Най-добрите фотоапарати Panasonic: Какво да търсите, преди да закупите фотоапарат

Разнообразието от фотоапарати, които се предлагат днес, може да отговори на всички нужди и на всеки бюджет – от прости, преносими компактни фотоапарати, които можете да сложите в чантата си и да вземете със себе си, където и да отидете, до скъпи, масивни професионални DSLR фотоапарати, които могат да създават зашеметяващи висококачествени снимки. Въпреки това, независимо дали купувате нов фотоапарат, за да навлезете в областта на фотографията, или заменяте стария си фотоапарат, съществуват толкова много алтернативи, че е очевидно да се чувствате объркани и разочаровани. Няма нужда да се притеснявате, защото тази статия ще ви помогне да изберете правилния фотоапарат.

На какво да обърнете внимание, преди да закупите фотоапарат?

Планирайте бюджета си, преди да купите

Планирате ли да закупите DSLR фотоапарат за себе си? Не забравяйте да определите бюджета си, преди да посетите близкия магазин или да потърсите възможности онлайн. Преминавате през куп варианти, когато ви предстои да си купите някоя друга скъпа вещ, например кола или къща. Но не искате да си губите времето в разглеждане на фотоапарат, който не можете да си позволите. Естествено, скъпите професионални фотоапарати могат да ви предоставят по-широк набор от функции и повече мегапиксели, отколкото нискобюджетните фотоапарати (които не винаги гарантират по-добри изображения! ). Въпреки това те могат да погълнат значителна част от парите ви, ако не внимавате. Не е необходимо да харчите много пари за фотоапарат от висок клас, когато едва започвате да се занимавате с дигитална фотография. Вместо това изберете лек, достъпен, миниатюрен цифров фотоапарат, който е удобен за работа в ръцете ви и има добра производителност, за да можете да го използвате по време на пътуване.

● Обмислете възможностите си

Съвременните DSLR и дори някои малки фотоапарати позволяват смяна на обективите. Тялото на DSLR може да бъде закупено отделно или с комплект обективи. То може да бъде от полза за лица, които просто искат да правят добри снимки, без да навлизат твърде дълбоко в областта на фотографията. За съжаление, ако искате да се усъвършенствате като фотограф и да експериментирате с някои подходи, може да се нуждаете от нещо по-усъвършенствано от комплект обективи. Обективите могат да струват колкото или повече от тялото на фотоапарата. Но не изпадайте в паника; винаги можете да опитате да закупите употребяван обектив (но първо се уверете, че е в прилично състояние). Има няколко варианта, които са и малко по-евтини.Можете да намерите обективи на сайта на ОЛХ.

Zoom срещу основни обективи

Искате ли да закупите едновременно нов фотоапарат и обектив? Първо, трябва да помислите за трудностите, които можете да срещнете като фотограф, и за видовете снимки, които искате да правите. Основният обектив и обективът с увеличение са двата основни вида обективи. Обектив с определено фокусно разстояние е известен като основен обектив или фиксиран обектив. Това означава, че е необходимо да се доближите до обекта, за да изглежда снимката по-голяма. По същия начин трябва да се отдръпнете, ако трябва да включите повече обекти в кадъра си. В сравнение с обективите с мащабиране, основните обективи обикновено са по-евтини и по-леки, но могат да създават снимки с отлично качество. Фиксираното фокусно разстояние обаче може да се окаже проблем, ако не разполагате с много място за обикаляне. Както може би сте предположили, обективът с мащабиране има променящо се фокусно разстояние. Можете да приближавате или отдалечавате обекта с помощта на пръстена за приближаване; с други думи, можете да увеличите или намалите обекта, без да движите тялото си.

За вашите снимки: Карти с памет

Мислите ли да закупите нов дигитален фотоапарат? Трябва да вземете предвид многобройни елементи, като например броя на мегапикселите, качеството на изображението и нивото на увеличение. Въпреки това има още един елемент, за който трябва да помислите. Това е определен вид карта с памет. Съществуват различни видове карти с памет, които фотоапаратите често използват за запис на снимките. Помислете, че вече притежавате една или повече карти CompactFlash, тъй като Вашият фотоапарат се нуждае от тях. Изборът на нов фотоапарат, който ще работи със съществуващата ви карта с памет, е важен, ако мислите да направите ъпгрейд. Разбира се, трябва да вземете Фотоапарата, ако той е по-добър и си заслужава, въпреки факта, че се нуждае от различен вид карта памет. Въпреки че цените на картите с памет не са скандални, те не са и изключително евтини, а вие не бихте искали да “ прахосате“ парите, които вече сте похарчили.Карти с памет можете да откриете на сайта на ОЛХ.

