Най-хубавите дървени къщи

Архитектурата продължава да развива обществото. По същия начин различните материали са се развивали с течение на времето, тъй като стиловете и тенденциите се променят или излизат от мода и цените се увеличават.

Въпреки това, по отношение на качеството и издръжливостта, дървесината си е останала същата. Вероятно сте виждали много къщи през израстването си и сте забелязали, че външният вид и привлекателността се променят с времето. Това се дължи на промяната в материалите.

Дървото е елемент на природата, който се свързва със спокойствие и комфорт. Затова, когато си представите нещо, изработено от дърво, усещате топлина и уют.

Освен това дървените къщи могат да се адаптират към различните стилове. От дървен материал можете да изработите нещо просто и минималистично или най-модерния дизайн досега. Това е възможно, тъй като дървото има потенциала да създава както класически, така и модерни сгради.

В тази статия ще разгледаме 5-те най-красиви дървени къщи в света и ще обсъдим общото между тях.

The Park House от TenFiftyFive Studios – Мелбърн, Австралия

Източник: Freepik

Когато става въпрос за най-красивите дървени къщи, Парк Хаус няма равна по рода си. Тя е образец за строенето на дървени къщи. Архитектурното студио, което стои зад проектирането и построяването на Парк Хаус е tenfiftyfive.

Пространството е добре разпределено. Разпределението на къщата е такова, че има достатъчно пространство в задната част, което свързва двора с вътрешността на сградата. Освен това към красивите черни стоманени прозорци за контраст, интериорът се състои от материали, които остаряват и патинират с времето. Следователно, придавайки топло и приятно усещане.

Прозорците се простират отвъд спалните, осигурявайки идеалното кътче, като придават красив вид на матраците футон.

Освен това цялостната структура е пример за устойчиво адаптиране. Това означава, че в голяма част от стаите на Парк Хаус са използвани рециклирани материали.

Например, за кухнята са използвани рециклирани червени тухли от градинска настилка. Това наистина допълва обзавеждането и създава контраст. От друга страна, целия под е покрит с полиран бетон.

Килерчето се намира точно зад кухнята и в него има черни стоманени рафтове, както и такива от рециклирана дървесина. Едино от красивите неща на тази къща е, че кухнята има прозорец с вграден плот. Той е сложен умишлено, за да пропуска слънчева светлина през зимата.

Качвайки се към втория етаж, има бяла стена с тухлички и скрито осветление. Тези стени обгръщат стълбището и добавят повече естетика към къщата. Баните са запазени светли и просторни чрез стъклени прегради и бели стени и плочки.

Дървената къща от Studio Pikaplus – Канджи Дол, Словения

Източник: Archello.com

Тази дървена къща е едно от произведенията на Studio Pikaplus между 2014 – 2015 г. Красивата естетика на конструкцията я класира на 1-во място за най-добра дървена конструкция в Словения през 2016 г.

Да започнем с това, че целта на вдъхновяващия дизайн е била да издържа на неблагоприятни климатични условия. Освен че носи усещане за сигурност, къщата е отражение на природата.

Тази дървена къща е просто жилищна сграда. Въпреки това, тя размива границата между вътрешното и външното пространство. Приятният интериор е направен издръжлив с подсилване фасада.

Освен това самата къщата не е единственото различно нещо в тази конструкция. Позиционирането на къщата е от решаващо значение за по-голямата ѝ привлекателност. След внимателно планиране, беше взето решение тази сграда  да се построи на ръба на горско сечище.

Позиционирането на тази къща е важно, тъй като то не нарушава естествената среда около нея. Вместо това тя улавя красотата на заобикалящата я среда.

Самата къща е компактна, защото основната идея е да се използва пространството, за да се осигури добруването на обитателите.

Освен това дървото е основният материал в този проект. Използването на дърво позволява на сградата да се слее с нейния „дървесен“ фон. Простотата на дизайна се допълва, като позволява на светлината да отразява ярките цветове и форми на заобикалящата среда.

И накрая, къщата се състои от трапезария, всекидневна, кухня и баня със сауна на приземния етаж. И две спални се намират на първия етаж.

Още от построяването си дървената къща на Studio Pikaplus остава на видно място в класациите на най-красивите дървени къщи.

Къща в Торонто от Men at Work General Contractors – Торонто, Канада

Източник: Homeadore.com

Когато става въпрос за най-красивите дървени къщи през 2022 г., в списъка попада и носител на наградата. Модерният двуетажен дом е построен в Канада от Men at Work General Contractors през 2016 г.

