута към мястото на разполагане и размера на вашата мобилна къща.

Добре позната зона за дървени къщи на колела е Централна и Северна Европа. Ако сте от хората, които обичат да пътуват, но изпитвате носталгия по дома, с една такава къща ще можете да пътувате, където пожелаете, без изобщо да напускате дома си. Това вече звучи примамливо!

Въпреки това, тези къщи все пак имат един недостатък. Те не могат да бъдат разполагани на неравни терени, а някои пътища ще станат недостъпни за вас в  зависимост от размера на вашата къща. Но ако пък изберете по-малка къща, тя може и да не побере всичките ви вещи.

И накрая, цената на тези къщи започва от около $50/кв. метър и може да достиге до $1400/кв. метър. Цената зависи от различни аспекти, като качеството, покритието и допълнителните материали, необходими за изграждане на конструкцията.

3. Дървени къщи от малки и големи сандвич панели

Източник: archdaily.com

Може да се каже, че няма голяма разлика между къщите от малки и големи сандвич панели. Така да се каже, размерът на използваните греди или дървени парчета е единствената разлика, която ще забележите.

Къщите от малки сандвич панели се продават със стандартизирани панели и дървени части, които са относително лесни за сглобяване. Освен това малкото съставни части ги правят взаимнозаменяеми и улесняват предварителното изработване и модулирането.

Въпреки че тези къщи нямат издръжливостта на къщите от големи сандвич панели, те се монтират по-бързо и са също толкова функционални, колкото стандартните къщи. Те обаче не са подходящи за построяване на къщи на няколко етажа, тъй като стават нестабилни след втория етаж.

От друга страна, къщите от големи сандвич панели се възползват от напора, дължащ се на тежкия материал, за да избегнат използването на стоманени сглобки и пирони. Това прави тази конкретна опция е идеална за хората, които търсят изцяло дървена къща.

Освен това тези къщи са много по-стабилни и са идеални за изграждане на многоетажни сгради. Затова не трябва да се притеснявате за построяването на вашата мечтана дървена къща и дом за вашето семейство.

Цените за тези къщи варират. Средният ценови диапазон започва от поне 50 000 долара и достига до 300 000 долара.

Заключение: Колко излиза построяването на дървена къща

Дървените къщи вече са се доказали като по-рентабилни и устойчиви. Вървим към епоха, в която адаптирането към устойчивостта ще определя бъдещето. Затова дървените къщи изглеждат най-добрата инвестиция.

Независимо дали става дума за финландска къща, такава на колела или стандартна дървена къща, можете да очаквате да похарчите минимум $30 000, като цената може да достигне до $400 000 в зависимост от вашите изисквания.

Дори и да сте решили да постоите дървената си къща точно така, както трябва, тя пак ще ви излезе по-евтина от къща от бетон или друг материал. А ако можете да управлявате работния процес сами, можете да намалите разходите д още 40%.

Можете да бъдете сигурни, че съотношението цена – качество е едно от най-големите предимства на дървените къщи. Някои от другите им предимства са регулирането на температурата и възможностите, които позволяват.

Но когато избирате дом, винаги имайте предвид едно. Къщата, която изберете, ще бъде мястото, в което ще прекарате по-голямата част от живота си. Така че, винаги обмисляйте всички плюсове и минуси и ги претеглете, преди да закупите дървена къща.

Например, всички можем да се съгласим, че дървените къщи са страхотни. Но ако конструкцията им е нестабилна и не се поддържат, можете да бъдете изложени на опасност от пожар. Докато се грижите за дома си и го поддържате, къщата ви ще издържи цяла вечност. Посетете сайта OLX за да намерите нужните строителни материали на най-добрите цени.