Малкият размер не е равнозначен на недостатъчна мощност

Инвестицията в компактен дигитален фотоапарат може да бъде полезна по няколко начина. Няма да се поколебаете да ги вземете със себе си при следващото си пътуване, защото са по-малко забележими, по-лесни за транспортиране и не толкова тежки. Малките фотоапарати често могат да съвпаднат или дори да надминат по-скъпите си конкуренти по отношение на мегапикселовата резолюция, независимо от факта, че може да не разполагат с толкова много функции, колкото DSLR фотоапаратите и фотоапаратите за професионални потребители от висок клас!

Най-добрите фотоапарати Panasonic на пазара:

Panasonic Lumix G90/95

For Любители и влогъри, Panasonic Lumix G90 (G95 в САЩ) е фантастичен фотоапарат за снимки и видеa. Отлично управление и контрол, а автофокусът е доста бърз. Единственият проблем е цената. Това е добър фотоапарат за фотографи, видеооператори и влогъри, а подценяваните режими 4K Photo на Panasonic предоставят функции, които другите фотоапарати нямат. Lumix G90/G95 не е евтин, но се предлага с режима V-Log на Panasonic като стандартно оборудване, а не като добавка. Продължете да четете, за да научите за други алтернативи на Panasonic Lumix, тъй като той се изправя и срещу сериозна конкуренция от други модели Lumix. Цената на фотоапарата е 1600 лв.

Плюсове:

 • Отлично управление и конструкция
 • Цифров визьор с висока разделителна способност
 • Мобилност със сензорен екран с пълен обхват

Минуси:

 • Доста е голям.

Изглежда малко скъп, като се има предвид конкуренцията

Panasonic Lumix GX9

GX9 е правилният избор, ако искате фотоапарат, който е по-малък и по-преносим от DSLR моделите на Panasonic, без да жертвате технологии или функционалност. Вместо по-обемист дизайн в стил DSLR, тънкият му корпус има вграден в задната част електронен визьор с висока разделителна способност. Задният екран и визьорът имат функция за накланяне, която ги прави полезни за снимане под всякакъв ъгъл. Новоразработеният 20,3-мегапикселов сензор на GX9, който ви осигурява същата разделителна способност като тази на G90/G95 и Lumix G9, но в значително по-малък фотоапарат, компенсира миниатюрния му размер отвътре. Другите характеристики включват 4K заснемане както за видео, така и за бързоснимащи се изображения, както и 5-осова стабилизация с изместване на сензора. В резултат на това GX9 е идеален за използване с компактните обективи на Panasonic и за пътуване. Цената на фотоапарата е 1000лв.

Плюсове:

 • Визьор с накланяне и сензорен екран
 • Високо качество на MFT 20,3MP
 • Вградена стабилизация

Минуси:

 • По-неудобен за управление от моделите от типа DSLR

Panasonic Lumix S5

 Изключителният 24-мегапикселов CMOS сензор в Lumix S1 е общ за Lumix S5, въпреки малкия му размер, но с по-добър автофокус. Наред с това, че предлага до 6,5 стопа стабилизация на изображението със съвместими обективи, той се отличава и със здрава, устойчива на атмосферни влияния конструкция. Водещият в класа динамичен обхват, записът на 4K видео и 96-мегапикселовото заснемане на RAW+JPEG с висока резолюция са само някои от забележителните му характеристики. В нашето ревю не можахме да изразим достатъчно висока оценка за него. 

Плюсове:

 • Оптимална видео производителност
 • Два слота за SD карти и магнезиева рамка с екран с променлив ъгъл

Минуси:

 • Не е с пълноразмерен HDMI порт
 • АвтоФокус само за контраст

Заключение

Можете да направите страхотно изображение с малък, безогледален или DSLR фотоапарат, така че не се притеснявайте прекалено много за многото видове фотоапарати, които ще бъдат налични през 2022 г. Детайли като сензори на фотоапарати, обективи с увеличение, стабилизация на изображението, скорост на затвора, тип тяло на фотоапарата, настройки на експозицията, оптично увеличение, функции на визьора, качество на видеото, обективи в комплект, режим на видео, размери на сензора, диапазон на увеличението и всяка друга възможна променлива лесно могат да накарат човек да загуби фокус. Не забравяйте, че макар всеки фотоапарат да е уникален, вашият фотографски опит е много по-важен от самия фотоапарат. Закупете фотоапарат, обучете се как да работите с него и след това се упражнявайте да го използвате, докато достигнете границите му. Едва след това помислете за надграждане.