Най-добри инструменти за рязане на метал

Рязането на метали е една от дейностите, които не могат да бъдат извършени правилно, ако използвате неправилни инструменти. Неправилният набор от инструменти е толкова ефективен, колкото да нарежете домат с тъпо острие на нож; просто няма да се получи. За да разрежете парче метал, са необходими правилното оборудване, много внимание и опит. Няколко разреза на железен прът изискват много по-различен инструмент от рязането на едро на гофрирана ламарина за нов покрив.

За да ви помогнем при проектите за рязане на метал, съставихме списък с фактори, които трябва да вземете предвид. Но преди това нека обсъдим предпазните мерки за безопасност, които трябва да приложите, преди да стартирате проектите си за рязане на метал.

Предпазни мерки за безопасност при рязане на метал

Общоизвестно е, че рязането на метал е опасна задача, което означава, че трябва да се вземат много предпазни мерки. Задължително е да се спазват всички инструкции за безопасност на инструмента и съответно да се вземат допълнителни мерки за безопасност. Някои от тези мерки са изброени по-долу.

Носете защитни облекла

При рязането с инструмента горещи и остри метални фрагменти постоянно се изхвърлят във въздуха и могат да ви изгорят, ако се допрат до кожата ви. Носете предпазни облекла, преди да започнете да режете, и ботуши, за да предпазите краката си. Също така използвайте устойчиви на пробиване ръкавици, за да предпазите ръцете си, и не докосвайте металните парчета, докато не изстинат. Препоръчително е също така да избягвате наличието на запалими течности в работилницата, за да не предизвикате пожар.

Уверете се, че инструментът ви е подходящ за метал

Преди да започнете да режете, проверете дали инструментите ви могат да режат метала. Дебелината на метала не трябва да надвишава тази, с която може да се справи инструментът за рязане. В противен случай острието ще се затъпи и металът ще се повреди.

Инструменти за рязане на метал и как да ги използваме

Има редица инструменти за рязане на метал, които можете да използвате за рязане на метал. По-долу са представени някои от тях.

Ножица за ламарина

Източник: Pexels

Можете да използвате ножици за ламарина за рязане на листове или меки метали като алуминий и мед. Те са евтини ръчни инструменти с остри остриета, които оставят гладък ръб след рязане. В идеалния случай можете да ги използвате за рязане на криви, кръгове или прави линии в меки метали. По-долу е представено кратко ръководство за това как да използвате ножица за ламарина за рязане на метални листове.

Как се режат метални листове с ножица за ламарина

 • Започвайте с носенето на всички предпазни облекла
 • Дръжте уреда за рязане като ножица, поставете материала върху острието
 • Отворете широко острието и правете прави, стабилни разрези заедно с метала
 • Продължавайте да режете метала, докато не преминете през него.

Ножици за метал

Източник: Pexels

Ножиците за метал са полезни при рязане на обемни листови метали. Те са убедително подобрение на ръчните ножици за ламарина.

Ножиците за метал могат да правят чисти срезове и да се справят с по-дебели метали. Те са по-безопасни, тъй като не произвеждат много искри като ножиците за ламарина. Освен това можете да ги използвате ръчно и с електрическо захранване.

Ножовка

Източник: IStock royalty-free images

Ножовката е един от най-разпространените инструменти за рязане на метал в дома. Те са евтини и сравнително лесни за използване. Могат да се управляват ръчно и са идеални за по-малки проекти „Направи си сам“. За да използвате ножовката:

 1. Уверете се, че сте затегнали метала към скоба, за да го задържи здраво, докато режете.
 2. Изберете подходящо острие за материала и монтирайте ръба, за да пасне идеално.
 3. Започнете да режете, докато приключите.

Циркулярен трион

Източник: Royalty-free images

Циркулярен трион е режещ инструмент, който използва циркулярно острие за рязане на различни метали. Предимството му е наличието на охлаждаща течност, която предпазва метала и острието от прекалено загряване.

За разлика от изброените по-горе инструменти за рязане, студените триони са сравнително скъпи, но инвестицията в тях си заслужава. Те не се износват бързо и са достатъчно издръжливи, за да ви служат дълго, което означава, че няма да ви се налага да ги сменяте често, за разлика от други инструменти.

Как се използва студен трион

 • Поставете триона в позиция
 • Настройте ножа на триона върху маркировката и съответно регулирайте детайла
 • Задръжте здраво метала със скобата
 • Издърпайте разреза и изчакайте смазката да започне да тече
 • Режете, като спазвате предпазни мерки
 • Продължавайте да режете, докато приключите

Лентови триони

Източник: IStock royalty-free images

Лентовият трион е инструмент за рязане с дълго острие и непрекъснат метален лист със зъби. Лентовите триони са много ефективни режещи инструменти, които можете да използвате за рязане на метали и други материали като пластмаса или дърво. Те често се предлагат в различни размери и конфигурации.

Как се използва лентов трион

 • Носете всички предпазни облекла.
 • Поставете материала правилно във винкела на машината, перпендикулярно на острието.
 • Включете триона и спуснете ръба към материала.
 • Продължавайте да увеличавате натиска, докато материалът не бъде отрязан.
 • Отделете известно време, за да изпилите заусеците, ако има такива.

Кислородно-ацетиленова горелка

Източник: Pexels

Кислородно-ацетиленовата горелка използва метод на газово рязане за разделяне на метали, особено на такива с ниско съдържание на сплав и въглерод. При нея се смесват кислород и ацетилен от резервоари, за да се получи високотемпературен пламък, който ви позволява да режете метали с различни габарити. Горелката е по-бърза и по-ефективна от повечето инструменти, но ще са нужни известни познания, преди да можете да я използвате правилно. Тя е скъпа, но може да се използва в почти всички области на рязане, заваряване и обработка на различни сплави. Това е универсално оборудване, което се използва в промишлеността, големите предприятия и по-малките фирми и работилници.

Заключение

Въпреки че рязането на метал не е лесна задача, можете да я улесните, като използвате правилните инструменти. Всеки от изброените по-горе инструменти може да ви помогне да режете метали ефективно. Повечето от тях няма да оставят нагар. Но ако забележите, че твърде често получавате задири, вземете инструмент за отстраняване на задири или метална пила, за да изгладите металното си изделие. Можете да закупите всички най-добри инструменти за рязане на метали на най-добри цени на уебсайта OLX.