„Направи си сам“ къщичка за птици – как да я направим?

Къщичките за птици „направи си сам“ са чудесен начин на привлечете птици в градината и двора си. Но какво, ако нямате време или нужните умения, за да си направите такава? Ето как можете да си направите къщичка за птици в 10 прости стъпки.

1. Изберете правилния материал.

снимка: Pixabay

Най-добрият материал за къщичка за птици „направи си сам“ е дървото. Но можете да използвате и други материали като бамбук, рециклирана пластмаса или дори папие маше.

Избраният от вас материал трябва да е достатъчно здрав, за да издържи на метеорологичните условия и тежестта на птиците. Ако използвате рециклирани материали, уверете се, че те са чисти и без токсини. Освен това се уверете, че избраният от вас материал е безопасен за птиците.

2. Изберете правилния размер.

снимка: Pixabay

Правилният размер за къщичка за птици зависи от вида птици, които искате да привлечете. Например, малките птици като чинките се нуждаят от по-малка къщичка от по-големите птици като совите. Когато избирате размера, вземете предвид и входния отвор.

Дупката трябва да е достатъчно голяма, за да влезе птицата, но не толкова голяма, че да могат да влязат хищници. Също така е важно да се уверите, че къщичката за птици не е твърде малка или твърде голяма за птицата. Ако е твърде малка, птицата няма да може да се движи вътре, а ако е твърде голяма, птицата може да не е в състояние да поддържа къщата топла.

3. Изрежете частите.

снимка: Pixabay

След като сте избрали материала и правилния размер, е време да започнете да изрязвате частите на вашата къщичка за птици. Ще ви трябват четири стени, дъно и покрив. Парчетата трябва да бъдат изрязани в правилния размер и след това шлифовани, така че да няма остри ръбове.

Освен това стените трябва да са под наклон, за да може дъждовната вода да се оттича. Ако има пролуки в стените, покрийте ги с телена мрежа, за да бъдат птиците на сигурно. Птиците обичат да гнездят в кухините на дърветата, така че се опитайте да направите къщичката така, че да изглежда като кухина на дърво.

4. Пробийте отвори за вентилация.

снимка: Pixabay

Птиците се нуждаят от чист въздух, така че не забравяйте да пробиете дупки за вентилация отстрани на вашата къщичка за птици. Въздушният поток е важен за здравето на птицата и за поддържането на гнездото сухо. Дупките трябва да са достатъчно големи, за да може въздухът да преминава през тях, но достатъчно малки, така че хищниците да не могат да влязат. Птиците също могат да се заклещят във вентилационните отвори, така че не забравяйте да ги покриете с телена мрежа.

Добрата вентилация е особено важна през лятото, когато температурите могат да станат много високи. Имайте предвид, че къщичката за птици ще се нагрее много, ако е на слънце, така че не забравяйте да я поставите на сенчесто място.

5. Сглобете къщичката за птици.

снимка: lowes.com

Сега е време да започнете да сглобявате къщичката си за птици. Започнете с прикрепване на стените към дъното и след това сложете покрива. След като къщичката за птици е сглобена, можете да започнете да я боядисвате или да добавяте всякакви декорации.

Не забравяйте да използвате нетоксични бои и материали, които са безопасни за птиците. Въпреки че искате вашата къщичка за птици да изглежда добре, безопасността на птиците трябва да бъде вашият основен приоритет.

6. Боядисайте или украсете къщичката за птици.

снимка: inmyownstyle.com

Това е по избор, но малко цвят може да направи чудеса и да направи вашата къщичка по-привлекателна за птиците. Боядисването на къщичката за птици също ще ви помогне да я предпазите от метеорологичните условия.

Ако решите да боядисате къщичката за птици, използвайте нетоксична боя и избягвайте използването на ярки цветове, които биха могли да привлекат хищници. Можете също да украсите къщичката с безопасни за птиците материали като клонки, листа или плодове. Най-добре е да избягвате използването на лепило или други токсични материали.

7. Закачете къщичката си за птици.

