Различни видове панти и къде да ги използваме

Когато става въпрос за отдел „инсталация“, пантите са подценяваният член. Въпреки че най-често се свързват с вратите, пантите се използват в различни приложения. Някои от тях за прозорци, шкафове, порти, куфари, контейнери за съхранение и др.

Така че, независимо дали искате да подобрите пантата си или да инсталирате нова, можете да избирате между различни стилове панти. А запознаването с различните налични видове ще ви помогне да направите перфектен избор, когато дойде моментът за закупуването им.

Въпреки това можете да намерите няколко вида панти на уебсайта на OLX, които да закупите на най-добри цени. И докато сте на място, обърнете внимание на следните десет най-разпространени вида панти, които всеки майстор трябва да познава.

Челна панта

Pinterest

Челните панти са популярен вариант на панти, който често се използва за шкафове и врати. Както подсказва името, те се предлагат с двойно оформени правоъгълници с кокалчета в средата, съединени с щифт. Съществуват няколко вида челни панти, включително челни панти с плъзгащи лагери, челни панти със сачмени лагери, челни панти с пружини и др. Обикновено задните панти се врязват в рамката и вратата и се съединяват с щифт, който може да се сваля или не.

Шарнир със сачмен лагер

Pinterest

Шарнирните панти са доста подобни на челните панти. Но разликата между тях е в точката на въртене, тъй като тя има скрит лагер, поставен между кокалчетата на пантата. Лагерът е разположен между всяко кокалче или в няколко кокалчета. Пантите със сачмени лагери обикновено имат намалено триене на вратата, което спомага за по-плавното ѝ функциониране.

Шарнир за въртене

Pinterest

Шарнирните панти са подобни, но се различават от челните панти. Шарнирните панти се закрепват отстрани на вратата и имат точка. При подходящ монтаж шарнирната панта позволява на вратата да се люлее в двете посоки. Шарнирните панти често се монтират на врати с голям трафик, тъй като можете да отворите вратата, като ги натиснете. По същия начин, тъй като долната скоба на шарнирната панта е закрепена за пода, те могат да издържат на по-тежки врати.

Барелефните панти

Pinterest

Друг доста разпространен вид панта е бъчвовидната панта, която обикновено се използва за дървообработващи проекти като кутии за бижута. Барелефните панти обикновено са изработени от масивен месинг с месингови връзки и имат формата на бъчва. Барелефните панти не се препоръчват за носещи товари или за вертикално приложение. Когато не искате да виждате пантата, бъчвовидните панти са чудесен избор, тъй като са невидими от двете страни, когато се взирате в шкафа или дървената кутия. Също така имайте предвид, че те се отварят напълно до 180 градуса. 

Скрита панта

Pinterest

Скритата панта е известна още като европейска или скрита панта и се използва за интериорни и входни врати, мебели и шкафове. Скритите панти съществуват отдавна, като осигуряват гладък, непрекъснат и естетически издържан външен вид. Скритите шарнирни съединения не могат да бъдат манипулирани отвън, като по този начин осигуряват допълнителна сигурност. По същия начин те осигуряват гладък, непрекъснат и естетически приятен външен вид, тъй като не могат да се видят отвън. Можете просто да регулирате повечето скрити панти, за да подравните вратите след монтирането им.

Панта за пиано

Pinterest

Пантата на пиано е известна още като непрекъсната панта, тъй като има централен щифт и крило с еднакъв размер, което се простира по дължината на вратата. Въпреки че има много други приложения, пантата за пиано е получила името си, защото често се използва при пианата. Можете да я използвате и при сгъваема работна маса, врати на шкафове, бюро, кутии за съхранение и др. Пантите за пиана са проектирани така, че да осигуряват по-голяма стабилност от традиционните панти, което ги прави идеални за по-тежки врати и капаци. Повечето панти за пиана са от неръждаема стомана, въпреки че можете да намерите някои от тях във варианти от месинг и алуминий.

Панта за големи натоварвания

Pinterest

Тежките панти са проектирани така, че да осигуряват стабилност и опора за тежки врати. Примери за панти, предлагани в тежкотоварни версии, включват порти, входни врати или капаци за мебели за пейки и камиони. Скрити панти, панти със сачмени лагери и пиано панти – всички те се предлагат в тежкотоварни версии. Обикновено вътрешните панти за тежки условия са от по-дебела стомана, докато външните панти за тежки условия са изработени от неръждаема стомана. За разлика от стандартните си аналози, тежките панти са проектирани за по-плавна работа. Макар че тежките панти са доста скъпи, препоръчително е да ги използвате за врата с масивна сърцевина, тежка врата или врата, която ще се използва често.

Ножова панта

Pinterest

Както подсказва името, ножовите панти имат формата на ножица, като двете части на пантата се наричат крила и са свързани с точка на въртене. Ножовите панти могат да се наричат и шарнирни панти и се използват предимно в шкафове. Ножовите панти се изработват от неръждаема стомана или месинг и са едва забележими, когато са монтирани. Когато са монтирани правилно, за разлика от традиционните панти, крилата на ножовата панта се врязват в горната и долната част на рамката на шкафа. Освен това повечето ножови панти позволяват на вратата да се отвори напълно и да опира в съседния шкаф. Докато някои панти за ножове имат вградени ограничители, които ограничават докъде може да се отвори вратата.

Панти за ремъци

Pinterest

Каишките се различават лесно по това, че едното или двете им листа са дълги или тесни. По-дългите крила са необходими за осигуряване на допълнителна стабилност при тежки приложения, поради което те често се използват на открито. Пантите с ремъци са известни и за употреба на закрито, например в шкаф. Ремъчните панти се предлагат в няколко материала и покрития, включително месинг, неръждаема стомана, стомана и желязо. По същество, когато искате да изберете ремъчна панта, трябва да вземете предвид размера и теглото на вратата.

Офсетна панта

Pinterest

Офсетните панти са икономичен вариант, който се монтира на повечето стандартни врати и каси. С монтирането на офсетни панти можете лесно да отваряте вратата с по-голям размах. Следователно те осигуряват пълен достъп до цялата ширина на отвора на вратата. Офсетната панта премахва необходимостта от изрязване на по-голям отвор, за да се монтира по-голяма врата. Офсетните панти също така ефективно уравновесяват вратите при затваряне и отваряне на люлка. Офсетните панти се предлагат в различни форми и размери и често използват същите винтове и отвори, както при съществуващите панти.

Заключение

Не забравяйте, че пантите се предлагат от различни материали, включително месинг, неръждаема стомана, бронз и мед. Можете също така да избирате от различни покрития, като полирани, хромирани, матирани, за да допълните дизайна си. Изберете покритие, устойчиво на ръжда, ако използвате пантата за употреба на открито. Какъвто и вид панта да търсите, не забравяйте да кликнете върху връзката за примамливи оферти.

https://www.olx.bg/ads/q-%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8/