Ръководство за покупка на скутер Vespa – какъв модел да си купите?

Решили ли сте най-накрая да си купите Vespa? Е, попаднали сте на правилното място.

Vespa са красиви, солидни и цветни превозни средства, които са издържали теста на времето. В една Vespa има много повече неща, отколкото си мислите. Получавате толкова много възможности за избор и може в крайна сметка да се объркате коя е подходяща за вас.

Vespa се предлагат във всякакви модели, цветове и цени. Дори и размери.

Нека ви помогнем да намерите най-подходящия за вас.

Класически срещу модерен

Трябва да си зададете въпроса:

„Дали искам комфорта и стила на модерната Vespa или автентичността и атмосферата на класическата?“

След като сте се ориентирали чрез този въпрос, това е сравнително проста игра.

Какво представлява модерната Vespa?

Източник: beautifullife.info

И така, какво представлява съвременната Vespa?

Vespa, произведени след 1996 г., се считат за модерни. Това означава, че те имат висококачествени части и горивна ефективност. Като цяло те са по-комфортни от класическите Vespa. Модерните Vespa са дори автоматични.

Като цяло те са по-лесни за управление, тъй като предавките са автоматични. Въпреки това те са по-тежки от класическата Vespa или който и да е друг скутер, в този смисъл. Модерната Vespa е идеална за вас, ако сте условно по-висок човек, тъй като по-голямата рама я прави по-удобна.

Модерните модели Vespa включват: Elettrica, Sprint, GTS, S, LX, ET и Primavera

Източник: Pinterest

Какво представлява класическата Vespa?

Класическата Vespa е точно това, което бихте очаквали. Те са произведени преди 60-те години на миналия век. Но тъй като качеството на производството винаги е било основен приоритет за Vespa, по-старите модели все още могат да се видят.

Сега те са се превърнали по-скоро в класически колекционерски предмети, отколкото превозни средства за ежедневна употреба, но това не означава, че не могат да се карат редовно.

Някои класически модели на Vespa са V50, PX, Rally 180/200 и модел U от 1952 г.

Нов срещу употребяван

Ако сте решили да си купите Vespa, трябва да сте наясно колко скъпи могат да бъдат те. В сравнение с други марки скутери, Vespa е на по-висока цена. Въпреки това цената, на която се предлага, е оправдана от качеството на скутера.

Тези мотоциклети ще ви служат цял живот, при условие че им полагате необходимите грижи и поддръжка.

Закупуването на нова Vespa може да ви бъде от полза, ако я поддържате често. По този начин ще можете да я използвате по-дълго време. Технологията ще бъде в крак с времето. И ще можете да намерите механици, както и сервизи, които ще могат да се справят с всички проблеми, които може да имате.

При това положение покупката на употребявана Vespa все още е чудесен вариант. При възможност потърсете надежден източник или пазар, от който да я закупите. Платформи като OLX са идеални за закупуване на употребявани превозни средства от надеждни собственици.

Преди да купите, уверете се, че Vespa има всички документи, включително такива за ремонти и услуги. Препоръчваме ви да търсите индивидуални продавачи, които предлагат своите употребявани превозни средства, вместо да се обръщате към търговец. Това ще ви помогне да се уверите, че скутерът е в добри ръце и е бил редовно поддържан досега.

Vespa обикновено имат доста висока стойност при препродажба. Така че, ако купите употребяван, можете бързо да го върнете на пазара, ако някога решите, че не е за вас.

Видове Vespa

Източник: ubuy.com

Изборът на най-подходящата за вас Vespa зависи от вашите нужди. Те могат да варират от скоростта до обема на двигателя и да стигнат до рамите и размерите.

Нека разгърнем това.

1. Скорост

След като сте взели решение между модерна и класическа Vespa, трябва да определите какъв обем на двигателя търсите.

Това е просто: По-малък обем на двигателя, по-ниска скорост.

Например: с 50-кубиков двигател най-бързата скорост, която можете да развиете, е 50 км/ч, но с 250-кубиков двигател можете да развиете до 122 км/ч.

Ако ще шофирате в града, тогава за вас може да е подходящ среден вариант. Моделът Primavera или LX са добри варианти със 125-кубиков двигател. Те са идеални за шофиране в града, но също така ще ви позволят да развиете скорост до 91 км/ч.

Ако търсите много по-бърз мотоциклет, можете да изберете модела GTS250 или GTS300 Super.

2. Размер

Да предположим, че избирате електрически двигател или 50-кубиков скутер. В този случай е естествено Vespa да има по-малка рама, но при по-големите обеми на двигателя можете да избирате между малка или голяма рама.

Vespa с по-голяма рама е с около 100 кг. по-тежка и малко по-дълга от Vespa с малка рама. Те са идеални за хора с по-голям ръст. Ако търсите Vespa с по-голяма рама, тогава моделите Vespa GTS са вашият най-добър избор.

Primavera е популярен, добре обичан модел за по-малките модели с малък обем на двигателя. Важно е да знаете, че най-големият обем на двигателя, който можете да изберете при по-малките модели, ще бъде 150 куб. см. Ако преминете над тази стойност, това ще се счита за по-голяма рамка.

Варианти на Vespa

Сега, след като вече знаете малко за Vespa и за възможностите за избор, можете да изберете няколко варианта в зависимост от нуждите си.

1.     Модерен, голям обем на двигателя, голяма рама – избирайте GTS250 или 300

2.   Модерен, с голям обем на двигателя, малка рама – Primavera, Vespa Sprint или Vespa LX

3.   Модерен, малък обем на двигателя, малка рама – Primavera, Vespa Sprint или Vespa LX с обем 50 куб. см.

4.   Класически, с голям обем на двигателя, голяма рама – Vespa P200E или GS150 от 80-те години на миналия век

5.   Класически, с малък обем на двигателя, малка рама – Vespa V50 или Vespa PK50 от 70-те години на миналия век

Готови за покупка?

Надяваме се, че тази статия ви е дала известна яснота по темата. Покупката на Vespa може да бъде дълга, тъй като проучванията и инвестициите могат да бъдат мащабни.

Въпреки това ще се убедите, че качеството на скутера го прави надежден и дълготраен спътник на пътя. Но не се притеснявайте, Vespa съществуват от известно време и издържат хората няколко десетилетия. Намерете вашия желан скутер на сайта OLX.

Надяваме се, че и вашето изживяване ще бъде също толкова добро.

Щастлива покупка и щастливо каране!