Къщата е създадена основно с идеята да побира едно семейство. Тази конструкция обаче има сходство в дизайна с един свой предшественик. Това сходство е черното на прозорците и границите за контраст. Същият феномен, който видяхме и в The Park House в Австралия.

Минималистичният дизайн позволява на къщата елегантно да съчетае модерната естетика с традиционния дървен дизайн и да създаде един съвременен дом. За разлика от други малки дървени къщи, тази сграда е просторна и е идеална за ежедневния живот, както и за посрещането на гости.

От друга страна, къщата се превърна в еталон за иновация в строителния сектор. Къщата в Торонто преодолява проблема с малкото пространство и също така има достатъчно дворно място.

Външното пространство съчетава привлекателния стил на кафене с природата, като за тази цел са използвани дървени мебели, тревни площи и растителност.

Освен това детайлността в дизайна, за която фирмата има око, е нещото, което им спечели наградата за най-добра реновация.

Butterfly House от Sagemodern – Martis Camp, САЩ

Източник: Behance.net

Фирмата Sagemodern е основана от Блеър Портеус и Пол Уорнър. През 2015 г. те построиха къщата пеперуда, която попадна в списъка на най-красивите дървени къщи.

Къщата пеперуда също притежава е един от малкото вдъхновяващи дизайни, които се отличават със спокойна и уединена атмосфера. Сравнявайки тази къща с изброените преди нея, тази конкретна сграда е напълно способна да побере големи семейства.

За тези, които искат да оставят зад гърба си шума и трафика на града, къщата пеперуда е земен рай. Конструкцията е много по-просторна от другите къщи. Тя обаче носи една обща с другите къщи черта.

Butterfly House също има черни акценти върху здравия си дървен екстериор. По отношение на дървените конструкции черният цвят изглежда заема водеща позиция, тъй като добавя драматичен ефект.

Освен това интериорът на сградата е предимно дървен, дори таванът ѝ е от дърво. На приземното ниво има трапезария, кът за сядане, камина, хол и кухня. Също така всички тези неща да разположени в едно и също помещение.

На всичкото отгоре, превдид местоположението на къщата пеперуда, няма  да се тревожите за дворното място. Заобиколена от красив пейзаж и горичка, тази къща изпълнява целта си да създаде идеалния спокоен дом.

Shawm House от Ричард Пендър и Дан Кер – Уест Уудбърн, Англия

Shawm House попада в списъка на най-красивите дървени къщи, защото е мечта, превърната в реалност. Разработчикът, Ричард Пендър, търсил нещо съвременно и удобно за родителите си.

Неговото търсене го отвело при Дан Кер, архитект в MawsonKerr Architects. Оттам нататък двамата работили заедно, за да създадат перфектния дом. Строителството на Shawm House завършва през 2014 г. в Уест Уудбърн, Нортъмбърланд.

Сградата сама по себе си е красива. Но в нея има нещо много повече, което я прави достойна за възхищение. По-голямата част от дизайна е бил нарисуван на ръка. Освен че е привлекателна за окото, къщата е и лесно достъпна и устойчива.

Някой може да каже, че дизайнът е прекалено блед. Напротив, това е направено умишлено, тъй като Shawm House е създадена за възрастни хора. Следователно, за да се постигане естетика, къщата трябва да е вдъхновена от историческите места в района.

На всичкото отгоре, къщата е напълно изолирана и херметична. Освен това има слънчеви панели, домофонна система и асансьор. Такава сграда извежда смесването на модерен и традиционен дизайн на друго ниво.

Заключение: Най-красивите дървени къщи за 2022 г.

Много други дървени къщи са известни с красивия си дизайн. Въпреки това, тези се нареждат в топ 5 списъка въз основа на нещо повече от просто външен вид.

Всяка от изброените по-горе сгради е вдъхновена от идеята за дизайн, който е устойчива адаптация. Умишлено или не, тези къщи са ключа към рентабилното, екологично и устойчиво развитие.

В допълнение, забележимото сходство между всички тези къщи е използването на черни акценти. Затова, ако сте започнали строежа на вашата мечтана къща, вече знаете комбинацията, с която ще пожънете успех, а ако имате нужда от строителни материали може да посетите сайта OLX за да се възползвате от най-добрите оферти.