снимка: Pixabay

Последната стъпка е да закачите къщичката си на място, където има вероятност птиците да я посетят. Дърво, ограда или тераса са добър избор. Закачането на къщичката за птици твърде високо или твърде ниско може да попречи на птиците да я използват, така че не забравяйте да я поставите на правилната височина.

Също така къщичката трябва да е обърната в правилната посока, така че входният отвор да не е на пряка слънчева светлина. Ако не сте сигурни къде да закачите къщичката, можете да поискате съвет от местен експерт по птици.

8. Насладете се на птиците!

След като вашата къщичка за птици влезе в употреба, можете да седнете и да се насладите на гледката на птиците, които идват на гости. Но не забравяйте да проверявате от време на време къщичката за птици, за да се уверите, че е в добро състояние.

Ако забележите някакви проблеми, не забравяйте да ги отстраните незабавно. С малко поддръжка, вашата къщичка ще бъде убежище за птиците с години!

9. Поддържайте своята къщичка за птици чиста.

С течение на времето вашата къщичка за птици ще се замърси от изпражненията на птиците, които я използват. За да я поддържате чиста и привлекателна, почиствайте я добре на всеки няколко месеца.

Ако не искате да правите това сами, можете да наемете професионален чистач на къщички за птици. Във всеки случай е важно да поддържате къщичката за птици чиста, за да могат птиците да се връщат в нея!

10. Уверете се, че сте поправили всякакви повреди.

Ако забележите някаква повреда във вашата къщичка за птици, не забравяйте да я поправите веднага. Това ще ви помогне да пазите птиците в безопасност и да гарантирате, че те могат да продължат да използват вашата къщичка в продължение на години.

Най-често всичко, от което се нуждаете, е отвертка и малко лепило за дърво. Но ако повредата е по-голяма, може да се наложи да смените някои от частите.

С тези прости съвети можете лесно да направите къщичка, която ще осигури безопасен и удобен дом за птиците. Само не забравяйте да използвате нетоксични материали, да поддържате къщичката за птици чиста и да поправяте всяка повреда веднага щом я забележите. С малко грижа вашата къщичка за птици ще бъде убежище за птиците за много години!

Как да привлечете птици във вашата къщичка за птици „направи си сам“?

снимка: iStock

Ако искате да привлечете няколко пернати приятели в задния си двор, къщичка за птици „направи си сам“ е чудесен начин да го направите. Но как да се уверите, че птиците наистина я използват? Ето няколко съвета:

1. Местоположение. Поставете къщичката си за птици на място, на което няма опасност от хищници и наблизо има много храна и вода. Подходящо място за закачане на вашата къщичка е клон на дърво или стълб, на около 1,5 – 1,8 метра от земята.  

2. Направете я удобна. Птиците обичат малки, уютни пространства, в които да гнездят, така че се уверете, че отворът на вашата къщичка за птици е с правилния размер за вида птици, които се опитвате да привлечете. Дупката трябва да е с диаметър около 5 – 8 см.

3. Поддържайте я чиста. Птиците си падат по чистите къщички, така че не забравяйте да почиствате редовно старите гнезда и замърсявания.

4. Добавете малко творчески усет. Птиците също харесват къщички, които са украсени с цветна боя или други декорации. Така че се забавлявайте и бъдете креативни!

Следвайки тези съвети, със сигурност ще привлечете няколко пернати приятели в задния си двор за нула време.

Заключение

Ако търсите забавен проект за уикенда, помислете за направата на своя собствена къщичка за птици. Тя се прави лесно и може да бъде чудесен начин да си поемете глътка чист въздух, докато се наслаждавате на природата.

Освен това има много онлайн уроци, които могат да ви помогнат и да ви покажат процеса стъпка по стъпка. Независимо дали искате да направите къщичка с традиционен дизайн или искате да сте креативни и да направите нещо по-уникално, построяването на къщичка за птици е забавен и възнаграждаващ проект, който може да донесе часове удоволствие (и надяваме се, някои нови пернати приятели) в задния ви двор.

Правили ли сте някога къщичка за птици? Какво беше вашето преживяване? Споделете ни в коментарите!