НЕВЕРОЯТНАТА БОТАНИЧЕСКА ГРАДИНА В БУКУРЕЩ, РУМЪНИЯ

От основаването си през 1860 г. ботаническата градина с вековна история постепенно си спечелва добра репутация. Въпреки че е била бомбардирана по време на Втората световна война, в момента градината с площ 17,5 хектара разполага с над 10 000 растителни сорта, включително декоративни, редки видове, средиземноморски цветя, италианска флора, рози, ириси и лечебни растения. В отделна част от оранжериите се съхраняват растения от цял свят в климатично контролирани условия. Градината привлича голямо научно внимание в допълнение към туризма. Свързана е с университета и разполага със забележителен музей в стил румънски Бранковенец. Има и ботаническа библиотека с над 9000 заглавия.

История на Ботаническата градина в Букурещ

Източник: Visit Bucharest Today

Ботаническата градина на Букурещ вече обхваща 18,2 хектара. Тя се намира на десния бряг на река Дамбовица, в западната част на града. Ботаническата градина „Д. Брандза“, която е разположена на ниска надморска височина, представя топографските характеристики на равнинния район.

Историята на Букурещката ботаническа градина обаче започва през 1884 г., когато професор доктор Димитрие Брандза получава земя и необходимите средства за устройството на ботаническата градина по силата на указ №. 659 от 28 февруари. Така започва изграждането и запълването на първите оранжерии, базирани на оранжериите на Ботаническата градина в Лиеж, както и изграждането на Ботаническия институт, който функционира до 4 април 1944 г. Биологията на растенията, хербариумът и Ботаническият музей са три направления. По същото време започват и първите засаждания на дървета.

Обърнете внимание на Старата оранжерия по време на обиколката си из Ботаническата градина. Между 1889 и 1891 г. тя е построена под ръководството на белгийския архитект Луи Фукс. Старата оранжерия, сякаш изоставена от всички, продължава да завладява чрез вратите си, малките прозорчета и начина, по който слънчевите лъчи галят предната ѝ част.

От 1954 г. насам Букурещката ботаническа градина претърпява значителни трансформации. Под ръководството на Букурещкия университет се изгражда комплекс от производствени оранжерии, предназначени за осигуряване на растителен материал за външните сектори, построява се новият Ботанически институт (1960 г.), в който понастоящем функционират ботаническите дисциплини, микробиологията и генетиката, както и Общият хербарий (секция за висши растения), построява се изложбеният оранжериен комплекс (1973-1976 г.) с площ над 2500 кв. м. и построяването на новия Ботанически институт (1960 г.), в който понастоящем функционира

Популярни части на Ботаническата градина

Декоративен сектор

Източник: Visitbucharest.today

Можете да минете през Декоративния сектор от дясната страна, веднага след като влезете в Ботаническата градина на Букурещ. Той подчертава естетическото значение на градината. Тук се отглеждат около 500 различни едногодишни и многогодишни растения, дървета и храсти, красиви лиани чрез листа, цветове и плодове. Всичко това осигурява уникален вид през цялата година.

Сектор „Градината на баба

Източник: Expedia.com

Зад старата оранжерия се намира сектор „Градината на баба“. Това е символично представяне на традиционните румънски градини, в които има зеленчуци, цветя, лечебни и ароматни растения, храсти и плодни дървета. 

Ботаническата градина в Букурещ е място, където всеки любител на природата ще намери своето място, независимо дали се разхожда из 11-те специално организирани сектора, посещава Ботаническия музей или изложбените оранжерии, или просто си почива на брега на езерото.

Посещение на красивата Ботаническа градина, Букурещ

Източник: Visitbucharest.today

Избягайте от тълпата и посетете красива градина с ярки цветни изложби, алеи с дървета и ботанически музей.

Букурещката ботаническа градина (Grădina Botanică) е чудесно място, където да се отпуснете сред природата. Тук могат да се видят хиляди местни и екзотични растения, както и разнообразна фауна. Насладете се на пикник и спорт на обширните тревни площи или посетете музея на градината, за да наблюдавате експонати от ботанически артефакти. 

