Направи си сам: 6 практични идеи за навес за дърва

Всичко, което правите в живота си, независимо дали е добро или лошо, изисква планиране и решителност. Същото важи и за проектирането на дървени бараки. Можете да започнете да планирате още преди зимата, като си набавите дърва, докато са сухи. Набавянето на дърва обаче е само първата част от подготовката. От съществено значение е също така да разполагате с място за съхранение, като например навес за дърва за огрев, където можете да съхранявате дървата си сухи и да ги подготвяте за употреба.

Мокрите дърва за огрев на практика не могат да се изгарят и е разумно да се научите как да създадете удобно сухо място за съхранение на дървата за огрев. Това не само ще позволи на дървата да горят по-добре, но и дворът ви ще изглежда много по-хубаво. В тази статия обаче ще обсъдим 10 дизайна на навеси за дърва, които можете да си направите сами. Продължете да четете, за да научите повече.

Изграждане на навес до съществуваща постройка

Това е един от най-лесните за построяване дървени сараи. Както подсказва името, навесът за дърва е навес, който се опира на някаква конструкция. Ако разполагате с конструкция, например гараж или ограда, можете да използвате задната стена, за да построите навес за дърва. Въздушният поток е от жизненоважно значение за отлежаването на дървесината, така че е препоръчително навесът да се построи в непосредствена близост до съществуващата конструкция. Не забравяйте да добавите покрив, който да предпазва от дъжд, роса и сняг.

Изграждане на навес за дърва от палети

Източник: Pixabay

Дървата от палети са универсални строителни материали, които могат да се използват за изграждане на най-диви конструкции. Те са издръжливи и се предлагат в сравнително стандартни размери, което улеснява работата с тях. Не се изненадвайте, че те могат да се използват и при изграждането на навес за дърва.

С тези рециклирани палети можете да построите навес за дърва. Завийте ги заедно, за да оформите три стени, разположени странично около пода от палети, и използвайте четвъртия палет за покрив. Можете да използвате палетите във вида, в който са, или да ги нарежете на желаните размери.

Обмисляне на проекти за дървени навеси с А-образна рамка

Източник: Pixabay

Конструкциите с А-образна рамка се използват в планинските къщи, защото са отлични за преодоляване на атмосферните условия. Наклонените страни не позволяват на снега и дъжда да се натрупват върху покрива. Можете да се вдъхновите от това и да повторите този дизайн с вашия дървен навес. А-образните конструкции на навеса за дърва бързо изхвърлят дъжда и снега, като гарантират, че дървата за огрев ще останат сухи независимо от сезона.

Едно от предимствата на А-рамковите конструкции е, че те се изграждат сравнително лесно. Материалите, от които се нуждаете за изграждането, са основа от палети, няколко 2 по 4 , и покрив.

Изграждане на навес за дърва в стила на плевнята

Дървените бараки в стил „полюсен хамбар“ са икономичен и ефективен дизайн на дървена барака, който трябва да обмислите за пестене на дървесина. Те се възползват от въздушния поток за сушене и подправяне на дървата за огрев. Изработени са от отворени стени с подпорни стълбове, които са на разстояние приблизително 8 фута един от друг. Стълбовете осигуряват опора на покрива, като оставят вътрешността на плевнята отворена за дърва за огрев.

Използване на стар навес

Източник: Pixabay

Ако в имота ви има стар навес, събарянето му, за да се освободи място за ново решение за съхранение на дърва за огрев, не е умен ход. Вместо това променете предназначението на старата конструкция и й вдъхнете нов живот, като я използвате като навес за дърва за огрев.

Трябва само да премахнете едната страна на навеса, за да осигурите въздушен поток. Извършете всички необходими ремонти и нанесете свеж слой боя върху конструкцията. Дървената барака ще изглежда така, сякаш така е била построена.

 Опростете дизайна

Фактът, че използвате една и съща конструкция за съхранение и подправка на дърва за огрев, не означава, че трябва да харчите прекалено много за нея. Някои прости проекти на навеси за дърва не изискват голямо натоварване и все още служат на предназначението си.

Ако имате надвес или издигната палуба, можете да използвате пространството под нея като навес за дърва. Сложете палети на земята или поставете няколко дъски върху бетонни блокове и наблюдавайте как пространството се превръща в дърводелска работилница. Не е необходимо да се престаравате, защото искате да си направите навес за дърва.

Евтини алтернативи за изграждане на навес за дърва за огрев

Ако не вярвате в идеята за „направи си сам“ дърводелска работилница или нямате време да инвестирате в нея, а искате да спестите дърва. По-долу са изброени алтернативите за дървена барака, които можете да проучите.

Пластмасови щайги или контейнери

За съхранение на дърва за огрев могат да се използват и щайги и сандъци, например тези, които се намират в местните магазини или се използват от куриерските фирми. Ако подредите и застопорите щайгите една върху друга с помощта на ципове, ще се получи нещо като система от кубове и рафтове. Много хора предпочитат да съхраняват дървата си по този начин, тъй като подреждането на щайгите дава многобройни квадрати, които улесняват съхраняването на дървата и поддържането на тяхната организация.

Големи барабани

Варелите за вода и големите бъчви, които могат да поберат поне 50 галона, също могат да се използват като дървена барака, особено тези, които са с капаци, които могат да се затварят. Те са много ефикасни за запазване на дървата сухи.

Освен това те са лесни за поддръжка и могат лесно да се преместват, дори когато са пълни с дърва.

Заключение

Можете да подправяте дървесината навсякъде, стига да има достатъчна защита на въздушния поток от сняг и дъжд. Изборът на най-добрия план за навес за дърва за огрев, който можете да построите, е полезен и забавен, особено ако сте любител на проектите „Направи си сам“. Въпреки това, с креативните идеи за навес за дърва, изтъкнати в тази статия, ще можете да измислите най-добрия дизайн, който отговаря на стила и вкуса на вашия дом. Намерете нужните материали от сайта OLX като последвате линка по долу:

https://www.olx.bg/d/dom-i-gradina/domashen-maystor/stroitelni-materiali/