Мисия „Мини на зелено“

Нашият устойчив път към добрия избор 

Знаете ли, че всеки път, когато решите да закупите или продадете използван артикул вместо нов, вие правите избор, който помага на околната среда? Поръчвайки за новия си дом употребяван диван, вие вече правите крачка към това да бъде произведен един продукт по-малко, което съответно ще доведе до използването на по-малко природни ресурси. Без дори да правите огромни усилия, вашето решение подпомага спестяването на емисии на парникови газове и по-малко изхабени суровини. 

Да, закупуването на един диван може да не звучи като голяма покупка, но нека умножим решението за подобно спестяване по милиони потребители из цял свят и го разширим в различни пазари…сигурни сме, че резултатът ще бъде забележителен. И ето така се зароди нашата OLX мисия. 

В новата ни рубрика „Мини на зелено“ ще ви запознаем с термини като „устойчив начин на живот“, „кръгова икономика“, „свръхконсумация“, „замърсяване“ и т.н. Вероятно повечето от вас поне веднъж са чували някое от посочените понятия, но наша истинска цел е да ви накараме да се замислите над тях и да приемете мисията на OLX като лично ваша, за да станем екип в правенето на добри избори. 

Защо избрахме тази мисия? 

Живеем във време на свръхконсумация, когато много от нас следват модела на потребление „купувам – използвам – изхвърлям“. Приемайки дома си като място където живеем, ние се грижим за неговия уют и чистота, но за съжаление не се замисляме как и защо да предпазим от глобално замърсяване планетата, която обитаваме. 

Именно този неустойчив начин на живот се превръща в причината Земята днес да се намира в период на затруднение – замърсяване, намаляване на ресурси, отделяне на вредни емисии. Ако всеки по света консумираше колкото средностатистически американски гражданин, на планетата щяха да са й необходими четири пъти повече ресурси от сегашните, за да има достатъчно за всички нас. 

Ето защо изградихме модел, чрез който да изчислим положителното въздействие на OLX Group върху околната ни среда, предоставяйки платформа за покупко-продажба на стоки втора употреба. 

Нека ви разкажем повече за понятието „кръгова икономика“ и как то е основен фокус в дейността на нашия бизнес. Всъщност, терминът представлява икономическа система, насочена към премахването на отпадъците и непрекъснатото използване на ресурси, създавайки система на затворен кръговрат, в която всичко употребявано се споделя, поправя, обновява, преработва и рециклира. Този тип икономика свежда до минимум използването на ресурси, създаването на отпадъци, замърсяването и отделянето на въглеродни емисии. 

Казано по друг начин, когато старите джинси в гардероба ви вече са леко изтъркани, а и копчето им е скъсано и не желаете да харчите излишна сума пари за шивач, вие решавате да ги изхвърлите. В чистия модел на кръговата икономика това ще бъде началото на нов живот за този чифт дънки. Питате се как? Те ще отидат на място, където всеки компонент от тях ще бъде използван повторно или ще бъдат изцяло рециклирани и преобразени в чифт чисто нови джинси или пък нещо съвсем различно. 

Каква е ролята на OLX? 

Чрез купуването и продаването на стоки втора употреба, платформата цели да следва модела на кръговата икономика като подпомага удължаването на живота на всеки един артикул, предлаган в нея. Това би оказало изменения върху цялостната концепция на потреблението. От една страна, хората ще променят поведението си на покупки – като сведат до минимум закупуване на чисто нови стоки. От друга, в следствие на това изменение, голяма част от компаниите ще намалят производството на продукти, а това ще окаже влияние върху въздействието в четирите категории: материали, енергия, вода и емисии.   

Нека вземем за пример живота на един телефон, за чието производство и употреба се изразходва 5 кг въглероден диоксид ежегодно. Всеки един от нас използва средно 2 години своето устройство, което означава, че през следващата трета година ако закупим чисто нов смартфон, ние ще причиним още 5 кг замърсяване с въглероден диоксид. В този случай, благодарение на бизнеси като ОLX бихме могли да спестим известно количество замърсяване, намалявайки емисиите от 15 кг за три години и ги сведем до 10 кг въглероден диоксид. Само си представете тези 10 кг да бъдат умножени по милиони телефони, които не само могат да не бъдат закупени като нови такива, а изобщо не бъдат произведени…да, сумите от спестени емисии ще бъдат повече от забележителни.  

Дотук, платформата ни е постигнали спестявания от 16 635 009 кг ресурси, 11 164 509 гигаджаула енергия, 12 216 252 куб.м вода, 742 957 тона въглероден диоксид – на пръв поглед големи цифри, които не можем да материализираме. Но нека се замислим колко застрашени от изчезване животни бихме могли да спасим, колко питейна вода бихме могли да дарим, колко гори бихме могли да засадим и още, и още. 

Ето защо ние превърнахме OLX не само в място, където спестяваме повече от 80% от цената на един продукт. Ние силно вярваме в нашата собствена роля в обществото и начина, по който помагаме на хората да развиват собствения си живот. Вярваме, че нашата мисия ще достигне до повече активни хора и заедно ще увеличим резултата от спестявания до сега…Готови ли сте заедно „Да минем на зелено“?