Модерният живот и ефектът от свръхконсумацията 1

Модерният живот и ефектът от свръхконсумацията

Свръхконсумация, намаляващи ресурси на Планетата, рециклиране и още много „зелени“ теми ще засегнем в нашата рубрика „Мини на зелено“. Тук ще говорим свободно за подобряването на условията на нашия живот и как самите ние трябва да се погрижим за запазването на природата и всичко онова, което тя ни предоставя. Ще се научим да обичаме заобикалящият ни свят толкова, колкото самият той го прави. Всички сме учили в училище, че Земята осигурява за нуждите ни възобновяеми ресурси като дървен материал, чиста вода и въздух, почви и богато животинско разнообразие. Нашите изисквания обаче са толкова големи, че всичко изброено бива използвано с 1,7 пъти по-бързо от възможността за тяхното подновяване. Непрекъснатото увеличение на този процент носи огромни последици и ако не бъде променено, то ще ни бъдат необходими поне три планети като нашата, за да осигурим нуждите си до 2050 г. В света на свръхпотреблението всеки един от нас може да направи малки стъпки, които да създадат големи промени в икономическата система. Ето и четири наши предложения, които ще се отразят положително на околната среда.

Започни с малки, но съществени действия

Малките стъпки, всъщност могат да бъдат крачка към постигане на голяма кауза. Забравете за еднократната употреба и минимизирайте пластмасовите отпадъци. Инвестирайте в нова чаша за многократно използване, а преди да тръгнете на пазар вземете в себе си торбичка от плат. Поправете счупеното и не купувайте ново.

Направете пролетно почистване на живота си

Сезоните се менят, а заедно с тях подменяме гардероба и дрехите си в него. Дрехите втора употреба са една добра идея…освен, че спестяваш пари, минимизираш отпадъка и ресурсите за създаване на тези артикули. Освободете се от това, което не носите, но не изхвърляйте – подарете на приятел, дарете или продайте.

Бъдете минималисти

Всички ние трупаме множество излишни предмети или често сме изкушавани да закупуваме неща, от които дори нямаме нужда. Можете да промените това още сега! Премахнете излишните притежания и се съсредоточете върху важните неща. Ще се почувствате много по-свободни и освободени от негативната енергия.

Вдъхновявайте околните

Когато установите, че постигате напредък в започнатата промяна на своя живот, споделете чувството за свобода. Любовта ви ще вдъхнови не само останалите, а и самите вас. Всички заедно можем да започнем да създаваме положителен процес към по-съзнателно потребление.