най-търсените професии на морето

Най-търсените професии по морето за Лято 2018 според потребителите в OLX

Лятото е към края си и е време за равносметки. OLX отчете сериозен ръст на обявите за търсене и предлагане на работа тип сезонна заетост. Търсенето на подобен тип временна работа е нарастнало почти двойно (44%) спрямо миналата година за месеците юни, юли и август, според поведението на потребителите в платформата.

Данните сочат, че най-предпочитаната професия за сезонна работа е сервитьор, следвана от барман, готвач и хигиенист. Не са рядкост и обявите за търсене на работа като масажистки, маникюристки и домашни прислужници.

Основното търсене и предлагане (общо) на обяви за сезонна работа очаквано са градовете по Българското Черноморие, основно заради туристическия сезон ппо морето. Водещи по брой обяви са град Бургас с близо 1000 обяви, следван от Варна с 600 обяви.

Най-много обяви за търсене на сезонна работа са отбелязани в Несебър и Созопол със средно 500 обяви.

Доста по-ниска е активността в планинските курорти. Така например в Банско търсенето и предлагането е в пъти по-ниско: само 7 обяви за същия период, което се дължи основно на не толкова голям интерес към подобен тип почивки през летния сезон.

Междувременно София поставя рекорд в търсенето на временна работа. Увеличението в обявите е с 65% по-голямо спрямо същия период за 2017 г. В столицата най-много са желаещите за професиите барман, готвач и хигиенист.

Преглагането на временна работа също бележи ръст от 30% спрямо миналата година, като отново морските региони са с най-много нови обяви, в сравнение с останалите туристически дестинации в България.

 

Според потребителите на OLX, текучеството в туристическия бранш е голямо и трудно се намира квалифициран персонал, който да се задържи дългосрочно на дадена позиция.

Така на Кирил Павлов, собственик на ресторант в Слънчев бряг, му се налага да публикува обява поне два пъти месечно за сервитьори и хигиенисти, споделя сам той.

„Идват основно млади момчета и момичета с огромни претенции за високо заплащане. Като видят, че работата хич не е лесна, а бакшиши се изкарват с много труд и любезно отношение към клиентите, бързо се отказват. Това изключително много ме затруднява в разгара на сезона, а през ресторанта ми минават средно по 500 човека на ден. Работя това от 10 години и държа хората да продължават да се връщат при мен, особено при такава огромна конкуренция“, разказва той.

Не липсва и предлагане по Северното Черноморие, където водещи са курортите Албена, Златни пясъци, Балчик и Кранево със средно 200 обяви за периода.

Забелязва се тенденция в този регион обявените заплати да са малко по-високи, в сравнение с Южното Черноморие. Така например средната предлагана заплата за готвач в Златни пясъци е около 1500 лв. при около 1200 лв. за готвач в Слънчев Бряг.

Изключение прави Лозенец, където има обяви и с по 2000 лева заплати в по-изисканите заведения. В северните курорти има засилено търсене на аниматори, което би могло да се дължи на повечето семейни хотели в региона.

Забелязва се увеличение на обявите за търсене на пицари, дюнерджии и друг тип майстори на бързи закуски. Това лято подобни заведения бележат голям интерес основно в Слънчев Бряг, където туристите са млади хора, или чужденци с по-ниски доходи.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.