Пролетно почистване

Пролетно почистване по пантофи – наръчник

Да, пролетта неусетно дойде, почука по прозореца и се усмихна. Но какво е пролетта без пролетно почистване? Не ти говорим за онова голямо изтърбушване на къщата, придружено от тупане на килими и свирене на прахосмукачки. Но вярваме, че в този момент е важно да освежим дома си и да се почувстваме като негови стопани, а не заложници. Затова си сложи маската и запретни внимателно ръкави. Следвай съветите ни и за нула време ще преобразиш убежището си в едно по-добро място за живеене.

Чисти между другото

Вариш кафе? Супер, това са 5 минути да разтребиш нещо в кухнята. 7 дни х 5 минути = 35 минути чистене седмично – това прави 2 часа и половина месечно, с които ще противодействаш на хаоса, а изобщо няма да усетиш как си го направил.

Набележи си малки цели

Ако и тази зима няма да облечеш синьото палто, по-добре го продай или го подготви за даряване в първия подходящ момент. Имаш две кафе машини? Продай едната лесно и сигурно с доставка от врата до врата. Все пак избягвай лични срещи за предаване на предметите, използвай опциите за продажба онлайн с възможност за преглед и тест.

Помисли, преди да купиш

Лесно ще избегнеш затрупването с вещи, ако оставиш нуждата да определя покупката, а не обратното. Хареса си много сладка закачалка? Преди да я поръчаш, помисли имаш ли място за нея и какво ще направиш със старата.

Не бъди сантиментален

Най-големият враг на всяко почистване, са спомените. Разбираме, че някои вещи имат минало, но онази жълта чанта така и не излезе от гардероба ти. Чисто и просто я продай в ОLX и ще имаш едни пари за нова, в твоя стил.

Сортирай умно

Имаш твърде много неща и все по-малко място? Задай си тези въпроси и отговори честно:

1. Това трябва ли ми?

2. Използвал ли съм го през последните 6 месеца?

След това сортирай вещите си в 3 групи: Остава, Изхвърлям, Продавам/Дарявам

Хаос хаос избива

Говорим за онези кутии от сладолед и кафе, които събираш с идеята, че „може да ти потрябват“. Е, денят дойде! Обикновените кутии ще се превърнат в органайзери, щом прибереш в тях разхвърляните гримове, легото или отвертките. Колкото повече ги пълниш, толкова по-подредено ще става. Магия!

Размествай смело

Ако мебелите не са заковани за пода или стените, нищо не те спира да разнообразиш дома си, щом имаш нужда от промяна. Така ще видиш стаята си от друг ъгъл и нещата, които не ти трябват, ще „изплуват“ от само себе си.

Правилото „вътре – вън“

За всяка нова вещ, която влиза вкъщи, се избавяй от една стара.

Разделяй и владей

Битката с разхвърляния апартамент е изгубена, ако се хвърлиш да въдворяваш ред навсякъде едновременно. Неутрализирай бъркотията стая по стая. Юлий Цезар.

Чисти редовно

Не отлагай прекалено дълго. Безпорядъкът е всепоглъщащ и настъпателен като пролетна умора и накрая ще ти трябва поне седмица да се отървеш от него.

Забравѝ за пролетното почистване

Най-хубавото на пролетонто почистване е, че е пролетно и ще имаш една година да не мислиш за него!