Компост у дома

Първи стъпки в домашното компостиране

Какво правите с хранителните отпадъци след като сте приключили с тяхното консумиране? Най-вероятно поне 70% от хората биха отговорили, че ги изхвърлят в малкото кошче под мивката или ги изнасят пред вратата на дома си, защото миризмата, която се отделя от тях, определено не е приятна. Ами ако има как да направим нашите отпадъци полезни като им вдъхнем нов живот в собствения ни дом? От една страна опазваме природата, а от друга се превръщаме в истински био градинари!
Процесът, чрез който се случва всичко това, се нарича компостиране и започва да придобива все по-широка популярност не само сред „еко ентусиастите“, но и сред всяко модерно домакинство. В други наши статии сме загатвали за него, но нека днес да му обърнем по-специално внимание, тъй като е важна част от цялостната еко концепция.

Какво всъщност представлява процесът?

Без да ви натоварваме с излишна терминология от биологията, ще го обясним възможно най-просто. Накратко, това е процесът на гниене и разлагане на органична материя (обелки от зеленчуци, плодове, цветя, сухи листа и т.н.), която в течение на времето се декомпозира и се преобразува в богата на хранителни вещества почва. Тя се нарича хумус (и не, нямаме предвид нахутения деликатес : ) )
Този естествен процес подпомага рециклиранто на всички онези битови отпадъци, които ако попаднат в общия боклук, не само предизвикват неприятна миризма, но и не успяват да се разградят години наред след като веднъж са изхвърлени на сметището. Когато ние ги „опаковаме“ в найлонови пликчета наред с другите боклуци, те се задушават и естественото им гниене се затруднява.
Знаем, че е лесно да „приглушим“ миризмата на биологичните си отпадъци поставяйки ги в кофата или някой плик, но още по-лесно е да ги компостираме и едновременно с това да създадем нещо полезно за нас, а и за природата. Не сте ли съгласни?
Всеки в днешно време има нужда да консумира чисти продукти, ако е възможно дори от собствено производство. А нищо не възвръща плодородието на почвата и градината така, както естественото й наторяване, тъй като е много сполучлив метод за подхранване на растенията. Независимо дали живеете в къща с голям двор или отглеждате собсвена реколта чери домати в апартамена си, хумусната консистенция, получена от финалния етап на разграждане, ще бъде пръв помощник за освежаване на почвата и за растеж на разсадите. А защо не и на онези красиви стайни растения, които винаги имат нужда от богата на минерали и макроелементи почва?

Да запретнем ръкави!

Не е трудно да започнем с домашния компост. Както всичко останало, така и с това, се изисква търпение и малка доза дисциплина. Веднъж след като започнем е много по-лесно да продължим, дори се превръща в начин на живот. Ето няколко лесни стъпки и съвети:

 1. Вземете съд с капак. Най-лесно е да се сдобиете с пластмасова кофа с вместимост до 60 литра. Направете дупчици в съда, за да може да диша – от дъното измерете 15 см за първата дупка, а след това пробийте на всеки 10 см от всички страни.
 2. Сложете на дъното на съда клонки и дебел картон
  Това е т.нар. дренаж и се прави с цел да обира течностите от биологичните отпадъци.
 3. Как да разделим и подредим отпадъците?
  Отпадъците, които са подходящи за компостиране, се разделят на хранителни (или още „зелени“, богати на азот) и „кафяви“ (съдържащи въглерод). Зелените са свежите и влажни, а кафявите- сухи.
  Зелените отпадъци включват обелки от зеленчуци и плодове, стайни и градински цветя, прясно окосена трева, изсъхнали цветя, оборски тор, утайки от кафе, пакетчета от чай, свежо сено.
  Кафявите пък включват изсушена трева и листа, слама,дървесни стърготини,вейки от клонки, хляб, макаронени изделия, картонени опаковки, черупки от яйца.
  За да бъде разделянето на отпадъците качествено, слагайте равни количества зелена/органична и кафява/суха материя. Добре е всичко да е накъсано и нарязано на дребно, като цялото съдържание в кофата трябва да се разбърква поне веднъж седмично.
 4. Разбира се има и такива отпадъци, които са забранени за компостиране
  Това са месо, риба и кокали, млечни продукти, мазнини и масла, сготвена храна, изпражнения от домашни любимци, въглени и остатъци от изгорели въглища, остатъци от синтетични платове, пластмасови отпадъци, метали, заболели и инфектирани растения.

Ако все още се съмнявате в ползите на компоста у дома, просто пробвайте. Това е „инвестиция“, която се възвръща многократно във времето – от една страна ще спомогнете за редуцирането на отпадъка в околната среда, а от друга ще създадете чудесни условия за еко градинка с натурални продукти и красиви растения. Зеленото отново е на мода!