Лесно Ръководство за Газови Камини: Видове, Характеристики и Инсталация

Газовите камини осигуряват естетиката и реализма на танцуващите пламъци с всички удобства на съвременния газов уред. С натискането на дистанционното управление или натискането на превключвателя можете веднага да започнете да се наслаждавате на камината си, без да се налага да зареждате дърва или да почиствате пепелта, когато приключите с използването ѝ.

Въпреки това, ние сме подготвили тази статия, за да ви разясним всичко, което трябва да знаете за газовите камини. Ако искате да преминете към газова камина, можете да закупите различни варианти на качествени газови камини на уебсайта OLX, без да разорявате банковата си сметка.

Защо Трябва да Изберете Газова Камина?

Газовите камини имат редица предимства, които ги правят ефективен и рентабилен избор. По-долу са изброени някои от причините, поради които трябва да се насочите към газова камина.

Универсалност

Газовата камина може да се впише във всяка част на къщата. Стига да разполагате с газова връзка или пропан, можете да инсталирате камината навсякъде в къщата. 

Различни Модели

Модерните камини се предлагат в различни уникални модели – от традиционни до съвременни.

Представя се По-добре от Дървото

Газовите камини могат да функционират като истински дърва, без да създават бъркотията и дима, съпътстващи дървата. 

Удобство

Съвременните камини са снабдени с бутони и дистанционно управление, които можете да използвате, за да командвате камината от комфортната си позиция.

Подобрена Енергийна Ефективност

Газовите камини консумират по-малко енергия и произвеждат чиста топлина, която поддържа качеството на въздуха в помещенията и по-малко замърсява околната среда.  

Видове Газови Камини

Трите вида газови камини, от които можете да си изберете са: Вложени камини, комплекти от дървени трупи и вградени камини. Нека ги разгледаме подробно.

Вложена Камина

Източник: Pinterest

Вложената газова камина представлява комплект от дървени трупи и горелки, които се монтират в метална кутия, заобиколена от по-голяма метална кутия, поставена в съществуваща камина. Вложената газова камина затопля въздуха и излъчва топлина от металната кутия.

Вложената камина изисква пробиване на отвори за газовите и електрическите линии. Можете да избирате между вентилирана вложена камина с фиксиран стъклен панел пред пламъците или безвентилна вложена камина, която има фиксиран екран.

Камина с Комплекти от Дървен Труп

Източник: Pinterest

Камина с дървен труп  е достъпна камина с керамични дървени трупи и газова горелка, която се поставя в съществуваща камина. Инсталацията изисква пробиване на отвори за достъп до газовите и електрическите линии. Може също така да изберете комплекти без вентилация или с вентилация, които подпират клапата, за да се предотврати отравяне с въглероден оксид.

Вградена Камина

Източник: Pinterest

Вградената камина е изработена в кутия, подобно на вложената камина. За нея обаче не е необходима съществуваща камина или комин. Можете да изберете устройство с вентилация, при което отработените газове се изпразват през външна стена или отвор, или може да изберете вградена камина без вентилация с метален екран.

Какво да Имате Предвид при Избора на Газова Камина

Цена

Размерът на бюджета ви ще определи вида на газовата камина, която трябва да закупите. Една вложена или вградена камина ще струва между 1800 и 4500 евро, включително разходите за монтаж.

Тип Газ

Газовите камини могат да работят с пропан или природен газ. Трябва да изберете кой от тях предпочитате. Цената на природния газ е по-ниска от тази на пропан и той произвежда 5% повече топлина, което го прави добър избор. Можете да изберете пропан при липса на природен газ.

Правите ли си Сами или Наемате Професионалист?

Ако имате умения за изграждане на газова камина, можете да си направите сами. Наемането на сертифициран техник обаче е по-безопасно, ако нямате съответните умения или не сте сигурни в способностите си.

Поддръжка

Трябва да наемате техник, който да поддържа камината и да се увери, че тя е в добро състояние. Таксата за поддръжка обаче ще ви струва около 100 евро на година.

Газова Камина с Вентилация или без Вентилация

Газовата камина с вентилация извежда замърсителите, като въглероден оксид и азот, извън къщата, докато газовата камина без вентилация ги отделя в къщата.

За газовата камина без вентилация можете да използвате най-безопасния и ефективен метод за вентилация, а именно директния метод, който използва двутръбна система. Едната тръба подава свеж атмосферен въздух за горене към затворената горивна камера, а другата отвежда изпаренията навън.

Другият вариант е вентилаторът B, който е по-малко ефективен. При него се използва една-единствена тръба за отвеждане на отработените газове към и извън къщата. В-вентилите са снабдени със сензор за гасене на огъня, ако изгорелите газове се обърнат и се спуснат в димоотвода.

Ключови Характеристики, Които да Търсите в Една Газова Камина

Има някои характеристики, които трябва да се вземат под внимание при покупката на газова камина. Тези характеристики повишават функционалността, удобството и привлекателността на устройството.

Регулиране на Височината на Пламъка

Този регулатор ви позволява да зададете желаното количество топлина. Можете да настроите камината така, че да произвежда трептящ пламък или горещ пламък с жълт цвят. Най-доброто устройство за газова камина може да се регулира до 30 процента от пълната си мощност.

Управление със Стенен Термостат

Тази функция ви позволява автоматично да регулирате мощността на камината, за да съответства на желаната от вас температура.

 LED Акцентно Осветление

Това осветление добавя реалистичен ефект на трептене във вътрешността на огнището, като подсилва естетическия му вид.

Резервна Батерия

Резервната батерия осигурява функционирането на камината при прекъсване на електрозахранването. Това също така е добра функция за непредвидени щети, които тежкият сняг може да причини на електроцентралите..

Вграден Вентилатор

Някои газови камини са окомплектовани с вграден вентилатор, монтиран зад горивната камера, който изпомпва горещ въздух, който бързо затопля помещението.

Заключение

Камините винаги са били сред предпочитаните удобства за собствениците на жилища, които искат да си купят нова къща. Газовата камина обаче предлага по-голяма функционалност в сравнение с традиционните камини, без да изисква допълнителен труд или да създава бъркотия в къщата.

Ако искате да си закупите качествена газова камина, трябва да посетите уебсайта OLX, където гарантирано ще получите най-добрата възвръщаемост на инвестицията си. Ще намерите широка гама от стилове на дизайн и отваряне, от които можете да си избирате.