Колко точен е домашният тест COVID-19?

Независимо дали ни харесва, или не, въвеждането на домашния тест COVID-19 е облекчение в тестването и диагностицирането на COVID. За съжаление точността на домашния тест все още е загадка.

COVID-19 домашен тест

 Домашните тестове за COVID са лесни за употреба тестове, с които се установява дали някой има COVID-19 или не. На пазара вече има доста такива тестове, всеки от които е с различна чувствителност. 

Извършването на COVID-19 тест в домашни условия е не само удобно, но и позволява на много от нас да получат по-прост и бърз резултат от теста, тъй като някои от тези тестове дават резултати за броени минути. Което ви дава свободата да се тествате, да знаете резултата си и ако той е отрицателен, да продължите живота си. Обикновено обаче случаят не е такъв, тъй като домашните тестове не винаги са точни и не всички дават бързи резултати..

Видове COVID-19 домашни тестове.

Съществуват основно три вида и е важно да се уверите, че тестът, на който ще се явите, е разрешен.

● Тест за полимеразна верижна реакция (PCR) и амплификация на нуклеинови киселини

● Бърз антигенен тест

За PCR и тест за амплификация на нуклеинова киселина е необходимо да вземете проби у дома, като направите тампон над сливиците и носа си, и да изпратите пробите в лаборатория за изследване на части от генетичния материал на вируса при заразено лице от тампоните от ноздрите и устата чрез техники за амплификация на нуклеинова киселина (полимеразна верижна реакция с обратна транскрипция в реално време (RT-PCR) и изотермична амплификация на нуклеинова киселина) .

 При бързия антигенен тест всичко, което трябва да направите, е да плюете във фуния за плюене или да направите секрет от ноздрите си с помощта на оторизиран комплект за бърз антигенен тест и да получите резултатите си след 15-30 минути.. 

Photo Credit: Getty Images

Как да изберем правилният домашен тест за COVID-19?

В този момент е важно да знаете, че PCR тестът е най-точен, тъй като тези тестове са много чувствителни, специфични и могат да открият малки капки от генетичния материал на вируса. 

За разлика от тях бързите антигенни тестове откриват антигени, намиращи се на повърхността на вируса. Според експертите те са най-точни, когато имате симптоми. Въпреки че са в състояние да откриват безсимптомни симптоми, има по-голям афинитет към фалшиво положителни резултати. 

Това означава, че за да бъде положителен бързият антигенен тест, е необходим по-голям брой вируси в организма ви и сте по-заразни, ако бързият антигенен тест се окаже положителен.

Така че, за да изберете най-добрия домашен тест COVID-19, ще трябва да вземете предвид всичко това. А ако изпитвате симптоми и сте имали известен контакт, тогава трябва да обмислите възможността да направите PCR тест, тъй като той е сигурен начин да разберете дали сте положителни за COVID-19.

И накрая, правилният тест, от който да изберете, може да бъде комбинация от двата, защото фалшиво отрицателен резултат от бързия антигенен тест може да оправдае провеждането на PCR тест, за да се получи по-точен резултат.

Photo Credit: Getty Images

Кога да си направите домашен тест COVID.

Има различни моменти, в които да се тествате у дома с домашния Covid тест. Когато имате симптоми на Covid 19, трябва да се тествате веднага. Ако сте били изложени на човек с вируса, е важно да си направите домашния тест след пет дни от излагането и ако резултатът е отрицателен, трябва да се тествате след два дни.

И, трябва да обмислите извършването на бързия антигенен домашен тест, когато присъствате на събиране, особено ако сте уязвими и то е на закрито, така че да се уверите, че гостите ви не са заразени с вируса предварително. Тези бързи тестове обаче не са достатъчно чувствителни и служат само за създаване на фалшиво чувство за безопасност.

Photo Credit: Getty Images

Как да получите и използвате комплекта за домашен тест COVID-19?

Независимо дали се тествате, защото имате симптоми, изложени сте на риск или посещавате събрание. Можете да получите комплект за домашно тестване COVID, като го поръчате безплатно от местния здравен отдел, можете също да го закупите онлайн или от местната аптека и магазини.  

След като получите комплекта, трябва да се уверите, че той е разрешен или регистриран. Преди да направите теста, трябва също така да се уверите, че сте прочели и спазвате инструкциите на комплектите, тъй като неспазването им може да доведе до неверни резултати от теста, след което продължете да миете ръцете си добре в продължение на двадесет секунди, след което направете тампон на носа и ноздрите си сами или помолете друг човек да го направи вместо вас.

Kакво да правите, когато домашният ви тест е положителен/отрицателен?

Най-простото нещо, което можете да направите, е да съобщите на тези, с които сте били в контакт, и да изолирате другите в дома си за пет дни. Информирайте доставчиците си на здравни услуги, наблюдавайте симптомите си и се свържете с тях веднага щом видите, че това се отразява на живота ви, особено ако сте в напреднала възраст или имате основно заболяване. 

Напротив, отрицателен домашен тест COVID означава, че тестът не е открил вируса, но това не изключва инфекцията. И ако тестът е отрицателен, най-добре е да направите теста два дни след първоначалния тест. Това е за да се увеличи увереността, че не сте заразени с вируса. 

Photo Credit: Getty Images

Защо COVID-19 домашен тест е толкова важен?

Домашното тестване и диагностициране на COVID 19 е много важно, тъй като помага за ограничаване на разпространението на вируса, причиняващ заболяването, като прави комплекта за тестване лесно достъпен за много хора в бързо и точно време, независимо дали имате симптоми или не, така че да ви помогне да се тествате лесно и бързо да вземете мерки за намаляване на броя на смъртните случаи. Също така домашните тестове за COVID-19 помагат да се предотврати бързото разпространение на COVID-19, особено в по-малко привилегированите общности, където те са неравностойно обременени от пандемията, и също така позволяват лесно документиране на инфекцията

Ефективни начини за предотвратяване на разпространението на COVID-19

Ето няколко начина, по които можете да предотвратите разпространението на COVID-19.

● Носете маска, за предпочитане N95 или KN95.

● Направете си изследвания, ако имате симптоми, подобни на тези на COVID-19.

● Направете си ваксинация, когато дойде вашият ред

● Поддържайте социална дистанция от други хора

● Останете вкъщи и се изолирайте, ако се чувствате зле.

● Покривайте устата и устата си, когато кашляте и кихате, с лакътя си.

● Измивайте ръцете си със сапун и вода или разтривайте ръцете си с дезинфектант на алкохолна основа.

Тестването за COVID-19 е един от най-добрите начини, по които можете да предотвратите разпространението на COVID-19, а точността на теста е това, което прави мярката ефективна. Ето защо е наложително да продължим да разработваме нови и ефективни средства за тестване, които да са не само бързи, но и прецизни, за да пресечем разпространението на вируса още в зародиш.