По-добър сън – съвети и продукти, които ще ви помогнат да заспите през нощта

Кога за последен път се почувствахте съживени и изпълнени с енергия? Или имате проблеми със заспиването? В днешния ни забързан живот почти всички са стресирани и уморени. Но въпреки че са уморени, много хора се затрудняват да си починат добре през нощта. Има много причини, поради които качеството на съня може да бъде нарушено. Но би помогнало, ако имате здравословен график на съня, тъй като той оказва значително влияние както върху физическото, така и върху психическото здраве. 

Невъзможността да се спи или лошият редовен сън могат да окажат сериозно влияние върху психичното здраве на човека. То може да доведе до това човек да бъде стресиран, уморен и раздразнителен. Освен това лошият сън има и физически и физиологични прояви. Те могат да доведат до тежки медицински състояния в бъдеще. В тази статия ще разгледаме начините за подобряване на качеството на съня ви.  

Съвети за по-добър сън

Сънят е от съществено значение за функционирането на тялото ни. Ето защо са направени толкова много изследвания, за да се разбере какво се случва с нас, когато спим, и как може да се подобри сънят. Ето няколко научно подкрепени съвета, които ще ви помогнат да спите по-добре през нощта.

Изчистете стаята си

Претрупаната стая е знак за претрупан ум. Ако стаята ви е винаги разхвърлена и имате проблеми със заспиването вечер, може би първата ви стъпка трябва да бъде разчистване на пространството. Изчистете спалнята си и се уверете, че всичко е на мястото си, преди да се приготвите да заспите. Проучванията показват, че подреждането на стаите влияе положително върху настроението и качеството на съня. 

Уверете се, че е тъмно

За разлика от нощните животни, хората са създадени да спят през нощта. Уверете се, че в стаята ви е тъмно и не прониква външна светлина. Наличието на източник на светлина в стаята ви може да наруши съня ви. Ако се чувствате неудобно в абсолютна тъмнина, нощната лампа може да бъде добър вариант.. 

Намалете консумацията на кофеин

Кафето и другите кофеинови напитки са подходящи за деня, когато имаме нужда от енергия. Но пиенето на кафе преди сън може да наруши режима на съня ви. Затова трябва да ограничите приема на кофеин през втората половина на деня. Това включва и алкохола. 

Създаване на график за сън

Телата ни са създадени да работят по график. Ето защо е толкова важно да заспиваме и да се събуждаме по едно и също време. Това помага за поддържане на циркадния ритъм и осигурява добри нива на енергия през целия ден.

Ограничаване на дрямките по средата на деня

Дългите или нередовни дрямки през деня могат да навредят на съня ви, въпреки че бързите дрямки са полезни. Освен това спането в неопределени часове може да повлияе на вътрешния биологичен часовник, така че е важно да се установи график за сън. 

Продукти, които ви помагат да спите по-добре през нощта

Понякога може да се нуждаем от допълнителна помощ, за да подредим графика си за сън. Може би е време да обмислите използването на някой от изброените по-долу продукти, ако сте изпробвали различни нощни ритуали и не сте забелязали подобрения.

Добавки 

Преди да се запознаете с действието на добавките, моля, уверете се, че сте се консултирали с Вашия лекар, преди да приемате каквито и да било лекарства или добавки. Например много добавки с мелатонин на пазара обещават релаксация и лекуват неправилен график на съня. Мелатонинът е популярно средство за сън, което е сравнително безопасно за употреба. Въпреки това консултацията с лекар е силно препоръчителна, тъй като при някои хора може да се появят странични ефекти.  

 Машина за бял шум  

Понякога спането в абсолютна тишина може да се стори страшно на някои хора. Въпреки това, ако живеете в район, в който няма много трафик, или фоновите шумове в стаята ви са заглушени, използването на машина за бял шум може да ви помогне да заспите по-бързо. 

Етерични масла

Доказано е, че ароматерапията е отлично средство за подпомагане на съня. Ароматерапията стимулира обонянието, което помага на ума да се отпусне и в крайна сметка да заспи. На пазара има много етерични масла, които ухаят чудесно. Намерете аромата, който е подходящ за вас. Използването на ароматерапевтичен дифузер в стаята ви може да бъде чудесен начин да подготвите спалнята си за добър нощен сън. 

Добър матрак

Ако искате да имате спокоен сън, е важно да вземете предвид и върху какво спите. Например, ако матракът ви е прекалено твърд или прекалено мек, може да не се чувствате комфортно, докато лежите на него. Затова се уверете, че матракът ви е достатъчно удобен, за да ви помогне да спите.

Завивка

За добрия сън е необходимо одеяло или завивка. Използването на утежнено одеяло или мека завивка е отличен начин да се чувствате сигурни в леглото си. Затова се уверете, че сте се загърнали и се чувствате уютно, когато си лягате тази вечер!

Възглавница

Възглавницата е нещо повече от облегалка за глава по време на сън. Някои хора, които страдат от безсъние, могат да имат и ортопедични проблеми. Ето защо е изключително важно да имате отлична възглавница, за да заспите през нощта.  

Билков чай

Доказано е, че редица билкови чайове, особено чаят от лайка, намаляват нивата на стрес и отпускат човека. Затова включването на чаша билков чай в ритуала преди лягане може да е ключът към по-добър сън. 

Тракер за сън

Използването на устройство за проследяване на съня ви може да ви помогне да разберете какво трябва да подобрите в графика си за сън. Добрият уред за проследяване на съня не само ще отчете часовете сън, които получавате през нощта, но и ще ви даде подробна информация за качеството на съня ви. 

Машина за масаж

Заспиването с болки в тялото може да е трудно. Това може да попречи и на съня ви. Използването на добра машина за масаж ще ви помогне да се отпуснете и да релаксирате преди лягане. 

Термостат

Температурата в стаята е от решаващо значение за осигуряване на качествен сън. Научно доказано е, че спането при малко по-ниски температури може да помогне за по-добър сън. Използването на термостат ще ви помогне да контролирате температурата в стаята си и да си осигурите добър сън. 

Заключение 

Получаването на добър нощен сън може да бъде проблем за много хора. Особено ако някой страда от безсъние, ако заспиването е ежедневна битка за вас, трябва да изпробвате съветите и продуктите, споменати в тази статия. Обаче ако безсънието продължава, препоръчително е да потърсите помощта на професионалист. Има вероятност това да доведе до сериозни здравословни проблеми в бъдеще.