Туристически атракции:

  1. Открийте уникални изложби на растения от Румъния и целия свят във величествените оранжерии от 19-и век на градината. Те са организирани по географски региони и включват информационни табели на английски език. Сред многобройните различни видове кактуси и месоядни растения като Венерината мухоловка например.
  2. Покрай пътеките в градината има обширни цветни градини, микролесове и гори. Тук могат да бъдат открити растения от Средиземноморието до Карпатите в Централна и Източна Европа. Оглеждайте се за катерици, патици и костенурки, които плуват около огромно езеро.
Източник: Expedia.com
  • Направете си пикник, на който да се насладите на откритите тревни площи на градината, както правят местните жители. Дори и в натоварени дни ще има достатъчно място, за да си намерите спокойно местенце. Посетете градината по време на културни събития. ShortsUp е лятна поредица от прожекции на късометражни филми на открито.

4.Задължително трябва да посетите Ботаническия музей (Muzeum Botanice), който се намира в зашеметяваща сграда в стил Бранковенш. Научете повече за растенията, които са важни за икономически, промишлени и фармакологични цели. Разгледайте образци на ботаническо изследователско оборудване, както и естетически произведения, създадени от природни ресурси.

Градината се намира на 15 минути от центъра на Букурещ и е разположена в района на Котрочени. За да стигнете до градината, използвайте автобус или метро. Политехника е най-близката метростанция, която се намира на 10 минути пеша.

Часове за посещения:

Входът в Букурещката ботаническа градина е безплатен и работи всеки ден. За оранжериите и музея се заплаща такса. Вторник, четвъртък, събота и неделя са дните, в които оранжериите са отворени. От събота до четвъртък е отворен и музеят. На входа може да се закупи карта на градината срещу скромна сума.

Заключение

Романтиката в тази красива градина е във въздуха, а един от най-забележимите аспекти е близостта ѝ до промишлен комплекс с охладителни кули, комини, които изхвърлят всичко, което изглежда неприятно, и има неприятни миризми. Освен този дребен проблем, градината е добре поддържана и особено красива през пролетта. Докато се разхождате, ще се натъкнете на зашеметяващи борови дървета, езерце с лилии и водопад, както и на билкова градина. В хубави вечери може да наблюдавате повече млади влюбени, отколкото растения, тъй като букурещчани използват градината като парк. 

Основните цели на ботаническата градина включват събирането и опазването на местни и екзотични растения, както и защитата на застрашени видове. Други цели са опазването на биоразнообразието и предаването на природното наследство. Освен това тя подпомага изследванията на растенията. Тя оказва значително въздействие и върху образованието и туризма, тъй като подобни градини привличат голям брой туристи и любители на природата всяка година.

Източник: Wikipedia

Освен с прекрасната ботаническа градина, столицата на Румъния Букурещ е богата на легендарна история, която се съчетава с днешния ѝ характер. В миналото градът е бил известен като „Малкия Париж“ заради великолепната си архитектура. Архитектурният сблъсък е едновременно объркващ и интересен. Нейните византийски постройки, църкви от XVI, XVII и XVIII век, дворци в стил ар нуво и зашеметяващи неокласически фасади са преживели земетресения, войни и комунизъм. Мрачните блокови панелни зидарии, както и любимото творение на тирана Николае Чаушеску – Дворецът на парламента, са оставили своя отпечатък през тази ужасна политическа епоха.

Разгледайте огромните градски паркове на Букурещ, възхищавайте се на произведенията на изкуството и изложбите в известните музеи и се изгубете в китните, но привлекателни улици, които се вият из Стария град, за да откриете очарованието на града. Пътуването по Calea Victoriei, може би една от най-красивите улици в града, е среща с някои от най-важните постройки и паметници в страната, всички свидетелстващи за отминали епохи. Човек ще пожелае да се премести и да живее в тази красива страна.