Основи на Рамкирането на Къщa

С развитието на човечеството продължава да се развива и начинът, по който строим домовете си. Притежаването на дом е на първо място в йерархията на човешките потребности. За мнозина тя е символ на постижение. Ето защо в изграждането на къщата се влагат много усилия и мисли.

Съществуват няколко начина за притежаване на къща. Най-разпространеният обаче е или да се купи, или да се построи. Ако сте от хората, които предпочитат да строят от нулата, има професионални строители, които можете да наемете, за да построят къщата ви отдолу нагоре. Преди обаче да се впуснете в такъв капиталоемък проект, ще е хубаво, ако знаете и някои основни неща за строителството на къщи. Наличието на някои елементарни познания ще ви помогне да знаете правилните въпроси, които да зададете, и ще ви помогне да вземете информирани решения в дългосрочен план.

В тази статия ще разгледаме процеса на изработване на рамката на къщата, която е основната стъпка в изграждането на един дом. Преди да пристъпите към проекта, посетете уебсайта OLX за цялото качествено оборудване, необходимо при изграждането на къщи.

Познаване на рамкирането на къщата

Рамката е конструкцията на вътрешната носеща система на къщата. Това е скелетът, на който къщата разчита, за да може да издържи и да устои на всички елементи. Рамката е ендоскелетът на къщата, който накрая ще бъде покрит със стени и измазан, преди да се включат други компоненти за създаване на завършена структура. Силната рамка неизменно ще създаде здрава конструкция, докато лошата рамка ще доведе до слаба конструкция.

Дървото е най-разпространеният строителен материал, тъй като е по-евтино от стоманата и бетона, а и се намира по-лесно. Съществуват различни методи за изграждане на рамки на къщи, като всички те зависят от избора ви на конструкция. По-долу са представени някои от най-популярните методи:

Рамкиране тип балон

Източник: Pinterest

Рамките балон вече не са толкова популярни, колкото са били през XIX в. и в средата на XX в. Строителите я използват за изграждане на двуетажни сгради главно защото е евтина и ефективна. Освен това тя предлага ефективен от гледна точка на времето начин за изграждане на къща.

Балонното рамкиране включва използването на дълги парчета дърво, които се заковават към основите и продължават до втория етаж на къщата. Основен недостатък на балонното рамкиране е рискът от пожар, който бързо да обхване всяка част на къщата понеже е изградена от дърво отдолу догоре.

Рамкиране тип платформа

Източник: Pinterest

Поради риска, свързан с балонните рамки, строителите измислят платформени рамки като алтернативен стил. Платформеното рамкиране е една от най-разпространените техники за рамкиране, прилагани днес.

Подобно на балонното рамкиране, при платформеното рамкиране също се използва дърво. Дървата обаче са по-къси и всеки етаж на къщата се изгражда по различен начин. По-късата дървесина, използвана при платформеното рамкиране, намалява риска от бързо разпространение на пожара.

Дървено рамкиране

Източник: Pinterest

При този метод за рамкиране на къщи се използва специален вид дървесина, за която не са необходими пирони и винтове. Методите за дървена рамка са много скъпи и не са толкова популярни, колкото другите методи за рамкиране.

Дървеното рамкиране изисква услугите на професионалисти, които са квалифицирани в изграждането на такива рамки. Резултатът винаги е на най-високо ниво и затова цената си заслужава.

Съвети за рамкиране на къщи

Ако сериозно желаете да построите здрава къща, трябва да се погрижите за всеки аспект от рамкирането на къщата. Ето няколко съвета за това как да постигнете най-добър резултат.

Пирони

  • Уверете се, че използвате пирони са с подходящи размери за използваната дървесина. Дължината, обиколката и броят на пироните във всяка критична фуга са от значение.
  • Не забивайте пирона твърде дълбоко в дървото.

Рамки

  • Направете точно измерване на мястото, където искате да поставите шпилките, гредите и носещите греди, за да сте сигурни, че имате последователно разстояние от 16 инча, за да осигурите подходяща опора на края на панела.
  • Уверете се, че използвате суха дървесина, тъй като тя не е лесно податлива на усукване и изкривяване.
  • Съхранявайте дървесината на сухо място и далеч от почвата.

Облицовка

  • За стенните панели и покривите трябва да използвате щипки от шперплат, а между листовете трябва да има разстояние от ⅛ инча, за да се предотврати изкривяването им.
  • За да увеличите здравината и твърдостта на рамката, разположете листовете перпендикулярно на рамката.
  • Използвайте адхезиви като лепила и крепежни елементи, за да подобрите сцеплението на дървесината и да осигурите добре структурирана рамка, преди да ги заковавате.

Технологичен напредък в рамкирането на къщи

Технологиите са направили някои крачки напред в домашното рамкиране, за да бъдат по-ефективни и по-прости. Някои от най-значимите постижения включват.

Лепила от пяна

Благодарение на напредъка в технологиите новите лепила на основата на пяна вече съдържат полиуретан, за да създадат суперзалепваща сила. Лепилата от пяна са лесни за употреба, а една кутия лепило от пяна е еквивалентна на 15 тубички старомодно лепило.

Упорити пирони

Този пирон има пръстеновидно стебло с огромна глава и тяло, покрито с цимент, което осигурява по-бързо пробиване в дървото и по-здрави връзки. 

Супер шпилки

Това са многослойни дървени частици, изработени от слепени под налягане дървесни люспи. Те са без дефекти и са устойчиви на изкривяване или огъване. Супершпилките се предлагат с различна дължина, която достига до 22 фута, и размери 2х4 или 2х6, което е нова граница в областта на разпилените шпилки.

Заключение

Рамкирането на къщата е основна част от всеки строеж. Ако рамката е здрава, тя дава необходимата опора на всичко, което следва. Но ако рамката е слаба, дори и най-скъпите довършителни работи не могат да прикрият несъвършенствата. Тези перфектно измазани стени ще започнат да се пропукват всеки път, когато хлопнете вратата, а гранитните плотове постепенно ще излязат от нивото си. Следователно, преди да изберете рамка за къща, трябва да се уверите, че тя е в пределите на бюджета ви, за да избегнете орязване на разходите и закупуване на некачествени материали.

За да улесните живота си, пазарувайте цялото качествено и модерно оборудване за рамкиране на къщи, което може да ви е необходимо, на уебсайта OLX. Това ще ви спести стреса от обикаляне на множество магазини или от това да бъдете подведени от строители, които може да искат да смъкнат отгоре.