Най-често срещаните видове плоски покриви

Има няколко вида, от които можете да избирате, когато става въпрос за покриви. В същото време плоските покриви обикновено се открояват много сред останалите конкуренти. Както подсказва името, плоските покриви са вид покрив с почти равен наклон, който позволява на валежите да се оттичат. Въпреки че плоските покриви са доста гъвкави, дали те са правилният избор за вашата сграда?

Плоските покриви имат няколко предимства, като са най-добрият избор за специфични сгради, например големи сгради с редовни дейности на покрива. Освен това плоските покриви са по-леки и като цяло по-евтини за монтаж и поддръжка. Имайте предвид, че плоските покриви са доста различни от по-декоративните наклонени покриви на малки сгради и къщи.

Ако решите да използвате плосък покрив на сградата си или искате да замените стария покрив с плосък, можете да закупите всичко необходимо на уебсайта OLX на цена, на която не можете да устоите. И така, нека разгледаме най-често срещаните категории плоски покриви, които са на разположение, за да направите най-добрия избор, който е идеален за вас.

Най-често срещаните видове плосък покрив, които трябва да познавате

Макар че концепцията за плосък покрив е доста проста, има доста различни видове. Познаването на няколкото разлики между различните видове плоски покриви ще ви помогне да разберете по-добре кой да си вземете и как да го поддържате.

Плосък покрив с термопластична мембрана

Pinterest

На първо място в нашия списък е този преобладаващ тип плосък покрив – плоският покрив с термопластична мембрана. Плоският покрив с термопластична мембрана се отличава с това, че има еднослоен слой материал, закрепен към покрива с помощта на плочи и винтове. Обикновено плоският покрив с термопластична мембрана е сив или бял, но може да се предлага и в други цветове. Известно е също така, че има толерантност към високи температури и по-добра издръжливост. Двата най-разпространени типа плоски покриви с термопластична мембрана са термопластичен олефин (TPO) и поливинилхлорид (PVC).

Плосък покрив с каучукова мембрана

Pinterest

Друг плосък покрив с каучукова мембрана е еднослойна мембрана, изработена от каучук. Каучукът се закрепва с крепежни елементи или се залепва. Плоският покрив с каучукова мембрана или EPDM покритието често се счита за по-евтин вариант на покрив за монтаж и ремонт. Въпреки че е достъпен вариант, той е издръжлив, като издържа около 25 до 30 години. Плоският покрив с каучукова мембрана се предлага в бял или черен цвят. Така че, ако живеете в горещ климат, е препоръчително да изберете белите варианти, тъй като черният покривен материал може да абсорбира топлина, което ще увеличи за разходите ви за охлаждане.

Плосък покрив от модифициран битум

Pinterest

Битумният плосък покрив е друга популярна плоска покривна ламарина на асфалтова основа. Битумният плосък покривен лист прилича на BUR по външен вид и текстура. Този вариант на покривно покритие често се монтира в пет слоя, като се започва с изолацията. Следва модифицираният основен лист, следван от модифицираната битумна мембрана, лепилото и повърхностния покривен слой.

Монтажът на плоския битумен покрив обаче е трудоемък и дълъг процес. Той включва горещо кърпене, самозалепващ се материал или студено притискане към покрива. Едно от добрите неща е, че модифицираните битумни покриви могат да издържат до 20 години и са изключително лесни за ремонт.

Плосък покрив от пръскана полиуретанова пяна

Pinterest

Както подсказва името, плоският покрив с пръскане е вариант на покрив, при който основният слой от полиуретанова пяна с висока плътност се пръска директно отгоре с помощта на пръскачка или пръчка. За да монтирате този тип плосък покрив, първо трябва да нанесете слой водоустойчив еластомерен горен слой. Целият процес на монтаж е бърз и безпроблемен. И често има сиво или бяло покритие.

Въпреки това, плоският покрив с пръскане е доста скъп по основателна причина. Спрей покривът се приспособява към всяка форма на покрива и предлага водоустойчиво покритие, тъй като няма шевове. Ако е монтиран правилно, пръсканият покрив може да издържи до 40 години.

Метален плосък покрив

Pinterest

Друг популярен вариант за плоски покриви е този плосък метален покрив. Обикновено плоският метален покрив се изработва от алуминий, тъй като той е пластичен. Те обаче могат да се предлагат и от други видове материали като калай, цинк, мед или стомана. При монтажа на плосък метален покрив големите метални листове често се залепват към повърхността на покрива с помощта на винтове или други крепежни елементи. Металните покриви са идеални за сух и топъл климат и могат да издържат до 35 години. Въпреки че при плоския покрив няма много отводняване, можете да рискувате да имате проблеми с корозията.

Система за зелен плосък покрив

Pinterest

Ако търсите екологичен вариант, системата за зелен плосък покрив е предназначена за вас. Зелената покривна система е изработена от живи растения, което я прави уникална и естетически издържана с по-ниски сметки за енергия. Зелената покривна система също така помага за абсорбирането на замърсителите на въздуха. Първо, за да инсталирате зелена покривна система, се уверете, че имате наклон от поне 15 градуса. Освен това покривът трябва да има пластмасов или гумен основен материал, който да служи за изолация под вашия зелен покрив. След като покривът ви е солиден, за да побере живи растения, можете да започнете да засаждате растения, като използвате кашпи за засаждане директно върху покривния материал. Популярните растения, които можете да използвате за зелена покривна система, включват сукулентни треви и друга къса растителност.

Плосък бетонен покрив

Pinterest

Накрая имаме бетонен покрив, който се състои от няколко различни слоя. Първо, върху бетонната плоча се полага слой замазка, след което се поставя пароизолация. Следва слой изолация, покрит с полиетиленово фолио. След неговото полагане се полага покривен материал от самоуплътняващ се бетон. Бетонната покривна система е надежден вариант, известен с това, че издържа на най-суровите климатични условия и изисква сравнително лесна поддръжка. При идеални условия бетонните покриви могат да издържат до 50 години.

Заключение

Тези варианти на плоски покриви, които разгледахме в тази статия, не са единствените видове плоски покривни системи, които можете да изберете. Но те са най-разпространените, които можете да намерите, и са разпространени по основателни причини. Но независимо от вида на плоския покрив, който решите да използвате, от съществено значение е да го получите от надежден източник. За да сте на по-сигурна страна, трябва да се сдобиете с най-добрите материали за плоски покриви от уебсайта OLX. Сигурни сте, че ще получите качествени продукти на достъпни цени.