Най-добрите гимбали

Жиростабилизаторът е невероятен инструмент, който използва както електромотори, така и сензори, за да стабилизира и поддържа камера. Това означава, че можете да използвате камерата или смартфона си, за да снимате всичко, докато сте в движение. Кадрите ще останат гладки и без трептене. В тази статия ще разгледаме най-добрите преносими гимбала за 2022 г.

Как работят жиростабилизаторите?

Може би сте чували за стедикам или количката за камера в света на киното. Създателите на филми винаги са търсили начини да се уверят, че камерата е стабилна, когато се движат из снимачната площадка, заснемайки най-новия филм, тъй като е трудно да се заснеме бързо движеща се сцена, без това да предизвика някакво движение на камерата. Когато е умишлено (помислете за сцената на плажа в деня D във филма „Спасяването на редник Райън“), това може да бъде страхотно и дори да ви накара да ви прилошее. В повечето случаи обаче не искате никакви внезапни разклащания и движения, които не трябва да присъстват и именно тук идва на помощ стедикам. Това, от което този тип оборудване се нуждае обаче, е квалифициран оператор, който да работи с него и да се увери, че всичко е заснето гладко.

Благодарение на жиростабилизаторите, съвременното кинопроизводство и аматьорската фотография и видеозаснемане станаха много по-добри от всякога. Гимбала е миниатюрен стабилизатор, със собствен цифров мозък и сензори за отчитане на движение, които имат уникалната способност да разбират разликата между неволно и нежелано разклащане на камерата и умишленото движение на използващия камерата. Това е ключът към успеха.

Великолепната наука зад гимбалите

Ако обмисляте да използвате гимбал за вашия телефон или камера и се чудите как той успява да стабилизира камерата, помислете как работи телефонът ви за секунда. Вашият телефон има сензори, чрез които може да разбере кога сте обърнали телефона и да превключи екрана вертикално или хоризонтално в зависимост от това как го държите. Гимбалът работи по подобен начин. Той има същите тези сензори заедно с движещи се оси и стойка за камерата на телефона.

Тъй като не искате да се чуват никакви мотори, докато снимате видео, гимбалът има и тихи безчеткови мотори, които правят тези малки нагласяния по ръката, когато е необходимо. Камерата или телефонът ще стоят стабилно на стойката през цялото време. Всеки обект има 3 измерения, в които може да се върти, накланяне, трептене и търкаляне. Една камера, която се тресе, има нежелано движение във всичките 3 посоки, но гимбалът е проектиран така, че да противодейства на тези движения. Точно обратното се изпълнява от жиростабилизатора, в точния момент за реакция, за да се гарантира, че видеокамерата или телефонът остават възможно най-неподвижни и записите остават перфектни. Стабилността на вашата камера прави голяма разлика в качеството на крайното видео.

A camera on a tripod

Description automatically generated with medium confidence
Източник: pcmag.com

С подобряването на технологията се е подобрила и технологията в гимбала . В моторизиран гимбал, сензорите за движение и въртене изпращат данни за движение към вътрешния компютър в рамките на милисекунди след засичане на движение. След това се изчислява обратното движение, което е необходимо, за да се спре трепването на камерата. Разбира се, има моменти, когато човекът, който снима с камерата или смартфона, иска да наклони камерата умишлено. Съвременните жиростабилизатори са достатъчно умни, за да доловят разликата и да разберат кога трябва да оставят камерата да се движи, защото това е желанието на човека, а не нежелано разклащане.

Съвети за използване на жиростабилизатор със смартфон

A picture containing floor, cat, indoor, wood

Description automatically generated
Източник: cdn.thewirecutter.com

Ако обмисляте да закупите жиростабилизатор за вашия смартфон, ние ще ви дадем някои полезни съвети, за да сте сигурни, че се възползвате максимално от технологията, с която разполагате.

Не използвайте гимбал за всеки кадър – Както при всичко ново и интересно, лесно е да се увлечете и да започнете да използвате гимбала за всеки един кадър, преди да ви писне. Това би било глупаво, защото ще пречи на монтирането на филма, когато стигнете до фазата на монтаж, тъй като всеки кадър ще изглежда еднакво.

