Ниска цена, добра стойност – Каква е ползата от купуването на стоки втора употреба?

Може би сте чували за термина „thrifting“ или „минимализъм“. Предвид факта, че консуматорството се насърчава от повечето известни марки, хората се изкушават да купуват повече продукти, отколкото им трябват. Мнозина обаче са наясно с тяхното въздействие върху околната среда и осъзнават дългосрочните ефекти от безсмисленото консуматорство. Ето защо много хора се стремят да създадат устойчив начин на живот за себе си, при който могат да намалят въглеродния си отпечатък. В резултат на това хората са склонни да купуват стоки втора употреба благодарение на съзнателните решения, взети от мнозина. Тези продукти не само са с добро качество, но и са много по-евтини от чисто новите продукти. Тази статия ще разгледа защо трябва да обмислите закупуването на стоки втора употреба и от какви продукти можете да спестите пари.

Причини, поради които трябва да обмислите закупуването на стоки втора употреба

Намаляване на въздействието върху околната среда

Бързото консуматорство има някои необратими въздействия върху околната среда. 2022 г. е и ефектите от изменението на климата се усещат по целия свят. От покачването на морското равнище и нарастващото замърсяване на въздуха става очевидно, че изменението на климата е реално. И ако изберем да не правим нищо по въпроса, състоянието само ще се влоши. Когато става въпрос за закупуване на нови продукти, безразборното пазаруване оказва отрицателно въздействие върху околната среда. Ето защо купуването на продукти втора употреба може да бъде ужасно полезно за нас и околната среда. Стоките втора употреба могат значително да намалят въздействието върху околната среда, тъй като това е отличен начин за повторна употреба на продуктите. Освен това използването на по-малко нови артикули също може да намали количеството отделени парникови газове. Това в крайна сметка забавя глобалното затопляне.

Предотвратяване на отпадъците

Знаете ли къде отиват отпадъците, които генерираме? В депата, където остава с десетилетия. Повечето от боклука, който хората генерират, не е органичен. Ето защо не може лесно да се разложи. Този цикъл на генериране на отпадъци, които в крайна сметка запълват депата, никога не свършва. И създава повече отломки, които не могат да бъдат изхвърлени правилно. Нещото, което прибавя към проблема с увеличаването на отпадъците, е консуматорството. Като непрекъснато купуваме нови продукти и изхвърляме това, което вече имаме, ние само увеличаваме проблема с генерирането на отпадъци. Избирайки да купуваме стоки втора употреба, можем да помогнем за намаляване на отпадъците и да сме по-съзнателни за това как харчим парите си.

Сдобиване с уникални продукти

Ако обичате да имате уникални и единствени по рода си неща, тогава трифтингът е нещо, което трябва да обмислите. Ако отидете на гаражни разпродажби, дворни разпродажби или магазини за стоки втора ръка, ще попаднете на някои зашеметяващи артикули, които може да не намерите в магазините за нови стоки. Всичко, което трябва да направите, е да разгледате много внимателно. Можете също така да откриете някои маркови или луксозни артикули на много разумна цена. Когато става въпрос за стоки втора употреба, ако търсите на правилните места, можете да се натъкнете на висококачествени и уникални продукти само на половин цена. Освен това, винаги можете да проявите творчество и да създадете нещо страхотно от любимите си находки.

Рентабилност

В настоящата икономическа обстановка може да е трудно да се издържате, ако нямате постоянен източник на доходи. Един от начините за намаляване на разходите и водене на устойчив начин на живот е чрез пазаруване на продукти втора употреба. В много случаи закупуването на употребявани артикули може да ви спести до 50% в сравнение със закупуването на чисто нови артикули. И това се отнася дори за намирането на дизайнерски стоки само на нищожна част от реалната им цена. Така че защо да не обмислите закупуването на стоки втора употреба?

По-добро използване на ресурсите

Производството на всеки продукт изисква използването на капитал и ресурси. С нарастващото консуматорство тези ресурси се изразходват с по-бързи темпове. Когато купувате чисто нови продукти, вие купувате и ресурсите, използвани за направата на продукта. И ако този цикъл продължи, с течение на времето ресурсите ще се изчерпят. Тези ресурси могат да бъдат под формата на памук, изкопаеми горива и дори вода. Бързото им изразходване може да доведе до екологични проблеми в дългосрочен план.

Неща, които трябва да вземете втора ръка

Има толкова много неща, които можете да купите втора употреба. Ще намерите висококачествени продукти на страхотни цени. Ето само няколко от тези продукти.

Кафе машина

Ако сте любител на кафето, добрата кафе машина вероятно ще бъде на първо място в списъка ви за пазаруване. Въпреки това, ако закупите чисто ново оборудване за приготвяне на кафе, това може да ви струва стотици лева. Разбира се, това е при условие, че търсите продукт с добро качество. Но закупуването на кафе машина втора употреба може да ви помогне да спестите пари. Така че сега можете да се насладите както на кафето си, така и на спестяванията си!

