Компоненти, от които се нуждаете, за да сглобите геймърския си компютър

Единственият начин да се уверите, че геймърският ви компютър отговаря на вашите нужди, е като го сглобите сами. Всички геймъри имат специфични нужди и очаквания от геймърските си компютри, които зависят от нивото им на игра. Компонентите, които използвате в компютъра си, определят честотата на кадрите и игрите, които ще можете да играете. По-добре е да сглобите своя геймърски компютър, отколкото да купувате готов компютър. По този начин можете да усъвършенствате компютъра си с напредъка на технологиите. 

Сглобяването на персонален компютър от нулата може да изглежда плашещо. С подходящите инструменти изграждането на вашия персонален компютър е много лесно. Тази статия ще ви помогне да разработите контролен списък на компонентите, които ще са ви необходими за създаването на геймърски компютър. 

1.  Кутия за персонален компютър

източник: ubuy.ke

Касата на компютъра е неразделна част от изграждането на вашия геймърски компютър. Компютърните каси имат най-ниска стойност при препродажба. Ако не изберете правилния още от самото начало, ще имате склад, пълен с безполезни компютърни каси. Касата на компютъра осигурява корпуса за всички основни компоненти за игри. Добрата кутия за компютър трябва да издържа на тежестта, упражнявана от частите, използвани за направата на геймърския компютър. PC касите трябва също така да позволяват подходящ въздушен поток към компютърните части, за да се осигури охлаждане. 

Когато избирате компютърна каса, по-големият размер винаги е по-добър. Големият корпус за компютър позволява да се използват всички размери дънни платки. Големият корпус на компютъра позволява също така промени при актуализиране на хардуера на компютъра. Големият размер на компютърната каса позволява също така да се използват всякакви размери на графичната карта, захранващия блок и охладителната система. Компютърът за игри изисква интензивна охладителна система. Компютърната каса трябва да може да побере няколко охладителя в корпуса си. 

Също така наличието на решетъчни панели отгоре и отстрани на компютърната кутия помага за въздушния поток. Купуването на компютърна каса, която има множество решетъчни панели, осигурява непрекъснат въздушен поток в касата. 

2. Процесорът (CPU)

източник: monitornerds.com

Процесорът е неразделна част от системата, която гарантира, че честотата на кадрите отговаря на вашите стандарти. Процесорът е отговорен за това колко бързо работи процесорът от паметта до SSD дисковете. SSD дискът е паметта, която съхранява вашите игри, докато играете. Процесорите имат широк спектър от спецификации, които са от решаващо значение за вашето игрово изживяване. Те диктуват дали производителността на вашия процесор ще бъде безпроблемна. Намирането на процесор, който да отговаря на вашите критерии за игри, е от съществено значение. Правилният тип процесор, когато се съчетае с хардуера на компютъра, ще осигури бързи тактови честоти, големи размери на кеша и голям брой нишки, което подобрява производителността. 

За щастие, новите технологии подобриха качеството на процесорите на пазара. Можете лесно да получите достъп до процесор, който ще задоволи всичките ви нужди за игри. Като геймър се нуждаете поне от Core i5 12400. Най-добрият процесор за игри е Intel core i9 12900k. Той има скорост от 5,2 GHz, която прави гейминг изживяването ви стойностно. 

3. Охладителна система

източник: newegg.com

Охладителната система е от съществено значение, за да се гарантира, че геймърският компютър няма да прегрее. Прекомерната топлина е вредна за компютъра, тъй като съкращава живота му. Компютрите, особено тези за игри, произвеждат много топлина. При игрите компютрите достигат границите на възможностите си, което води до отделяне на топлина. Всяка резолюция на геймърския компютър може да доведе до прегряване на компонентите му, което прави охлаждането съществена част от компютъра. 

Съществуват два варианта за охладителни системи. Системата за охлаждане с течност е лъскава и скъпа опция, която предлага върхова производителност на геймърския компютър. Охлаждащата система отвежда топлината от компонентите. Тя работи като радиатора в автомобила. Течността циркулира върху охлаждащи чипове, които охлаждат водата. Това също така е тих вариант в сравнение с въздушната охладителна система. Системата за течно охлаждане има и привлекателен външен вид. За съжаление тази система може да предизвика проблеми по време на поддръжката. 

Системата за въздушно охлаждане е икономически ефективен вариант, който охлажда достатъчно добре вашите компютри. Тя е лесна за инсталиране и можете да добавите колкото се може повече въздушни охладители към вашия компютър. Въздушният охладител обаче не е функционален за постигане на максимална производителност.

Експертните геймъри трябва да обмислят закупуването на система за охлаждане с течност за нуждите на игрите си.

4. Графична карта (GPU)

източник: newegg.com

Графичният процесор или графичната карта отговаря за визуализирането на видеоклипове, изображения и анимации. Графичната карта ускорява изобразяването на видеоклипове. Това прави времето за прехвърляне на видеото на екрана много бързо. 

Съществуват два вида графични карти. Вградената графична карта се купува заедно с нов персонален компютър. Този тип графичен процесор споделя паметта с централния процесор. Дискретният графичен процесор разполага със собствена памет и карта. Дискретната графична карта се инсталира в геймърски компютри, за да подобри качеството на графиката на дадена игра. 

5. Дънна платка

източник: imimg.com

Дънната платка е гръбнакът, който обединява компонентите на компютъра. Тя осигурява връзка с всички части на процесора. Тя им позволява да комуникират ефективно. Без дънната платка графичният процесор, процесорът, твърдият диск и оперативната памет не могат да функционират ефективно. Тя помага за координирането на задачите, които трябва да се изпълняват от компютъра. Въпреки че няма специална дънна платка за игри, тя има съществено значение.

6. Памет за съхранение

източник: ubuy.ke

Паметта за съхранение е от съществено значение за актуализиране и съхраняване на програми и игри. Най-добрият начин е да използвате NVMe SSD карта с поне 1 TB място за съхранение. SSD картите са система за съхранение от новата епоха за бързо използване на паметта. Освен това SSD дисковете са икономични и заемат по-малко място в сравнение с традиционните твърди дискове. SSD дискът с енергонезависима памет (Non-Volatile Memory Express) има по-голям капацитет за съхранение с най-висока производителност. 

7. РАМ / Оперативна памет

източник: computerhope.com

Оперативната памет осигурява междинен достъп до данните в устройството за съхранение. Тя позволява на компютъра периодично да зарежда информация от SSD към централния процесор. За постигане на най-добра производителност е необходимо да разполагате с оперативна памет за видео (VRAM) с обем над 16 GB. VRAM е специално разработена за изпращане на графики към вашите монитори. 

8. Захранващ блок

източник: ubuy.ke

Геймърският компютър изразходва много енергия. Геймърските персонални компютри консумират от 400W до 600W енергия наведнъж. Вашият захранващ блок трябва да отговаря на тези изисквания. Използването на захранващ блок от висок клас е разумен избор за геймърския компютър. Захранващ блок от висок порядък може да вдигне над 800 W мощност. Ако искате да пестите енергия, 750W захранващ блок все още ще обслужва нуждите ви и ще спестите малко пари от сметката за електричество. 

Обобщение!

 Ако сте сериозен геймър, геймърският компютър ви е необходим. Хубавото на това да имате геймърски компютър е, че можете да го модифицирате според вашите изисквания, когато го сглобявате от нулата. Познаването на правилните компоненти, които да използвате за своя компютър, е половината от задачата. Сега всичко, което трябва да направите, е да вземете отвертката и да се заемете с работата.