Снимайте с висока честота на кадрите – Винаги е по-добре да снимате с по-висока честота на кадрите и да я забавяте по време на редактиране. Слоу моушънът прави видео да изглежда по-гладко, но е трудно да го направите перфектно с приложението Gimbal, ако нямате възможност да снимате с висока честота на кадрите.

Icon

Description automatically generated
Източник: play-lh.googleusercontent.com

Не прекалявайте – има толкова много забавни неща в приложението Gimbal, толкова много различни функции, че е лесно да се увлечете. Не усложнявайте неща и се уверете, че изображенията, върху които изберете да се съсредоточите, са това, което има значение. Помислете за всеки кадър, който правите, и ако той изисква използването на гимбал, използвайте го, ако не, тогава се придържайте към стандартното снимане и дръжте камерата в ръка.

Уверете се, че използвате правилния гимбал – Има различни по размер жиростабилизатори с какви ли не функции, които са подходящи за различни смартфони и камери. Уверете се, че сте избрали правилния за оборудването, което имате. Освен това има различни допълнителни аксесоари, като калъфи, лещи, дръжки и други, които ще ви помогнат да персонализирате вашето изживяване по време на видеозаснемане.

Заключване на фокуса, експозицията и баланса на бялото – Уверете се, че сте заключили настройките, преди да започнете да използвате гимбала с фотоапарата или телефона си. Ако не направите това, може да има много промени във фокуса и експозицията, докато се движите. Това е последното нещо, което искате, когато правите какъвто и да е видеоклип.

Топ 3 преносими гимбала за 2022 г.

Сега, когато вече знаете малко повече за тези устройства и разполагате с някои насоки, какво ще кажете за 3-те най-добри преносими гимбала през 2022 г.? Технологията продължава да се подобрява и цените стават все по-изгодни, така че няма начин да не можете да намерите жиростабилизатор, който да отговаря на вашите нужди за заснемане на филми.

Qimic Gimbal стабилизатор за смартфони

A picture containing whiteboard

Description automatically generated
Източник: media-amazon.com

Той е идеалното допълнение за постигане на вашата мечтана видеография на смартфон. Всичко, което трябва да направите, е да свържете вашия смартфон към гимбала и да потеглите, записвайки и споделяйки мислите си и пейзажа около вас, независимо дали правите кратък филм или качвате следващия си влог.

Hohem iSteady Mobile +

A person holding a camera

Description automatically generated with medium confidence
Източник: imore.com

Това е един достъпен гимбал, който има някои страхотни разширени функции, които да ви помогнат и да удовлетворят нуждите ви при създаване на видео. Има 3D начален режим, който поддържа кадрите гладки, докато въртите телефона си на 360 градуса. Благодарение на 12-часовия живот на батерията можете да вземете този гимбал на отдалечено място и да снимате цял ден.

DJI OM 5

A picture containing outdoor, beach, ground, sandy

Description automatically generated
Източник: imore.com

DJI OM 5 продължава страхотната традиция на предишните модели, но той е много по-лек гимбал, който е точно толкова гладък, колкото трябва да бъде. Вграденият стик за допълнителна дължина ви дава по-голям обхват за заснемане на по-голям и по-широк кадър, без да правите компромиси с качеството. Това е един лесен за използване гимбал за iPhone, който притежава всичко необходимо, за да започнете да снимате веднага.

Заключение

Както виждате, сега е вълнуващо време да бъдете режисьор или видеооператор, независимо дали сте любител или професионалист. Най-добрият преносим гимал ще ви осигури стабилността и плавните кадри, за които копнеете, без да правите компромиси с качеството на заснетото видео. Ако желаете, можете да излезете дори в суровата пустиня и да се движите толкова, колкото е необходимо, без да се притеснявате, че камерата се тресе и причинява нежелани трептения във вашето видео. С нашите съвети и насоки можете да сте сигурни, че вашите видеоклипове ще изглеждат гладко и зашеметяващо, а единствените движения на камерата ще са тези, които възнамерявате да направите! Също така ви предложихме някои от най-добрите преносими жиростаблилизатори на пазара. Разгледайте ги и ни споделете какво мислите за нашия списък и съветите, които сме дали.

Посетете сайта OLX за да откриете най-добрите оферти за гимбали.