От нула до зелено

От нула до зелено

Живот с нулев отпадък у дома

Запознат ли си с идеята за живот с нулев отпадък? Смяташ ли, че е постижимо да редуцираш употребата на пластмаса без да се налага да се ограничаваш и отказваш от нещата, които те правят щастлив? Може би това ти звучи невъзможно, но дори няколко малки промени могат да бъдат стъпка към намаляване на количеството на твоя боклук. Ние ще ти бъдем полезни с първоначалните стилни, здравословни и финансово достъпни идеи, а след това сме сигурни, че сам ще откриеш вдъхновение да продължиш с нещо много по-голямо.

Първа стъпка: промени навиците по време на пазар
Да, може би в началото ще се връщаш, защото си забравил любимата си торба за многократна употреба. Възможно е дори да носиш продуктите си на ръце…но сме сигурни, че веднъж изградиш ли навик, еко чантите ще станат твой най-добър приятел. Пазарувай от места, където можеш да набавиш продуктите си в насипно състояние и биват съхранявани в стъклени опаковки. Така не само ще намериш по-евтини предложения, но също ще подпомогнеш малките бизнеси и квартални магазинчета.

Втора стъпка: инвестирай в дома си
Животът без пластмаса е възможен. Изхвърли бутилките за еднократна употреба и ги замени със стъклени такива. Използвай буркани и метални кутии, за да складираш своите вещи. А ето и нашата тайна…измий старите буркани от любимите си сосове и направи кухнята си оригинална, различна и леко авангардна.

Трета стъпка: компостирането не е невъзможно
Компостирането е естествен начин на природата за преработка и рециклиране на органичните отпадъци. Може би мислиш, че това е страшен, отнемащ време и дори невъзможен процес. Без да се плашиш и притесняваш, следвай правилото: ако може да бъде изядено, може да бъде и компостирано. Компостерът си можете да поставите в двора на вашата къща или на балкона, ако живеете в апартамент. Нужни са ти само саксия, малко стара почва, листа и клони. Добави последните обелки от моркова или краставицата, която хапна преди малко и разбъркай. Ето, че сложи началото на своя първи компостер.

Четвърта стъпка: търси алтернативи
Всеки път, когато използваш нещо само веднъж помисли дали е възможно да му бъде дадена възможност за втори живот. Например почиствай дома си с нарязани стари тениски, вместо да купуваш нови кърпи или такива за еднократна употреба. Поправи старият диван, но не го изхвърляй. Забрави за хартията и с малко въображение създай свои дизайнерски решения от плат. Те ще ти бъдат полезни за домашната трапеза, банята и дори стаята на децата.