featured image OLX

Облечени в зелено

5 лесни промени в гардероба ти, с които можеш да намалиш вредното въздействие върху околната среда

Знаеш ли, че отпечатъкът, който модната индустрия оставя върху околната среда е на второ място след петролната и газова индустрия? Годишно текстилното производство е отговорно за 1,2 милиарда тона въглероден диоксид. Така с всяка нова тениска или дънки ние влияем негативно на Земята. И тъй като вярваме, че ти също като нас би искал да бъдеш част от положителната промяна сме ти подготвили няколко съвета как да създадеш гардероб, поддържащ устойчив начин на живот. Започни с отваряне на вратата… Да, сигурни сме, че вътре имаш куп дрехи, на които всеки път си казваш „Ще те облека следващият път“ и никога не го правиш. Затова извади всичко и раздели нещата, които притежаваш на купчини.

Организирането и подреждането на гардероба ще ти бъде полезно, за да видиш какво всъщност имаш, а след това да отделиш онова, което може би ще направи някой друг щастлив. Следвай максимата „С по-малко, умът ни е по-спокоен“. Ако все пак не си сигурен какво да отделиш и премахнеш, направи следния тест: задай си въпроса „Ще го нося ли минимум 30 пъти?“ Ако отговорът е „да“, то тогава го запази. Ще се изненадаш за колко от нещата ти отговорът ще бъде „не“. Опитай този подход и докато пазаруваш.

След като прилежно сгънеш и подредиш дрехите, които смяташ да запазиш, разгледай купчината с ненужните такива. Помни: никога не изхвърляй дрехи. Научи се да поправяш своите… като малките и дребни накъсвания по дънките, например. Те могат да се превърнат в нов модел или в страхотни къси панталони. Помогни на любимата си стара тениска да се прероди като използваш парчета от нея за свой дизайн. Може би звучи очевидно, но за да бъдеш наистина устойчив трябва да бъдеш внимателен и грижлив към своите дрехи. Удължаването на живота на всичко, което виси в гардероба ти зависи от твоите навици. Минимизирай честото изпиране на дрехите и избери програма – 30 градуса. Изсушаването остави на слънчевата светлина. Това ще спести потребление на енергия, което ще намали изгарянето на нефт и газ.

Предполагаме, че личните ти вещи вече са придобили съвсем различен вид. Но какво ще правиш с всичко онова, което остана? Не забравяй, че „Боклукът за един е съкровище за друг“. Подари част от дрехите си на своите приятели, а в замяна им предложи те да ти дарят техни. Частта, която остане препродай, дари или рециклирай. Обещаваме ти, че удължаването на живота на собствените ти скъпоценности ще те направи много по-щастлив.