Подови настилки от дървесина за вашия дом

Подовите настилки от твърда дървесина са популярни в съвременните домове поради своята топлина и естетиката на натуралния дизайн. Цветовете, цялостният дизайн и текстурата могат да допринасят много за подобряване на цялостния облик на всяко помещение. Съществуват много видове и стилове твърда дървесина. Трябва обаче да знаете, че не всички видове/стилове са подходящи и пасващи за вашия дом. Тази статия има за цел да ви помогне да направите по-добър избор при монтирането на вашите подове от твърда дървесина. Продължете да четете, за да научите повече.

Защо да инсталирате твърда дървесина в дома си?

Въпреки че споменахме няколко предимства на използването на подове от твърда дървесина във въведението, това не са всичките предимства, които те предлагат. Дървените подове са гъвкави и многофункционални варианти на подова настилка, които ви предоставят широка гама от модели. Те предлагат уникален съвременен изглед за вашето помещение. Някои от допълнителните предимства на дървените подове включват следното:

● Изработени са от меки материали, които осигуряват комфорт на краката ви всеки път, когато стъпите на тях

● Изключително издръжливи са

● Добавят естествен дизайнерски елемент в дома ви

● Имат различни възможности за дизайн, които можете да разгледате

Качество, което трябва да се взима предвид при избора на дървени подове

При избора на дървени подове има някои фактори, за които трябва да помислите. Някои от тях включват функционалността на помещението, влажността, дизайнерските предпочитания и много други. По-долу ще разгледаме защо тези фактори са от съществено значение за вашия дървен под.

Тип Настилка

Съществуват два основни типа дървени подови настилки: масивна дървена настилка или дървена настилка от конструирана дървесина. Както подсказва името, масивната дървесина е изработена от плътна дървесина с цялата си дебелина. Той е изключително издръжлив и може да бъде пребоядисван няколко пъти през целия си живот. Инженерно конструираната червена дървесина прилича много на масивната дървесина, но само по външен вид. От вътрешната страна те са свързани с висококачествени шперплатови материали. Обикновено те са по-евтини и по-малко издръжливи от масивната дървесина и може да не успеете да ги пребоядисате повече от два пъти през целия им живот.

Видове Дървесина

Изборът ви на дървесина може да има значение за цялостния дизайн на дървения под и за продължителността на неговия живот. Дървесината е от различни видове и има различна издръжливост. Някои видове са по-твърди от други и са по-подходящи за места с интензивен пешеходен трафик. Можете да проучите някои възможности за видове дървесина като дъб, орех, махагон, бамбук, ясен и много други. Най-популярният избор сред тези видове са дъбът и орехът.

Дъбът е популярен вариант, защото е издръжлив и се съчетава добре с различни дизайни. Той има атрактивна естествена структура, която лесно се съчетава с повечето домове. Орехът е много по-мек от дъба, но много богат, с топъл тон. Както дъбът, така и орехът могат да бъдат лесно монтирани и лесно закупени. Другите налични варианти са много по-евтини, но не се използват толкова широко в повечето домове.

Модел на Зърното и Външен Вид

Шарките на дървесината се различават главно поради начина на рязане. Стандартните модели, които можете да откриете в някои от дървесините, включват обикновен разрез, рифелов разрез и четвъртичен разрез. Обикновеното рязане е с катедрална шарка, докато рифеловото рязане има дълги последователни зърна без катедрална шарка. Те са най-скъпата категория модели на дървени подове. Четвъртичният разрез е почти подобен на обикновения разрез, с тази разлика, че има уникален, 3D дизайн, който прави помещението ви да изглежда фантастично. В някои случаи можете да персонализирате дървените си подове така, че да имат повече от една шарка, благодарение на което те да изглеждат точно така, както сте си ги представили.

Опции за Довършване

Истинската красота на дървените подове се проявява след довършителните работи. Тя също определя начина на почистване и грижа за вашата твърда дървесина. Когато избирате твърда дървесина, наличните ви опции са предварително завършени и незавършени. Предварително завършените подове от твърда дървесина могат да бъдат монтирани за по-кратко време в сравнение с незавършените подове. Те се доставят с вече нанесени оцветител и връхно покритие. Незавършените подове отнемат повече време. Те дават възможност за контрол на персонализирането на окончателната обработка на дървесината, което означава, че можете да изберете завършека, който най-добре подхожда на вашето пространство.

Видовете завършвания, които можете да използвате, са полиуретанови и маслени завършвания. Маслените завършвания често изглеждат естествени и меки и биха проникнали по-добре в дървото. От друга страна, полиуретанът перфектно придава твърд слой на дървото, като увеличава устойчивостта му към износване.

Съображение за Разходите

Цената на монтажа на дървения под зависи от няколко фактора, като например вида на избраната дървесина и цената на професионалния монтаж. В идеалния случай обаче цената на дървения под би била около 3 до 13 евро на квадратен фут. Инженерно обработените готови дървени подове са по-евтини, като варират от 2 до 9 евро на квадратен фут. Обаче бюджетът ви трябва да отчита и разходите за монтаж, освен ако не искате да си го направите сами. Ако решите да направите сами, не забравяйте да вземете предвид разходите за необходимите инструменти.

Монтаж

Можете да потърсите професионална помощ при инсталирането на дървени подове или да използвате метода „Направи си сам“. Ако се стремите да спестите разходи, можете да изберете проекта „Направи си сам“. Уверете се обаче, че сте прочели инструкциите за монтаж, предоставени от производителя. Препоръчително е да съберете достатъчно инструменти и оборудване, необходими за работата. Ако не можете да изпълните тези изисквания, не се колебайте да наемете професионалисти. Това е по-малко стресиращ вариант и често е по-предпочитан, защото те разполагат с необходимите умения и оборудване, за да свършат работата. Въпреки че ще платите допълнително, на кого му пука за това, когато можете да получите качествената довършителна работа, от която се нуждаете за вашия дом?

Заключение

Дървените подове са отлична инвестиция за вашия дом. Те не само разкрасяват помещението, но и добавят много стойност към него. Те се почистват лесно и са на първо място в списъка по отношение на издръжливостта. Инсталирането на дървени подове в дома ви е избор, за който никога няма да съжалявате. Ако се чудите откъде да започнете процеса на инсталиране, може да започнете, като разгледате наличните варианти на дървени подове на достъпни цени на уебсайта OLX.