Покрити градински барбекюта, които не бива да пропускате!

Барбекюто е чудесен начин за използване на градините и откритите тераси. То разпалва партито. Можете да съберете приятелите и семейството си около огъня, за да разменяте истории, докато похапвате перфектно изпечена на скара пържола. 

Обстановката става уютна и комфортна, докато се наслаждавате на фантастична лятна вечер с хората, които обичате.

Въпреки това скарата на открито може да изглежда като лоша идея през горещите летни дни, когато слънцето изгаря самата кожа на тялото ви. 

Освен това в дъждовни дни мястото за печене на скара може да се разруши и вашето барбекю парти да спре. 

Покритите грилове са отговорът на това притеснение. Освен че се справят с метеорологичните проблеми, покритите скари са с елегантен външен вид и са стилни. Те могат да подобрят външния вид на градината ви и да ѝ придадат блясък.

Поради всички тези и още много други причини сме събрали някои от най-добрите налични, ако смятате, че искате да си направите покрита скара.

1.  Поставете барбекюто в навес от гофрирана ламарина

Източник: ArchitecturenDesign

Един от най-лесните начини да имате покрита скара е да поставите навес от гофриран метал в градината си. Това може да бъде основен навес, който се поддържа от дървени колони. В навеса ще се помещава вашата скара. 

Можете дори да обособите място за сядане под него, така че да сте защитени от суровите атмосферни условия.Тази система на разполагане на грила под навес е изгодна в много отношения. 

На първо място, тя е лесна за изграждане, така че процесът на направата ѝ не изисква много усилия. Второ, тя ще ви спести пари, така че не е необходимо да продавате бъбрека си, за да имате покрито градинско барбекю. На трето място, това е устойчив дизайн, тъй като можете да използвате регенерирана дървесина за рамката на навеса и да използвате отново всякаква гофрирана ламарина, която лежи в къщата ви.

Недостатъкът на такова съоръжение е, че може да не е достатъчно здраво, за да издържи на суровите атмосферни условия. Освен това може да не е толкова естетически издържан, колкото ви се иска..

2. Построяване на пергола над скарата

Източник: ArchitecturenDesign

Надграждане на споменатия по-горе проект е изграждането на пергола, под която можете да поставите скара и да си направите фантастично барбекю. 

Перголата е конструкция в градината, която обикновено е направена от полупокрито дърво. Тя осигурява подслон в иначе откритото пространство. Перголите изглеждат визуално приятни и ще ви осигурят уникално покрито барбекю.

Перголата е уникално допълнение към всяко градинско пространство. Тя е достатъчно здрава, за да издържи на горещи дни и бурни нощи. Освен това е лесна за изграждане. Можете да използвате регенерирана дървесина за изграждането ѝ, което превръща перголата в устойчива конструкция.

Перголата обаче има и някои недостатъци. Тъй като тя е полупокрита конструкция, има вероятност слънцето да проникне през скобите, ако не е изградена правилно. 

Освен това дървото е податливо на увреждане от вода и термити.

3. Монтиране на скарата в ниша

Източник: ArchitecturenDesign

Друг начин за изграждане на покрито градинско барбекю е да изградите ниша в стената на градината и да монтирате барбекюто в нея. Плитката вдлъбнатина в стената се нарича ниша. Скарата в нишата изглежда изискано и придава елегантност на градинската ви площ.

Нишата ще придаде дълбочина на иначе плоската градина. Тя е визуално привлекателна и придава на градината ви модерен вид. И ще бъде фантастично архитектурно допълнение към вашето пространство.

Освен това нишата осигурява отлично съхранение. Тя е устойчива, тъй като издълбаването на една ниша не изисква много усилия.

Недостатъкът на нишата като капак за скара е, че може да не е възможно да я изградите на някоя стена. Тя може да причини структурни повреди на стената ви, ако не е изградена правилно.

Освен това ще е необходима професионална помощ, за да бъде изградена внимателно, без да причини щети на вашата структура. Освен това може да се окаже скъпо, тъй като ще е необходимо да се наеме работна ръка, тъй като издълбаването на ниша не е лесна работа.

4. Затворена дървена зона за барбекю

Източник: Billyoh

Можете дори да обособите зона за скара и да я превърнете в уютно място, вместо просто да поставите покрив отгоре. Затворената зона за барбекю ще има стени от дървени панели и полупокрит покрив. Структурата е лека и проветрива. Така че не се усеща като обемно допълнение към откритата ви градина.

Тази затворена грил конфигурация ще осигури перфектния баланс между откритото и закритото. Тя е разширение за вашето закрито пространство, така че не сте изцяло изложени на суровите атмосферни влияния.

Този дизайн е особено полезен, ако не разполагате с достатъчно пространство и не искате зоната ви за барбекю да заема цялата градина. Тя може да бъде изработена от регенерирана дървесина, така че конструкцията става устойчива и рентабилна. 

Освен това можете да изградите склад в затвореното пространство. Благодарение на него пространството изглежда организирано и чисто, така че градината ви да не изглежда разхвърляна.

Въпреки това тази конфигурация има някои недостатъци. Въпреки че скарата ви ще бъде защитена, тя може да повреди конструкцията с дим и изпарения. Освен това зоната за грил ще изглежда твърде задушаваща в компактното пространство, тъй като ще прилича на стая.

Заключение

Покритите скари са чудесен начин да се наслаждавате на открито, без да се притеснявате прекалено много за метеорологичните условия. Времето няма да може да ви попречи да се насладите на релаксиращо и комфортно прекарване на времето с вашите приятели и семейство.

Тези барбекюта, наподобяващи кухня, придават на градината ви домашна атмосфера, като я правят да изглежда привлекателна и гостоприемна. Можете да ги изпъстрите и да се отнасяте към дизайна им като към всеки интериор. 

Можете дори да добавите маса за хранене до вашата грил-станция, за да оползотворите максимално пространството, така че приятелите и семейството ви да могат да се хранят на спокойствие.