Някои идеи за фурна за хляб и градинска скара, на които не можете да устоите

Струва ли ви се, че градината ви е скучна и безжизнена? Искате ли да я облагородите за лятото, за да можете да поканите приятелите и семейството си? 

Какъв по-добър начин от това да добавите пещ за хляб и скара в градината си?

Пещите за хляб и барбекютата са чудесни за раздвижване на партито. Те не само приготвят фантастично ястие, но и се превръщат в център на вниманието. По този начин градината ви придобива цялостен блясък.

Можете да закупите фурни за хляб и градински скари от някои от най-добрите и висококачествени марки. Те обаче могат да бъдат скъпи и вероятно няма да са най-добрите в дългосрочен план. 

Ето защо е препоръчително сами да си построите фурна за хляб и скара. Ще се забавлявате много при направата им. 

Освен това фурната и скарата ще бъдат на достъпна цена, тъй като няма да ви струва много, за да ви ги доставят. Освен това можете да ги построите с устойчиви материали, така че освен рентабилни, те ще бъдат и екологични.

Ето няколко фантастични начина да си направите сами фурна за хляб и градински грил

Фурна за хляб в задния двор – рентабилна

Източник: Grit.com

Това е евтина пещ за хляб, която можете да построите в задния си двор. Тя е изработена от тухли, поради което е екологично чиста. Дори не ви е необходим извънреден труд, за да построите тази фурна, тъй като тя е проста и лесна за изграждане. Тя включва няколко стъпки, които не са толкова трудни за изпълнение. 

Стъпките включват;

1. Изграждане на основа

Основата е изградена от бетонни тухли, подредени на височина три блока. Не бива да надхвърляте тази височина, тъй като може да не е достатъчно стабилна. След това запълнете блоковете с трошен камък и ги покрийте с чакъл и пясък..

2. Подготвяне на мястото за огъня

Добавете слой огнеупорни тухли отгоре. Този слой ще ви позволи да зададете  огън на фурната си.

3. Купол от пясък

Направете два кръга върху основата, единият с диаметър 71 см, а другият с диаметър 106  см. Оформете гладък купол с мокър пясък и се уверете, че куполът отговаря на по-малкия кръг. Това ще направи вътрешността на фурната ви.

4. Направете смес от глина и пясък

Смесете глина и пясък в подходящи пропорции. Това е пластът, който ще нанесете върху купола си.

5. Полагане на купола

Сместа, която направихте в предишната стъпка, ще се нанесе около купола. Направете го, докато покриете напълно купола с дебелина от 3 см..

6. Добавете втория слой

Добавете още един пласт от сместа, но този път смесете слама с нея. Това ще задържи глината заедно и ще предотврати напукването ѝ..

7. Изрежете врата

Издълбайте вход във фурната с помощта на голям кухненски нож. За да направите вратата, можете да очертаете контура на отвора върху парче дърво и да го изрежете.

8. Оставете го да изсъхне  

Оставете глината да изсъхне, което вероятно ще отнеме няколко седмици.

След като фурната изсъхне, тя е подходяща за употреба. Запалете голям огън във фурната, като използвате слама и дърва, и изпечете вкусен хляб.

Недостатъкът на направата на фурна за хляб от типа „направи си сам“ е, че тя може да не е толкова изискана, колкото тази, построена от професионалист. Това може да доведе и до неравномерно изпичане на хляба. Освен това опасността от пожар ще бъде сериозен проблем, който ще застраши сигурността на вас и вашето семейство.

Изграждане на тухлена скара за барбекю – идеална за големи събирания

Източник: diyncrafts.com

По същия начин можете да се сдобиете и с градинска скара. Тя е лесна за изграждане и ще ви спести много пари. Скарата може да се превърне във фокусна точка в градината ви, затова трябва да помислите дали да си направите такава. 

Стъпките за изработване на тази тухлена скара включват:

1. Полагане на основите

Събирайте и полагайте тухли. Можете да си набавите тухли от задния двор. Дори и да ги купите, те няма да са толкова скъпи. Подредете ги една върху друга в квадратна форма. Дръжте я отворена от едната страна.

2. Добавете металната тава

Поставете металната тава под тухлените блокове. Тя ще се използва за съхранение на въглищата.

3. Добавете дървените въглища

Добавете въглища в металната тава. Можете дори да замените въглищата с дърва и слама, ако искате да избегнете изпаренията от дървените въглища..

4. Добавете мрежестата тава

Върху въглищата трябва да се постави мрежеста тава. В тази тава ще се съхранява месото. Въглищата отдолу ще бъдат запалени, което ще осигури топлина за месото..

5. Запалете въглищата

Вашето барбекю е готово, така че сега запалете въглищата и пригответе перфектния празник..

Това барбекю е идеално за големи събирания и се поставя много лесно. Можете да го настроите за по-малко от час. 

Освен това можете да регулирате размера на грила в зависимост от нуждите си. Така че има много предимства и няма да съжалявате, че сте изградили тази тухлена скара.

От друга страна, трябва да вземете предвид няколко недостатъка, които идват с такава скара. 

От една страна, тя може да не е толкова безопасна, колкото тази, построена от професионалист. Второ, скарата може да не е толкова стабилна, колкото бихте искали. Така че трябва да бъдете много внимателни, докато я използвате.

Заключение

Фурните за хляб и градинските скари са някои от фантастичните начини да вдъхнете живот на иначе мъртвата си градина. Те са чудесни за посрещане на приятелите и семейството ви и за създаване на настроение за партито. Всички разговори започват от добрата храна.

Така че фурните за хляб и градинските скари са идеални за това.

Можете да си купите фурна или скара, но още по-добре е да си ги направите сами. Това ще бъде като приключение, в което можете да включите семейството и приятелите си.

Така че не отлагайте и изградете впечатляваща фурна за хляб и скара, преди лятото да е свършило!