Преглед на най-добрите дървени стени

Дървените стени съществуват от дълго време. Те могат да датират още от ранните колониални времена, когато дъските и керемидите, покриващи скелета на къщата, са били използвани и за разкрасяване на пространството. Стенните панели са се използвали вместо мазилка. С течение на времето вертикалните дъски са били клепани със скосена V-образна форма или с декоративни перли по краищата им.

Дървените стени предлагат старинен интериорен и екстериорен дизайн, който придава на дома ви по-съвременен вид. Те не само подчертават стените ви, но са известни и със способността си да осигуряват изолация и да прикриват повредени стени в дома ви. Благодарение на своята простота и привлекателност те отново се радват на търсене.

На уебсайта OLX можете да разгледате множество различни варианти на дървени ламперии на най-ниска цена.  Така че, ако искате да добавите ламперия в къщата си или да обновите съществуващите стени, тази статия със сигурност ще ви бъде полезна. Нека продължим.

Най-добрите дървени стени за разглеждане

Тъй като тенденциите в областта на дървените панели непрекъснато набират скорост, предлаганите на пазара видове непрекъснато се увеличават. Съществуват седем основни дървени стени, които можете да използвате за декориране на вашето място. Струва си обаче да се отбележи, че всеки дизайн има свое уникално предназначение, вариращо от звукоизолация, изолация, декорация и т.н., в зависимост от това какво желаете. Следователно, те са изработени от различни материали и могат да се използват както за дългосрочни, така и за краткосрочни проекти.

По-долу е представено подробно описание на видовете дървени стени и съответните им приложения.

Плоскост

Шиппластът е популярен вид дървена ламперия за вътрешна декорация. Тя е проектирана със специално изрязан рабел в горната и долната част, така че частите да могат да се съединяват безпроблемно и по-лесно да се предпазват от вода. Плоскостите могат да се използват и за външна облицовка, вътрешни стени и облицовка на стени.

Източник: Paintzen

Дъски и летви

Източник: Pinterest

Дъските и летвите се изграждат чрез наслагване на поредица от вертикални дъски с ленти от летви, покриващи фугите. Когато служат за сайдинг, дървеният материал често е грубо нарязан. Дъските и летвите създават уникален многопластов ефект върху стените на дома ви. Същественото предимство на използването на дъски и летви за вашите дървени стени е, че те са дълготрайни, универсални и практически привлекателни.

Рустикална дъсчена обшивка

Източник: Pinterest

Рустикалната дъска е дървен панел, който е идеално изработен, за да придаде винтидж привлекателност. Тя може да се монтира в няколко стила, размери и форми. Рустикалната дъска ще ви даде перфектната комбинация от богата на текстури привлекателност, от която се нуждаете за вашето пространство, независимо дали е вертикално, хоризонтално или по диагонал. Въпреки че уникалността на тези стенни панели не може да бъде надценена, те идват с някои предизвикателства, особено при калибрирането на пространството и подготовката на формите. Ето защо винаги е по-добре да закупите готови дъсчени стени, които са много по-лесни за фиксиране.

V-образен жлеб

Източник: Pinterest

Дъските с V-образен жлеб имат скосени ръбове от двете страни, които образуват V-образна форма, за да могат съединенията shiplap или език и жлеб да се прилепват едно към друго. Дъските с V-образен жлеб с различни ширини често са използвани за облицовка на стени в къщи, строени през колониалната епоха. Днес те се ценят заради модерната простота и естетика, която предлагат. V-образният жлеб се предлага в синтетични материали, MDF и дърво за множество приложения.

Плоски панели

Източник: Pinterest

Плоските панели съществуват от 19-ти век и скоро няма да изчезнат. Можете да използвате тази дървена стена, за да преустроите дизайна на кухнята си, като шкафове и стени, за по-класически вид и други повърхности в дома. Тя е елегантна, когато е монтирана, и придава спретнат и полиран вид на вашето място.

Плоскост с перли

Източник: istock

Дъските с перли са подобни на тези с езика и жлеба, само че дъските са малко по-малки. Те са сравнително лесни за персонализиране и могат да се използват за различни цели като шкафове, кухненски острови и тавани. Малък недостатък на первазите обаче е, че те лесно задържат мръсотия и ще трябва да ги почиствате редовно.

Падащ сайдинг

Източник: Pinterest

Капковият сайдинг е идеален за придаване на специален вид на къщата ви, на който ще завидят съседите ви. Тази дървена стена е исторически тип shiplap и има вдлъбнатина в горната част на дъската, за да се осигури пропускане на вода. Гърбът ѝ е плосък спрямо обшивката и шпилките на стената, което улеснява прехода към вътрешна употреба.

Как да изберем най-подходящата дървена стена за вашето място

Изборът на дървена стена може да бъде малко труден, но това е така, ако не разполагате с точната информация, от която се нуждаете. Тъй като вече знаете за различните видове дървени стени, следващият въпрос, който ви хрумва, вероятно ще бъде: „Как да избера най-подходящата за моето място?“ Задръжте тази мисъл; ние имаме правилните отговори за вас точно тук. По-долу са посочени необходимите фактори, които трябва да вземете предвид, когато избирате дизайна на дървените си стени:

Качество

В крайна сметка качеството на дървения панел ще определи неговата дълготрайност и издръжливост. Качеството ще определи също така доколко дървените панели са податливи на увреждане от влага. Въпреки че повечето дървени панели са универсални и изработени с добро качество, уверете се, че купувате от реномиран магазин, където бихте получили добро качество.

Стил

Един от най-важните въпроси, които трябва да си зададете при избора на дървен панел, е желаният стил. Дървените панели се предлагат в различни видове и вашият избор трябва да съответства на стила, който имате предвид. Например, ако предпочитате в дома ви да има спокоен, естествен вид, можете да помислите за дървени панели shiplap, защото точно това предлагат.

Цел

Някои дървени плоскости са по-подходящи за някои части на дома ви. Ако искате таванът ви да има изчистен и рационален вид, можете да помислите за използването на дървен панел „език и жлеб“. За селски къщи, вили и селски домове често се обмисля използването на дървени панели с перли.

Заключение

Благодарение на съвременните технологии дървените стени са се усъвършенствали до много повече от преди. Техният изтънчен, елегантен вид и уникални естетически качества са всичко, от което се нуждаете, за да преобразите облика на стаята си. Не забравяйте да разгледате връзката по-долу, тъй като ще намерите невероятни оферти за дървени панели и продукти от дърво върху стена, на които не можете да си позволите да устоите.

https://www.olx.bg/