Мебели

Да приемем, че току-що сте купили първия си апартамент и искате да го декорирате. Но разходите за закупуване на мебели с първокласно качество в тази икономическа обстановка могат да ви накарат да се замислите. Така че защо да не вземете същото, но на половин цена? Купуването на мебели втора употреба може да ви спести много пари. Не само това, но и винаги можете да обновите мебелта или да проявите творчество с нея, за да я накарате да отговори на вашите нужди. Освен това можете да попаднете на някои отлични продукти на дворна разпродажба или дори в някои магазини за мебели втора ръка.

Дрехи

Трифтингът за дрехи е фантастично решение в света на бързата мода, в който облеклото остарява веднага щом на пазара се появи нова тенденция. По този начин не само ще имате достъп до огромен избор от отличителни артикули от многобройни марки дрехи, но можете също да ги закупите на разумна цена. Освен това, ако сте достатъчно креативни, винаги можете да добавите своя привкус към облеклото и да създадете свое модно изявление.

Книги

Ако обичате да четете, сигурно сте добавили много книги към списъка си с желания. Може би единствената причина, поради която все още не сте ги закупили, е, че нямате достатъчно средства за това. Познайте какво? Не е нужно да чакате повече. Можете да намерите книгите, които търсите, на страхотни цени в много магазини за книги втора употреба. Купуването на книги втора употреба няма да промени изживяването ви при четене, но ще ви спести малко пари. Да не говорим, че правите нещо добро и за околната среда.

Играчки

Играчките обикновено имат кратък срок на годност. След като децата пораснат, те развиват различни интереси и играта с играчки става излишна. Ето защо е чудесна идея да купувате играчки втора употреба, тъй като това е начин да не харчите много пари. Някои деца са склонни да играят грубо с играчките си. Така че, дори и да повредят употребяваните стоки, това няма да е проблем. Уверете се, че сте дезинфекцирали играчката втора ръка преди употреба.

Бижута

Точно като бързата мода, някои бижута са евтино направени и се изхвърлят. Това добавя към проблема с отпадъците. Но можете да откриете някои фантастични оферти за уникални бижута на гаражни или дворни разпродажби. Най-хубавото е, че можете както да се сдобиете с висококачествени артикули, така и да намерите някои винтидж артикули, които трудно се намират в обикновените магазини. Ако купувате бижута втора употреба със скъпи скъпоценни камъни, уверете се, че ще получите всички официални документи, свързани с тях, от мястото на покупката.

Велосипеди

Велосипедите, независимо такива за деца или възрастни, могат да бъдат закупени втора ръка. Те не само са по-евтини от чисто новите, но и много от повредите им могат да бъдат ремонтирани. Дори ако намерите дефектен или леко повреден велосипед, винаги можете да смените веригата му или да му сложите по-хубави гуми. Цената за ремонта ще бъде по-малка от закупуването на чисто нов велосипед.

Подръчни инструменти

Подръчните инструменти са от ежедневна необходимост. Вместо да извикате някого да поправи проблемите в дома ви, можете да ги поправите сами. Но не е нужно да харчите хиляди левове за качествени инструменти. Вместо това можете бързо да се снабдите със същите инструменти на по-ниска цена от местния магазин за втора употреба, заложна къща или разпродажба. Като собственик на жилище за първи път закупуването на инструменти втора употреба може да бъде отлична инвестиция.

Часовници

Един от аксесоарите, за който хората са готови да похарчат хиляди левове, е часовникът. Хубавият и скъп часовник може да изглежда шик, но не винаги е необходимо да е скъп. Можете бързо да се сдобиете с маркови часовници, които са в добро състояние, на половин цена. Така че вместо да харчите пари за нови часовници, купете такива, които са втора употреба.

Музикални инструменти

Ако сте запален по музиката, може би знаете колко скъпи могат да бъдат музикалните инструменти. Така че защо да не ги купите втора употреба? Те ще работят по същия начин, но ще бъдат много по-достъпни.

Заключение

Купуването на стоки втора употреба има няколко предимства. По-устойчиво е да закупите продукт, който ще издържи дълго време, отколкото такъв, който ще се наложи да замените след известно време. Висококачествените материали често се използват в производството на предмети, които са достатъчно издръжливи, за да могат собствениците да ги препродават.

В допълнение към качеството и дълголетието, закупуването на използвани артикули помага на околната среда като намалява отпадъците. Когато купувате използвани продукти, вие намалявате количеството ресурси, взети от планетата, и се отклонявате от културата на изхвърляне на стари вещи. За тази цел може да посетите сайта на OLX, където ще намерите хиляди оферти за продукти втора употреба на най-добрите цени.